Zaposlovanje v ameriški državni upravi

ponedeljek, 12. september 2022

Tudi ameriška državna uprava ni ostala imuna na zapuščanje delavcev in posledično prazna delovna mesta. Razlogi so različni. Boljše plačilo, večja prilagodljivost ali delovni pogoji. Zanimivi so tudi podatki, kako se spreminja priljubljenost lokacij v državni upravi v ZDA (misli se ne samo na federalni nivo, ampak tudi na vlade posameznih zveznih držav).
 

Služba v državni upravi za mlade kadre postaja pretoga

Dolga leta je bila po diplomi v ZDA zelo zaželena služba v državni upravi. A ta je v primerjavi z zasebnim sektorjem (pandemija je to razliko samo še povečala ali vsaj naredila bolj vidno) postala za mlade kadre nekaj togega, zaslužek ostane leta enak in ni veliko možnosti za nove izkušnje, poslovno rast in ne omogoča dosti dodatnega učenja. V nekaterih primerih sedaj zasebni sektor ponuja tudi po 50 % večje plače za kadre, ki želijo napredovati in se še naprej učiti v sami praksi. Tudi ob dejstvu, da je delovni čas v zasebnem sektorju običajno daljši kot v državni upravi. Navedeno ponazori tudi statistični podatek, da se je zaposlovanje v državni upravi zmanjšalo za 15,6 %.

Priljubljenost lokacij pri državnih službah je v nekaterih zveznih državah z mesti kot so Santa Fe, N.M., Sacramento, Kalifornija, in Albany, N.Y. Tukaj se zaposlujejo ljudje, ki imajo rajši varnost zaposlitve, večje pokojnine in seveda ugodnejše razmerje med poklicnim in zasebnim življenjem (v državni upravi ni takšne obremenitve in dolgih delovnih dni). Nekatere države so sprejele tudi težje pogoje za odpuščanje delavcev, nekatere pa so v obratni smeri omejile dogovore o delu od doma.

V smeri priljubljenosti zasebnega sektorja pa se navajajo lokacije Sunbelt, kot so Tampa, Charlotte, NC in Dallas-Fort Worth.

V prvih petih mesecih leta 2022 so po analizah v ZDA nekdanji vladni uslužbenci pričeli kariere v zasebnem sektorju na področju tehnologije, informacij in medijev. Tem sektorjem sledijo finančne storitve, proizvodnja in strokovne storitve.

Ob koncu pa se vseeno navajajo podatki, da ni plača ključna ali edini pogoj za zamenjavo sigurne službe v državni upravi. Velik del odločitev povzročijo tudi nefinančni pogoji. Tudi sprejemanje odločitev (a predvsem finančnih) se v zasebnem sektorju sprejema brez posvetovanja z guvernerjem ali zakonodajalcem. Prav tako je v zvezi z visoko stopnjo inflacije lažje v zasebnem sektorju pričakovati ali se vsaj pogajati za povišico kot pa v državni upravi.

Kako dolgo pa bo zasebni sektor lahko ponujal te pogoje in sigurnost bo pokazal čas. Državna uprava bo vsekakor sigurnost dela obdržala.Pripravil:

Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-mail: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:


Ustanavljanje družb v ZDA

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini