Združeno kraljestvo zaradi velikega povpraševanja po piščančjem mesu potrebuje več perutninskih farm

sreda, 11. julij 2018

Britanski potrošniki povprečno jedo piščančje meso dvakrat na teden. Perutninski sektor Združenega kraljestva je med največjimi v Evropi. Na letnem nivoju ustvari več kot 3,4 mlrd EUR prihodkov, neposredno pa zaposluje več kot 37.000 ljudi. V obdobju med leti 2011 in 2017 se je v Združenem kraljestvu število perutninskih farm povečalo za 27 %. Velike farme imajo po 40.000 in več piščancev in kar 86 % intenzivnih kmetijskih gospodarstev v Združenem kraljestvu je namenjenih vzreji perutnine.

Če bo želelo Združeno kraljestvo zadostiti domačemu povpraševanju po piščančjem mesu, bo moralo v prihodnje graditi nove mega-farme, saj bi sicer zaradi trgovinskih posledic Brexita lahko prišlo do uvoza peceni piščancev, proizvedenih po nižjih standardih. Velikim farmam pa nasprotujejo številne organizacije, ki se borijo za zaščito živali. Ena od teh organizacij je Compassion In World Farming, ki opozarja na neustrezne in krute razmere za živali v zaprtih prostorih takšnih farm. Temu odločno nasprotujejo v Svetu britanskih perutninskih farm (British Poultry Council). Njihov izvršni direktor, Richard Griffiths pojasnjuje, da so v vzreji perutnine v Združenem kraljestvu v zadnjih letih precej zmanjšali uporabo antibiotikov. Od leta 2012 do danes so jih zmanjšali kar za 82 %, kar so pohvalili tudi vladni regulatorji. Griffiths meni, da proizvodnja perutnine brez antibiotikov, kot jo zagovarjajo nekatera podjetja v ZDA, trenutno še ni možna.

Proizvajalci perutninskega mesa iz Združenega kraljestva želijo konkurirati cenejšim izdelkom iz uvoza. Na dolgi rok to lahko povzroči znižanje standardov in naraščanje pritiska na vladne regulatorje, da bi znižali stroge predpise, ki jih ima Združeno kraljestvo na tem področju. V British Poultry Council zatrjujejo, da standardov zagotovo ne bodo znižali.

Vir: The Guardian
 
Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije