Znižanje napovedi gospodarske rasti

torek, 28. junij 2022

Zveza nemške industrije (BDI) je zaradi dvojne krize – vojne v Ukrajini in posledic pandemije korone – več kot prepolovila svojo gospodarsko napoved za leto 2022. BDI je napovedal, da se bo BDP povečal le za 1,5 % v letošnjem letu. Napoved pred rusko agresijo na Ukrajino je znašala okrog 3,5 %. Okrevanja v smislu vrnitve na predkrizno raven ni pričakovati vsaj do konca letošnjega leta. 
 

Nemškemu gospodarstvu bi lahko šlo še precej slabše v primeru pomanjkanja ruskega plina

Nemški politiki in podjetniki so zaskrbljeni zaradi nedavnega zmanjšanja izvoza ruskega plina Nemčiji. Po mnenju tamkajšnjih analitikov bi prekinitev dobav ruskega plina, dokler ta ne bo nadomeščen iz drugih virov, imela katastrofalne posledice za predelovalno industrijo, kar bi nemško gospodarstvo neizogibno poslalo v recesijo. Po predsedniku BDI Russwurmu je vojna v Ukrajini razkrila »Ahilovo peto« industrializirane Nemčije, posebej kar se tiče zanesljivosti oskrbe z energijo, surovinami in osnovnimi tehnologijami. 

Stanje v nemških podjetjih naj bi bilo trenutno vseeno dobro, saj je izkoriščenost zmogljivosti visoka, zaostanek naročil v industriji pa ostaja rekorden. Po drugi strani je zaradi obstoječih ozkih grl pri dobavi proizvodnja v nekaterih podjetjih močno oslabljena. 

Najpomembnejša nemška trgovinska partnerica Kitajska (zlasti na uvozni strani) s svojo "kontroverzno" strategijo ničelnega Covida paralizira dvostransko trgovino. Dosedanje zapore na Kitajskem so povzročile zaostanek proizvodnje in motene dobavne verige. Nemčija tako išče možnosti, da v prihodnje gradi več na regionalnih dobavnih verigah. 

Negotovi gospodarski obeti in povečana negotovost, ki jo je povzročila vojna, na številnih področjih upočasnjujejo nemško investicijsko dejavnost. Stroškovno breme vse bolj pritiska na podjetja, ki se zavzemajo za občutno znižanje davka na elektriko in omrežnine. 

Predsednik BDI je pozval k pospešitvi energetskega prehoda v Nemčiji, pri čemer mora biti vseeno zagotovitev varnosti oskrbe prednostna naloga zvezne vlade. Po njegovem potrebujemo sedaj več električne energije iz premoga, da bi do jeseni imeli polna skladišča plina, zato pozdravljajo napoved o podaljšanju uporabe. Širitev vetrnih in sončnih sistemov ter povezovalnih daljnovodov je potrebno izvajati veliko hitreje kot doslej. Zagotavljanje novih virov energetske oskrbe in izgradnja infrastrukture za tekoči plin sta prav tako posebnega pomena. Predsednik BDI je zatrdil, da si bodo nemška podjetja prizadevala za varčevanje z energijo, skladno s pozivi nemške vlade. 

Kot je VBN poročal je konec marca Nemčija razglasila raven zgodnjega opozorila glede zalog plina. Po poročanju tamkajšnjih medijev predsednik Zvezne omrežne agencije Müller trenutno vseeno še ne vidi nujnih razlogov po razglasitvi tretje stopnje izrednih razmer za plin. Zvezni minister za gospodarstvo Robert Habeck je napovedal obsežne ukrepe za zmanjšanje porabe plina z ozirom na dosedanje zmanjševanje ruskih dobav. 

Ministrstvo za finance tako kot podjetja v prihodnjih mesecih vidijo velika gospodarska tveganja. BDI pričakuje, da se bo v naslednjem letu stanje v industriji izboljšalo, ob predpostavki, da se bodo ozka grla v ponudbi zmanjšala in da vojna ne bo imela dodatnih pomembnih gospodarskih učinkov. 

Ministrstvo za finance je objavilo povečanje zveznih in državnih davčnih prihodkov. Kljub zahtevni situaciji so se le-ti maja močno povečali, saj so bili za 10 % višji kot leto prej. V prvih petih mesecih letošnjega leta so se davčni prihodki povečali za 15,1 %. Po poročilu ministrstva so višji prihodki med drugim posledica gospodarskega okrevanja po odpravi korona omejitev. 

Pripravil:
Goran Križ
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu
E: goran.kriz@gov.si

 

Preberite tudi:

Višja inflacija in nižja gospodarska rast