Združeno kraljestvo je največji trg mesnih nadomestkov

torek, 22. junij 2021

Rast globalnega trga mesnih nadomestkov v zadnjih letih hitro raste. Rast pospešuje zavest o zdravem prehranjevanju, preusmeritev potrošnikov k naravnim rastlinskim beljakovinam, naraščajoče cene mesa in naraščajoče splošno povpraševanje potrošnikov srednjega razreda. Tudi naraščajoče svetovno prebivalstvo je pomembno gonilo trga.

Mesni nadomestki so živilski proizvodi, ki so po teksturi, okusu in beljakovinskih lastnostih podobni mesu. Sestavljeni so iz sestavin rastlinskih beljakovin in ne vsebujejo mesa.

Po napovedih OZN bo svetovno prebivalstvo do leta 2050 doseglo 8,9 mlrd ljudi, od leta 2000 pa se bo povečalo za 47 %. Glede na trenutni trend postajajo alternativni viri beljakovin pomemben dejavnik trajnostnega razvoja. Potrošniki mesnih nadomestkov so ne samo vegetarijanci, ampak tudi vsi tisti, ki želijo svojo prehrano preusmeriti na prehrano z manj mesa.

Ciljna skupina za proizvajalce mesnih nadomestkov so predvsem ne-vegetarijanci, ki se zanimajo za nakup zdrave hrane, ki ima podoben okus in teksturo kot meso. Ker meso povzroča različne bolezni, so njegove vegetarijanske različice vse bolj priljubljene.

Trg mesnih nadomestkov segmentiramo glede na vrsto, vir in regijo.

V segmentaciji glede na vrsto izdelkov, prevladuje segment teksturiranih rastlinskih beljakovin. Ta segment je v letu 2020 predstavljal približno 40 % celotnega trga. Tudi v napovedanem obdobju 2021-2029, naj bi ta segment ohranil vodilno vlogo na trgu mesnih nadomestkov. Močno rast bo v prihodnjih 9 letih dosegel tudi segment grahovih beljakovin, ki naj bi v napovedanem obdobju dosegal 8,5 % povprečno letno rast.

Glede na vir izdelkov so imeli v letu 2020 največji delež glede na vrednost prodaje sojini nadomestki za meso. V napovedanem obdobju od 2021 do 2029 naj bi ta segment še naprej močno rasel. Razpoložljivost surovine in nižji stroški pridobivanja mesnih nadomestkov na osnovi soje bodo v prihodnje spodbujali rast tega segmenta.

Regijsko je največji trg mesnih nadomestkov Evropa, ki je imela v letu 2020 35 % tržni delež. Na 2. mestu je Severna Amerika, na 3. mestu pa Azijsko-pacifiška regija.

Največji nacionalni trg za nadomestke mesa je Združeno kraljestvo. Naraščajoče število vegetarijancev, skupaj s trendom fleksitarizma, v Združenem kraljestvu spodbuja povpraševanje po mesnih nadomestkih. Vrednost prodaje mesnih nadomestkov naj bi v Združenem kraljestvu v obdobju 2021-2029 rasla po približno 8,5 % povprečni letni stopnji.

Severna Amerika je 2. drugi največji regijski trg. Naraščajoče cene mesa, skupaj s prehodom prebivalstva na zdrav življenjski slog, vodijo k večji uporabi mesnih nadomestkov.

Prodaja mesnih nadomestkov v Azijsko-pacifiški regiji, naj bi v napovedanem obdobju naraščala po 7,7 % povprečni letni stopnji. Vse večja naklonjenost potrošnikov zdravi hrani, rastoče gospodarstvo, naraščajoči srednji razred in vse večja kupna moč, so tisti dejavniki, ki spodbujajo rast azijsko-pacifiškega trga. Največjo rast v azijsko-pacifiški regiji bo v napovedanem obdobju beležila Kitajska, ki ji napovedujejo 8 % povprečno letno rast.

Globalni trg mesnih nadomestkov je zelo razdrobljen, saj je večina podjetij majhnih do srednje velikih podjetij.

Glavni konkurenti na trgu so:
  • Kellogg Company
  • Hain Celestial
  • Beyond Meat
  • Monde Nissin
  • Blue Chip Group
  • MGP Ingredients
  • Archer Daniels Midland Company
  • Pinnacle Foods
  • Amy's Kitchen
 
 


Viri: Factiva, ResearchAndMarkets, PR Newswire  

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije