Znižanje davka na uvoz jeklene armature

petek, 13. maj 2022
 

Brazilska vlada naj bi znižala uvozni davek na jekleno armaturo z 10,8 % na 4 % 


Na srečanju z ministrom za gospodarstvo Paulom Guedesom 10. maja so predstavniki sektorja proizvodnje jekla zatrdili, da morebitno znižanje uvozne dajatve na jeklene armaturne palice ne bi imelo vpliva na boj proti inflaciji.

Po besedah predsednika Instituto Aço Brasil (Jeklo Brazilija) Marca Pola de Mella Lopesa bi znižanje, ki ga je predvidela vlada, veljalo le za jekleno armaturo, za katero bi se uvozna dajatev od julija do konca leta znižala z 10,8 % na 4 %. Inflacijski vpliv jekla na inflacijo je zelo majhen, logika je, da sektor ni kaznovan zaradi pritiskov, ki jih izvaja določen segment, ki je nagrajen s tovrstnim znižanjem uvozne dajatve, je dejal Mello Lopes.

Sestanka se je udeležil tudi Marcos Faraco, predsednik upravnega odbora Aço Brasil in podpredsednik Gerdau Aços Brasil, Argentina in Urugvaj, ki je povedal, da je trg v celoti oskrbljen in da ima država najcenejšo armaturno palico na svetu v dolarjih. Po Faracovih besedah so predstavniki sektorja ministru predstavili študije, ki bi pokazale majhen vpliv inflacije armaturnih palic na cene gradnje na splošno. Dodal je, da je Guedes prosil ekipo ministrstva, naj ponovno oceni razprave na podlagi informacij, ki jih je predstavil Aço Brasil. 

Predsednik brazilske industrijske in gradbene zbornice (CBIC) José Carlos Martins je poudaril, da gradbena panoga danes zaposluje, ker se je v preteklosti dobro prodajala. Opozoril pa je na padec prodaje s strani FGTS. Prodaja se je v FGTS zmanjšala za okoli 50 % in to bi lahko v prihodnosti povzročilo brezposelnost zaradi neusklajenosti med kupno sposobnostjo ljudi in ceno nepremičnin. Tudi po besedah predsednika CBIC povišanje stroškov gradnje pogosto povzročajo višje cene jekla. 

Vir: oglobo.globo.com/economia

 

Preberite tudi:

Gospodarske panoge Brazilije