Združeno kraljestvo bo letos poleti objavilo razpis za dobavo hitrih vlakov v vrednosti 2,5 mlrd EUR

sreda, 11. julij 2018

Špansko podjetje Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) je skupaj še z drugimi štirimi podjetji v igri za velik posel dobave hitrih vlakov, vreden 2,5 mlrd EUR. Vlada Združenega kraljestva bo letos poleti objavila razpis za proizvodnjo in vzdrževanje najmanj 54 novih hitrih vlakov, ki naj bi začeli voziti v letu 2026. Vključeni bodo v drugo fazo storitev hitre železnice (HS2) v Združenem kraljestvu, ki bo tekla od Londona do Birminghama ter naprej v severna mesta. Prvi vlaki naj bi iz proizvodnje prišli v začetku leta 2020.

Poleg podjetja CAF je vlada Združenega kraljestva izbrala v ožji krog še štiri druge ponudnike: Bombardier Transport UK v partnerskem skupnem podjetju z družbo Hitachi Rail Europe, Patentes Talgo, Siemens in Alstom Transport. Letos poleti bo vseh 5 podjetij povabljenih k prijavi na razpis, leta 2019 pa se bo podpisala pogodba vredna 2,5 mlrd EUR.
 
Podjetje CAF trenutno končuje gradnjo nove, 27 mio EUR vredne tovarne za izdelavo vlakov v Llanwern v Newportu. Nova tovarna bo predvidoma končana to jesen, a si je že zagotovila dobičkonosno pogodbo s podjetjem KeolisAmey za izgradnjo nove flote sodobnih dizelskih vlakov. Gre za dobavo in vzdrževanje 44 dvotirnih in 26 tritirnih enot, ki bodo v uporabi od septembra 2022 in bodo povezovali Wales in Border. Dodatnih sedem dvokolesnih enot bo CAF dostavil do septembra leta 2024. Visoko zmogljive dizelske enote so zasnovane na platformi UK Civity in so namenjene potniškim regionalnim prevozom.

CAF je razvil rešitev OARIS, skupino zelo hitrih vlakov, ki lahko dosežejo 350 km/h. Ti vlaki so zasnovani z zanesljivo interno tehnologijo, imajo vrhunsko obliko, ter nudijo varnost in udobje. CAF trenutno zaposluje 300 delavcev, a bi mu v primeru pridobitve pogodbe za izdelavo hitrih vlakov za Združeno kraljestvo, projekt odprl nova delovna mesta za več sto ljudi.

Vir: The Western Mail

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta