Avstralija beleži visok porast kibernetskih napadov

torek, 08. november 2022
 

V zadnjem poslovnem letu se je število kibernetskih napadov povečalo za 13 %

Število kibernetskih napadov na Avstralijo s strani kriminalcev in skupin, ki jih sponzorira država, je v zadnjem poslovnem letu poskočilo. V Avstraliji vsakih 7 minut poročajo o kibernetskem napadu, pri čemer opozorilni napadi na kritično infrastrukturo, dobavne verige in podjetja postajajo vse bolj prefinjeni in resni.

Kibernetski prostor je po ruski invaziji na Ukrajino postal pravo vojno bojišče, poroča Avstralski center za kibernetsko varnost (ACSC) v svojem letnem poročilu, objavljenem 4.11.2022.

ACSC, ki je del direktorata za zbiranje obveščevalnih podatkov Signals, je v zadnjem poslovnem letu prejel 76.000 poročil o kibernetskem kriminalu, kar je 13 % več kot v prejšnjem obdobju.

Medtem ko je bila nekaj več kot polovica napadov usmerjenih na posameznike zaradi goljufij in tatvin, poročilo opozarja, da so državno sponzorirani napadalci kibernetski prostor naredili za pravo bojišče in pri tem navaja napade kitajskega ministrstva za državno varnost, Irana in z državo povezanih skupin Rusije.

V tem obdobju je bilo onemogočenih več napadov na bistvene avstralske storitve, vključno z napadom novembra 2021 na vladno podjetje CS Energy, ki je odgovorno za desetino nacionalne proizvodnje električne energije.

ACSC je poročal o 95 kibernetskih incidentih, ki so vplivali na kritično infrastrukturo v lanskem proračunskem letu.

Zadnje letno poročilo zajema obdobje pred odmevnimi vdori v drugo največje avstralsko telekomunikacijsko podjetje Optus, ki je v lasti Singapore Telecommunications Ltd, in njegovo največjo zdravstveno zavarovalnico Medibank Private Ltd, ki je skupaj ogrozilo približno 14 milijonov računov strank.

Poročilo poudarja obtožbe, da so bili vdori v Optus in Medibank razmeroma nezahtevni, pri čemer so za večino večjih incidentov krive neustrezne posodobitve programske opreme.

Zaradi pomanjkanja usposobljenih zaposlenih za kibernetsko varnost v Avstraliji težko zaustavijo takšne napade.
 

Kibernetski kriminal povzroča visoke poslovne izgube in višje zavarovalne premije

Poslovne izgube, ki jih je mogoče pripisati kibernetskemu kriminalu, so se v zadnjem poslovnem letu v povprečju povečale za 14 %, pri čemer je povprečni kibernetski napad na malo podjetje stal 39.500 AUD ali približno 25.080 EUR. Srednja podjetja so povprečno izgubila okoli 88.407 AUD (56.134 EUR), medtem ko so velika podjetja utrpela 62.233 AUD (39.515 EUR) izgube.

Zaradi skokovitega števila kibernetskih napadov in škode so zavarovalnice v Q2 2022 zvišale premije a 56 % na medletnem nivoju.
 

Vse več je kibernetskih napadov na vlado, akademske kroge in dobavno verigo

Povečalo se je tudi število incidentov kibernetske varnosti, ki so bili usmerjeni proti državni vladi, akademskim krogom, velikim podjetjem in dobavni verigi, pri čemer so lani odkrili 28 obsežnejših tovrstnih napadov.

Od 1.100 kibernetskih incidentov, na katere se je ACSC odzval lani, jih je bila približno četrtina povezana z zvezno vlado, 10 % jih je bilo povezanih z državnimi ali lokalnimi oblastmi, 9 % jih je bilo v sektorju zdravstvenega varstva in socialne pomoči, medtem ko je bilo 8 % v medijih in telekomunikacijah.

Približno 98 mio AUD je bilo izgubljenih v 1.514 primerih ogrožanja poslovne e-pošte, pri čemer je najpogostejša tarča nepremičninski sektor, kjer je pogosta komunikacija o velikih zneskih denarja, povezanih z nakupi stanovanj.

Avstralske vladne agencije vedno bolj sodelujejo z zasebnim sektorjem pri odvračanju in preprečevanju kibernetskih napadov, saj se grožnje povečujejo v sofisticiranosti in obsegu.
 

 
Viri: Factiva, Daily Telegraph, Reuters

 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju IKT

Priložnosti na avstralskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: