Zeleni vodik: priložnost za ustvarjanje trajnostnega bogastva v Braziliji in svetu

ponedeljek, 04. april 2022


Zeleni H2 kot gorivo in industrijska surovina bo prispeval k dekarbonizaciji svetovne energetske matrike in ustvaril 200 milijard dolarjev naložbenih priložnosti v Braziliji v naslednjih 20 letih.

Brazilija obdarjena z obilnim potencialom vetrne in sončne energije, integriranim, nizkoogljičnim električnim omrežjem in geografskimi prednostmi za izvoz v Evropo in vzhodno obalo Severne Amerike ter pomembno domačo industrijo, ima priložnost, da postane ena izmed vodilnih v svetu v proizvodnji zelenega vodika.

Skupna priložnost bo do leta 2040 znašala 15-20 milijard USD prihodkov, večina (10-12 milijard USD) bo služila domačemu trgu, zlasti tovornemu prevozu, proizvodnji jekla in drugim energetsko intenzivnim panogam. Še 4-6 milijard USD bi lahko prišlo iz izvoza zelenih vodikovih derivatov v ZDA in Evropo, saj bi bili stroški iztovarjanja brazilskega zelenega vodika konkurenčni v primerjavi z izvozom iz drugih držav.

Da bi omogočili tako pospešen scenarij, je treba v zeleni vodik vložiti približno 200 milijard USD, od tega 180 GW v dodatno proizvodnjo energije iz obnovljivih virov – kar je več od trenutne instalirane zmogljivosti v državi. Ta članek opisuje trenutni scenarij, predstavlja številke in projekcije ter zaključuje s kratkim načrtom, ki bo poslovnim udeležencem pomagal odkleniti polni potencial panoge.
 

Trenutni pregled industrije

Brazilija je na svetovnem seznamu proizvajalcev energije uvrščena na 7. mesto s trenutno nameščeno zmogljivostjo 175 GW (2021). Vendar pa Brazilija zaostaja le za ZDA in Kitajsko, ko gre za obnovljivo energijo. V odstotkih vodi Brazilija, ki 85 % energije pridobiva iz obnovljivih virov, večinoma (63 %) iz hidroelektrarn, vendar se bo v prihodnje relativni pomen tega vira zmanjšal.

Vir: McKinzey and CompanyPripravila:
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija – SLOBRAZ, info@slobraz.com.br

 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij