Za razvoj estonske obrambne industrije namenjenih 700.000 EUR

četrtek, 17. februar 2022

Estonsko ministrstvo za obrambo je objavilo natečaj za razvoj obrambne industrije za leto 2022. Za inovativne ideje za razvoj izdelkov je namenjenih 700.000 EUR nepovratnih sredstev.

Natečaj je odprt za projekte na naslednjih področjih: 
  • tehnologije kibernetske varnosti
  • aplikacije umetne inteligence
  • orodja za nadzor
  • robotika
  • digitalne rešitve in
  • brezpilotna letala, ki prevažajo eksplozivna ubojna sredstva.
 
Podjetja, ki bodo izbrana na natečaju, bodo lahko sodelovala z obrambnimi silami pri razvoju in testiranju izdelkov, kar bo pripomoglo k temu, da bo izdelek ustrezal potrebam končnega uporabnika.

Natečaj razvojnih projektov je že dolgoletna tradicija v Estoniji. Iz teh natečajev so nastali številni inovativni izdelki, ki so jih potem uporabljali tako v Estoniji kot v tujini. Med uspešne projekte natečajev spadajo na primer poljska bolnišnica obrambnih sil, razvita v sodelovanju med podjetjema Semetron in Maru, kopenska vozila brez posadke podjetja Milrem Robotics, zračna plovila brez posadke podjetja Threod Systems in inovativni adapter za streljanje s praporom Browning M2 HMG, podjetja Nordic Armoury.

Proračun za natečaj v letu 2022 znaša 700.000 EUR. Posamezen projekt lahko prejme največ 200.000 EUR finančne podpore. Stopnja financiranja s strani Ministrstva za obrambo za posamezne projekte je praviloma 25 %, lahko pa za projekte z velikim potencialom znaša tudi do 45 % skupnih stroškov projekta. 

Rok za oddajo prijav je 28. februar 2022.

Prijave bo ocenjevala komisija, sestavljena iz predstavnikov estonskega Ministrstva za obrambo, obrambnih sil, agencij in poslovnih organizacij, odgovornih za usmerjanje gospodarskega razvoja Estonije, ter tujih strokovnjakov.

Cilj natečaja je doseči visoko stopnjo razvoja in mednarodno konkurenčnost izdelkov estonske obrambne industrije.

Estonsko Ministrstvo za obrambo je od leta 2013 v okviru letnih natečajev za razvojne projekte namenilo skoraj 3 mio EUR nepovratnih sredstev.


Viri: Factiva, Baltic News Service

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav