Apple v postopku preiskave Evropske komisije zaradi domnevno proti-konkurenčnega poslovanja

četrtek, 18. junij 2020

Apple se je znašel v postopku preiskave Evropske komisije, ki preiskuje, ali način ravnanja s podjetji v storitvi App Store in Pay krši konkurenčno zakonodajo. Evropska komisija namerava preučiti, ali pravila, ki jih Apple nalaga drugim proizvajalcem aplikacij, ki prodajajo storitve na svojih napravah, omejujejo konkurenco in neupravičeno koristijo proizvajalcu iPhone.

Apple je le eno izmed številnih ameriških tehnoloških podjetij iz ZDA, ki se soočajo z možnimi globami in drugimi ukrepi v Evropi zaradi domnevno proti-konkurenčnega poslovanja. V Evropi so največja svetovna tehnološka podjetja že dolgo pod nadzorom, saj so si pridobila moč nad digitalno ekonomijo. Leta 2016 je Evropska komisija naročila Irski, naj zbere 13 mlrd EUR neplačanih davkov od družbe Apple. Tudi Google je zaradi kršitev protimonopolnih pravic moral plačati globo v višini več mlrd USD. Z nadzorom nad poslovanjem pa se soočata tudi Amazon in Facebook.

Evropska preiskava proti korporaciji Apple poteka v Bruslju v Belgiji in je bila sprožena zaradi pritožb luksemburškega podjetja za prenos glasbe Spotify in Rakutenove spletne knjigarne Kobo. Vsakič, ko se uporabnik iPhone prek Apple App Store naroči na storitev, kot je Spotify, del te pristojbine, ki se giblje med 15 % in 30 %, pobere Apple. Ta pristojbina je razjezila podjetja, vključno s podjetjem Spotify, saj škodi njihovemu poslovanju in povzroča višje cene za njihove stranke. Spotify je poskušal svoje stranke spodbuditi k neposredni naročnini, da bi zaobšel Apple-ove pristojbine, vendar je Apple poskušal to preprečiti. Takšna praksa je sedaj v središču preiskave Evropske komisije. Ocenjujejo, da mesečne pristojbine iz App Store prinesejo podjetju več kot 1 mlrd USD.

Apple je razširil svoje storitve tudi na prenos glasbe in videa. To ustvarja potencialni konflikt, saj Apple tako postaja oboje; platforma, za katero so storitve, kot sta Netflix in Spotify, na voljo uporabnikom iPhone in iPad, ter hkrati konkurent s storitvama Apple Music in Apple TV +.Evropska komisija bi lahko odmerila globo v višini do 10 % globalnih prihodkov korporacije Apple, če bo ugotovila, da je kršeno konkurenčno pravo znotraj 27-članske Evropske unije.
 
Viri: Factiva, The Wall Street Journal, Washington Post

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT