Analiza avtomobilske industrije Združenega kraljestva

ponedeljek, 11. julij 2022
 
Avtomobilska industrija je pomemben del gospodarstva Združenega kraljestva in je ključnega pomena pri uresničevanju načrta za doseganje neto ničelnih emisij, strategije Globalne Britanije in programa za rast. Proizvodnja na področju avtomobilske industrije gospodarstvu Združenega kraljestva prispeva 67 milijard funtov prometa in 14 milijard funtov dodane vrednosti, vlaganja v raziskave in razvoj pa vsako leto znašajo približno 3 milijarde funtov.
 
V proizvodnji je zaposlenih več kot 182.000 ljudi, v širši avtomobilski industriji pa približno 780.000. Industrija ustvari 10 % celotnega izvoza Združenega kraljestva, vozila, proizvedena v Združenem kraljestvu, pa uvaža več kot 150 držav, kar predstavlja 77 milijard funtov trgovinske menjave.
 
V Združenem kraljestvu več kot 30 proizvajalcev izdeluje preko 70 modelov vozil, pri čemer jim pomaga 2.500 dobaviteljev sestavnih delov in nekaj najbolj usposobljenih inženirjev na svetu.
 
Leta 2021 je bilo v Združenem kraljestvu izdelanih več kot 859.000 avtomobilov, 72.913 gospodarskih vozil in 1,6 milijona motorjev. Osem od desetih avtomobilov, proizvedenih v Združenem kraljestvu, se izvozi na 140 različnih trgov po vsem svetu.
 
Britansko Združenje industrije in trgovcev motornih vozil (SMMT) je na svojih spletnih straneh objavilo pregled najnovejših informacij o avtomobilski industriji v Združenem kraljestvu "SMMT Motor Industry Facts 2022" ter predstavitev vizije avtomobilskega trga 2030 "From Full Throttle to Full Charge".
 

Aktualne informacije o avtomobilski industriji v Združenem kraljestvu:

 
 
 

Preberite tudi: