Airbnb poostruje nadzor v Franciji

torek, 09. februar 2021

Airbnb je 8. februarja sporočil, da v več francoskih mestih, vključno s Parizom, poostruje nadzor nad kratkoročnimi najemi, objavljenimi na njegovi spletni strani. Vse tiste najemodajalce, ki niso uradno registrirani, namerava izločiti.

Francija je ena največjih destinacij za Airbnb, vendar je trg najema v številnih mestih, kot je Pariz, Amsterdam in New York, deležen številnih kritik, da kratkoročne najemnine še poslabšujejo problem pomanjkanja stanovanj.

Airbnb je dejal, da bo sprejel dodatne ukrepe proti tistim, ki oddajajo nepremičnine v Franciji za kratkoročno bivanje, ne da bi to uradno prijavili.

Letos je Airbnb v Parizu, Lyonu in Bordeauxu že prepovedal vse oglase brez ustrezne registrske številke, prepovedi pa namerava razširili tudi v druga mesta. V skladu z veljavnimi pravili, v Parizu ljudje ne smejo oddajati celotnih nepremičnin preko Airbnb za več kot 120 dni, prav tako pa so dolžni najem tudi prijaviti.

Novi ukrepi so posledica poziva francoskega ministrstva za stanovanja, naj platforme, kot je Airbnb, tesneje sodelujejo z lokalnimi oblastmi, tudi z izmenjavo podatkov in informacij.

Pandemija COVID-19 je močno prizadela turistično in potovalno industrijo. Airbnb, ki je decembra lani začel kotirati na newyorški borzi, je zaradi zmanjševanja rezervacij beležil precejšen upad prihodkov. Družba trenutno načrtuje nove promocijske kampanje v Franciji za promocijo potovanj, med drugim tudi na smučiščih v francoskih Alpah in regiji Haute Savoie. Francoska vlada je zaradi pandemije podaljšala zaprtje naprav na smučiščih, s čimer je zadala udarec lokalnim lastnikom podjetij, ki so močno odvisni od zimske sezone.

Ali Airbnb res vpliva na višje cene stanovanj?

Glede na raziskave, ki sta jih prejšnji teden objavila Felix Mindl in dr. Oliver Arentz, raziskovalca z univerze v Kölnu v Nemčiji, kratkoročni najem prek aplikacij, kot je Airbnb, prispeva k pomanjkanju stanovanj in povečanju najemnin. 14,2 % skupnega povišanja najemnine raziskava pripisuje kratkoročnim najemninam, kar za nove najemnike pomeni dodatnih 320 EUR na leto.

»Vse več je ponudnikov, ki so iz kratkoročnih najemov razvili pravi profesionalni poslovni model,« je dejal Mindl. »Profesionalne kratkoročne najemnine so turistom na voljo skozi vse leto in tako neposredno konkurirajo dolgoročnim najemnikom, za katere sobe potem niso več na voljo.«

V družbi Airbnb odgovarjajo, da je pandemija COVID-19 ustvarila nevzdržen položaj za številna gospodinjstva, ki se borijo za preživetje, najem sobe pa je eden od načinov, kako to rešiti.

A dokazi kažejo, da prisotnost Airbnb zvišuje lokalne stanovanjske stroške. Oddaja nepremičnin se preusmerja z oskrbe lokalnega prebivalstva za oskrbo potnikov Airbnb, kar lokalnim prebivalcem povzroča škodo zaradi zvišanja stanovanjskih stroškov.
Viri: Factiva, Reuters, MarketWatch

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma