25.8. 2023 začne v EU veljati nov zakon o digitalnih storitvah (DSA)

četrtek, 24. avgust 2023

Zakon o digitalnih storitvah (The Digital Services Act - DSA) 

V petek, 25. avgusta, bo stopila v veljavo prva faza novih digitalnih pravil EU. Zakon o digitalnih storitvah (The Digital Services Act - DSA) je del zbirke predpisov, osredotočenih na tehnologijo, s katerimi se bodo morala spopasti velika tehnološka podjetja, kot so na primer Google, Facebook in TikTok.
 
DSA je zasnovan tako, da zagotavlja varnost uporabnikov na spletu in preprečuje širjenje škodljive vsebine, ki je nezakonita, ali krši pogoje storitve platforme, kot je na primer spodbujanje genocida ali anoreksije.
Prav tako želi zaščititi temeljne pravice Evropejcev na področju zasebnosti in svobode govora.
DSA tudi prepoveduje, da bi bili ciljna publika oglasov otroci in ranljive kategorije ljudi.
 
Spletne platforme bodo lahko deležne milijardnih kazni, če ne bodo upoštevale zahtev iz zakona. Kršitev pravil lahko privede do kazni v višini do 6 % globalnega prihodka podjetja ali celo prepoved vstopa na trg EU.
 
V skladu z DSA morajo spletna mesta z najmanj 45 mio aktivnih mesečnih uporabnikov ali 10 % prebivalstva EU, upoštevati strožja pravila, vključno z letnimi revizijami skladnosti in obveznostjo učinkovitega boja proti dezinformacijam.
 
Aprila je EU imenovala 19 takšnih spletnih mest, ki vključujejo: 
  • 8 platform družbenih medijev (Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest in Snapchat .
  • 5 spletnih tržnic (Amazon, Booking.Com, Alibaba, AliExpress in nemški Zalando).
  • 2 trgovini z mobilnimi aplikacijami (Google Play in Apples App Store)
  • 2 iskalnika (Google Search in Microsoftov Bing)
  • Google Maps
  • Wikipedia.
 
Bruseljski poznavalci so opozorili na nekatere platforme, ki jih ni na seznamu EU, kot so eBay, Airbnb, Netflix in celo PornHub. Seznam pa še ni dokončen in morebitne dodatne platforme bodo lahko dodane pozneje.
 
Zaradi negotovosti v zvezi z novimi pravili je družba Meta Platforms zadržala lansiranje svojega konkurenčnega Twitterja Threads v EU.
 
Še preden so pravila stopila v veljavo, sta Amazon in Zalando že vložila pravne pritožbe saj trdita, da njuni platformi ne ustrezata merilom za kršitev prvega vala regulacije.
 
Lastnika Facebooka in Instagrama, Meta in TikTok, sta na primer že avgusta napovedala korake, ki jih bosta sprejela za uskladitev, vključno z zagotavljanjem večjega nadzora evropskim uporabnikom nad tem, kako si ogledujejo vsebino, z možnostjo zavrnitve priporočil na podlagi profiliranja.
 
EU bo še posebej pozorna na X, odkar je milijarder Elon Musk lani prevzel platformo Twitter in sprejemal odločitve o vsebini, ki je sprožila pomisleke glede skladnosti.
 
Tudi Google je že pred uvedbo pravil DSA uvedel politike, katerih cilj je večja preglednost in odgovornost.
 
Vsako podjetje, ki Evropejcem ponuja digitalne storitve, bo sčasoma moralo izpolnjevati DSA. Vendar se bodo soočili z manj obveznostmi kot največje platforme.

 
 

DSA ni prvi poseg EU v regulacijo delovanja tehnoloških podjetij 

  • Za velika tehnološka podjetja se obeta še en zakon EU. Naslednji mesec bo EU določila, katera tehnološka podjetja morajo upoštevati strožja pravila konkurence v skladu z novim Zakonom o digitalnih trgih (DMA). Pravila bodo velikim tehnološkim podjetjem preprečevala nadzor nad tem, katere aplikacije so vnaprej nameščene na telefonih, prepovedala pa bo tudi usmerjanje uporabnikov na njihove izdelke. Podjetje, ki bo kršilo DMA, tvega kazen v višini do 10 % svojih letnih svetovnih prihodkov. 
  • Leta 2018 je začela veljati obsežna zakonodaja EU o zasebnosti podatkov GDPR, ki je radikalno spremenila način, kako podjetja obdelujejo podatke uporabnikov, z globami za podjetja, ki kršijo pravila.
  • V Bruslju hitijo tudi s sprejetjem zakona, ki bi kot prvi na svetu reguliral umetno inteligenco. 
Evropske spremembe bi lahko imele globalni vpliv. Platforme namreč nove procese in spremembe uvajajo na globalni ravni. Digitalna oglaševalska omrežja tudi niso izolirana od Evrope, zato imajo vplivneži družabnih lahko globalni doseg.
 
 
Viri: Factiva, Agence France Presse, Daily Excelsior 

 
Preberite še:

 
Globalni trendi na področju IKT

Spletne prodajne platforme

Kako e-izvažati

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: