Avstralija

Gospodarske panoge Avstralije

Priložnosti na trgu

Avstralija je potencialen trg za slovenske izvoznike različnih industrijskih izdelkov in storitev.

Perspektivna področja:

Kibernetska varnost: Avstralska vlada je kibernetsko varnost opredelila kot enega od 6 industrijskih sektorjev, ki se štejejo za ključnega pomena za dolgoročne možnosti avstralskega gospodarstva. Na avstralskem trgu obstaja veliko povpraševanje po storitvah kibernetske varnosti za zunanje izvajalce, kar je posledica pomanjkanja kibernetskih strokovnjakov v Avstraliji. Po napovedih se bo na lokalnem trgu povečalo tudi povpraševanje po strojnem učenju in rešitvah umetne inteligence.

Digitalne igre: V Avstraliji je veliko povpraševanje po mobilnih igrah, igralnih konzolah in e-športu, zaradi vse večje odvisnosti od digitalne zabave. Po napovedih se bo povpraševanje po digitalnih igrah v prihodnje še povečevalo. Skoraj 70 % Avstralcev igra videoigre za zabavo, pogosto pa se uporabljajo tudi v izobraževanju, medicini, storitvah za invalide, duševnem zdravju itd. Rast trga je še dodatno spodbudila pandemija Covid-19.

Avtomobilski deli in dodatna oprema
Avstralski avtomobilski trg je zrel in za prihodnja leta je napovedana le skromna rast trga. Je pa na trgu veliko povpraševanje po avtomobilskih delih in dodatni opremi (sem spadajo predvsem nadgradnja komponent vzmetenja, nosilci za streho, nadgrajena razsvetljava, platišča in blažilniki).

Franšizno poslovanje: Franšizni sektor v Avstraliji raste že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Visoko rast so dosegali številni segmenti, kot so gradnja stanovanj, čiščenje preprog, sistemi za popravila, ravnanje z odpadki in finančno načrtovanje. Največ priložnosti za franšizing v Avstraliji je v maloprodaji ne-živil, ki predstavlja več kot 25 % franšiznih sistemov. V letu 2021 so najbolj rasli koncepti maloprodaje hrane, ki spodbujajo zdravje in dobro počutje. Priložnosti pa obstajajo tudi znotraj administrativnih in podpornih storitev.

 

Gospodarstvo

Avstralija je 13. največje svetovno gospodarstvo. Država je domače gospodarstvo dolgo ščitila z visokimi carinami za tuje izdelke, danes pa je trg odprt in ima le minimalne omejitve uvoza blaga in storitev. Proces odpiranja tujim trgom je povečal produktivnost, spodbudil rast in gospodarstvo naredil bolj prožno in dinamično.

Avstralija je pomembna izvoznica naravnih virov, energije in hrane. Bogata je z različnimi naravnimi viri (kot so premog, železo, baker, zlato, zemeljski plin, uran in obnovljivi viri energije), ki privabljajo številne tuje vlagatelje in vključujejo obsežne rezerve.

 

Struktura BDP

Storitveni sektor ima prevladujoč položaj v avstralskem gospodarstvu, saj prispeva 71 % BDP in zaposluje približno 3/4 delovne sile. Največjo rast v storitvenem sektorju dosega segment poslovnih in finančnih storitev. K rasti sektorja pomembno prispevajo tudi zdravstvene in socialne storitve ter turizem.

Kljub temu, da ima storitveni sektor prevladujoč položaj v avstralskem gospodarstvu, pa sta kmetijski in rudarski sektor najpomembnejša pri izvozu.

Kmetijski sektor je leta 2021 ustvaril 3 % BDP.  Avstralija je velika kmetijska država in ena glavnih izvoznic volne, mesa, pšenice in bombaža na svetuDržava je bogata z mineralnimi in energetskimi surovinami, katerih izvoz prinaša državi precejšnje prihodke. Avstralija je velika svetovna proizvajalka železove rude, zlata in urana, pa tudi ena največjih   svetovnih izvoznic utekočinjenega zemeljskega plina.

Vir: EIU; Factiva, maj 2022.

  

Industrijski sektor

Avstralija je predvsem uvoznica končnih izdelkov. Njena industrializacija se je začela šele nedavno, kar pojasnjuje majhen obseg njenega proizvodnega sektorja. Kljub temu je za avstralski industrijski sektor značilna visoka stopnja produktivnosti, saj je 75 % panog nad svetovnim povprečjem. Industrijski sektor zaposluje okoli 1/4 delovne sile in prispeva 26 % BDP. Predelovalna industrija temelji na prehrambni industriji, strojih in opremi, kovinski industriji ter kemični in petrokemični industriji.

Leta 2021 je Avstralija beležila 0,8 % rast industrijske proizvodnje. Za leto 2022 je napovedana rast v višini 2,7 %, v letih 2023 in 2024 pa naj bi rast industrijske proizvodnje znašala 2,3 %, oziroma 2,9 %.Predstavljamo dve gospodarski panogi na avstralskem trgu:
 
stroje in opremo – trg gradbenih strojev in
energetiko – obnovljive vire energije


Stroji in oprema – trg gradbenih strojev

 

Vrednost avstralskega trga gradbenih strojev je v letu 2021 ocenjena na približno 5 mlrd EUR. Po napovedih analitikov bo trg do leta 2024 rasel po 3,8 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 dosegel vrednost 5,6 mlrd EUR. Rast trga bo spodbujal povečan razvoj infrastrukture v stanovanjskih in poslovnih sektorjih.

Gradbena dejavnost v državi v zadnjih letih upada. Ker avstralska gradbena industrija predstavlja približno 10 % BDP in zaposlenosti države, upad v tem sektorju vpliva na celotno gospodarstvo. V letu 2021 so se zmanjšali vsi gradbeni sektorji; stanovanjski sektor, poslovna gradnja in inženirska gradnja. Ker se vse panoge, ki poganjajo trg gradbenih strojev, v času pandemije srečujejo z upadom, je pričakovati, da bo povpraševanje po gradbenih strojih v prihodnjih letih počasi naraslo.

Na avstralskem trgu gradbenih strojev prevladuje sektor tovornjakov prekucnikov, sledi pa jim sektor goseničarjev.

Gradbena oprema se obsežno uporablja pri kapitalsko intenzivnih projektih, tako na gradbiščih kot v rudarstvu, saj zmanjšuje stroške in čas dela. Avstralska geografija in porazdelitev prebivalstva zahtevata večjo uporabo gradbene opreme, zlasti na oddaljenih lokacijah. Avtomatizacija tovornjakov prekucnikov je stalni trend na avstralskem trgu, saj so skrbi glede varnosti in učinkovitosti delovanja v središču pozornosti, še zlasti v rudarski industriji. Večja podjetja, kot so Komatsu, Hitachi in Caterpillar, so že uporabila svoje avtomatizirane tovornjake za rudarske dejavnosti, obsežno sprejetje te tehnologije se pričakuje tudi v gradbenem sektorju.

Rastoča rudarska industrija v državi, še zlasti v Zahodni Avstraliji, povečuje povpraševanje po tovornjakih prekucnikih. V zadnjih nekaj letih je bila država priča številnim lansiranjem izdelkov velikih podjetij za gradbeno opremo, ki odražajo tekoče trende na avstralskem trgu kolesnih nakladalnikov. JCB je vodilni konkurent na avstralskem trgu kolesnih nakladalnikov, katere prodajo v veliki meri poganjajo državni nakupi.

Avstralski trg gradbenih strojem sprejema nove tehnologije za povečanje produktivnosti, zmanjšanje obratovalnih stroškov in zagotavljanje nizkih emisij. Komatsu je na primer predstavil svoj PC210LC-11, hidravlični bager z inteligentnim nadzorom stroja, da bi povečal produktivnost, hkrati pa zmanjšal stroške, povezane s prekomernim izkopavanjem. Caterpillar, ameriški velikan gradbenih strojev, je na trg lansiral 3 naslednje generacije bagrov z visoko učinkovitostjo delovanja, visoko učinkovitostjo goriva, nizkimi stroški vzdrževanja in izboljšanim udobjem upravljavca.
 
Na avstralskem trgu gradbenih strojev prevladujejo podjetja, kot so Komatsu, JCB, Caterpillar, Volvo, Sany in SLDG. Caterpillar je vodilni konkurent na trgu, sledila pa mu Komatsu in JCB. Caterpillar prevladuje v segmentih nakladalcev na kolesih in goseničarjih, medtem ko je Komatsu vodilni v segmentu bagrov.

 
Glavni konkurenti na trgu:

  • Caterpillar
  • Hitachi Construction Machinery Co. Ltd
  • JCB Construction Equipment Australia
  • Komatsu Ltd
  • John Deere & Co

 

Največji proizvajalci gradbenih strojev v Avstraliji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2020)
Caterpillar Commercial Australia Pty Ltd 601,63
Caterpillar Of Australia Pty Ltd 601,63
Liebherr-Australia Pty. Ltd. 590,47
Bradken Resources Pty Limited 509,47
Itw Australia Holdings Pty Ltd 401,51
Terex Australia Pty Ltd 190,05
Clark Equipment Sales Pty Ltd 129,57Vir: Factiva, november 2021.
 

Energetika – obnovljivi viri energije


V analizi trg obnovljivih virov energije predstavlja neto proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Razdeljen je na štiri segmente, to so hidro energija, vetrna energija, sončna energija in druge (biomasa, geotermalna energija, energija plimovanja in valov). Obseg trga je izračunan kot neto količina električne energije, proizvedene z obnovljivimi sredstvi v TWh, tržna vrednost pa je izračunana po povprečju letnih domačih in industrijskih maloprodajnih cen na kWH, vključno z veljavnimi davki.

Avstralski trg obnovljivih virov energije je v zadnjih 5 letih beležil impresivno rast, ta trend pa naj bi se po napovedih nadaljeval tudi v napovedanem obdobju. Impresivno rast trga je povzročilo hitro povečanje zmogljivosti obnovljivih virov energije. Leta 2020 je bilo v Avstraliji nameščenih rekordnih 7,0 GW novih obnovljivih zmogljivosti, kar je 11 % več od rekordnega leta 2019, ko je bilo nameščenih 6,3 GW novih zmogljivosti.

Avstralski trg obnovljivih virov energije je v obdobju 2016-2020 rasel po 17,1 % povprečni letni stopnji in v letu 2020 ustvaril vrednost 10 mlrd EUR.

V letu 2020 so v Avstraliji proizvedli 27,7 % celotne proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, kar je prvič, da je več kot četrtina energije v državi izvirala iz obnovljivih virov. Obseg tržne proizvodnje se je v obdobju 2016-2020 povečeval po 11,3 % povprečni letni stopnji in leta 2020 dosegel skupno 60.081,5 GWh. Analitiki ocenjujejo, da se bo obseg trga do konca leta 2025 povečal na 121.488,8 GWh, kar predstavlja 15,2 % povprečno letno stopnjo v obdobju 2021-2025.

Tudi v Avstraliji, tako kot drugod po svetu, padajo stroški proizvodnje energije iz obnovljivih virov. Leta 2020 je imela država najcenejšo proizvodnjo sončne energije na svetu. Strešni sončni kolektorji so bili še posebej priljubljeni zaradi visokih cen električne energije, medtem ko zasebni in poslovni potrošniki iščejo načine, kako postati bolj samozadostni. Po podatkih avstralskega sveta za čisto energijo je imelo v letu 2020 1 od 5 avstralskih gospodinjstev sončne celice na strehi.

Največji segment na avstralskem trgu obnovljivih virov energije je vetrna energija. Ta je leta 2020 proizvedla skupno 20.895,9 GWh, kar predstavlja 34,8 % celotnega obsega trga. Segment sončne energije je imel v letu 2020 obseg 18.912,1 GWh, ali 31,5 % celotnega trga.

Analitiki napovedujejo, da bo avstralski trg obnovljivih virov energije v obdobju 2021-2025 rasel po 16,7 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 ustvaril vrednost 20,2 mlrd EUR.

Avstralija se je zavezala, da bo do leta 2030 zmanjšala emisije ogljika za 26 % do 28 % pod ravnijo iz leta 2005. Tasmanija ima najvišji prodor tehnologije obnovljivih virov v državi, ki se približuje 100 %. Kljub temu obnovljivi viri energije še vedno predstavljajo zelo majhen delež celotne mešanice energije v Avstraliji.


Glavni konkurenti na trgu:

  • BC Hydro
  • Hydro-Quebec
  • Ontario Power Generation Inc.
  • TransAlta Corporation
 
Vrednost trga obnovljivih virov energije v Avstraliji se je v letu 2020 povečala za 13,9 % in dosegla 10 mlrd EUR. Povprečna letna stopnja rasti za obdobje 2016–2020 je znašala 17,1 %.

Vrednost trga po letih (v mio EUR) 

Leto EUR
Povprečna letna
stopnja rasti
2016 5.484  
2017 5.812 7,9 %
2018 6.186 11,1 %
2019 8.965 37,6 %
2020 10.034 13,9 %Analitiki napovedujejo, da bo trg obnovljivih virov energije v Avstraliji v letu 2025 dosegel vrednost 20,2 mlrd EUR, kar je 116,1 % več kot leta 2020. Za obdobje 2021-2025 je napovedana 16,7 % povprečna letna stopnja rasti.  

Napoved vrednosti trga po letih (v mio EUR) 

Leto EUR Povprečna letna
stopnja rasti
2021 11.549 22,2 %
2022 13.988 19,1 %
2023 16.778 15,9 %
2024 18.756 14,7 %
2025 20.259 11,7 %

 
Največji segment na trgu obnovljivih virov energije v Avstraliji je segment vetrne energije, ki po obsegu predstavlja 34,8 % trga.  

Tržni deleži po segmentih glede na obseg proizvodnje za leto 2020 (v odstotkih)

Vetrna energija 34,8 %
Sončna energija 31,5 %
Hidro energija 26,1 %
Ostala energija (geotermalna, biomasa, odpadki) 7,6 %


Avstralija predstavlja 3,3 % azijsko-pacifiške proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije. Največji tržni delež ima Kitajska, 64,8 %.

Tržna segmentacija v regiji za leto 2020 glede na obseg (v odstotkih)

Kitajska 64,8 %
Japonska 12,7 %
Indija 8,1 %
Avstralija 3,3 %
Južna Koreja 1,6 %
Ostale države v regiji 9,5 %

 


Največja podjetja na področju proizvodnje električne energije v Avstraliji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2020)
Premier Power Sales Pty Ltd 42.326,05
Origin (Lgc) (Aust) Pty Limited 8.909,72
Origin Energy Pipelines Pty Limited 8.909,72
Origin Energy Ltd. 7.925,18
Angari Pty. Limited 7.521,57
Gasmart (Vic) Pty Ltd 7.521,57
Oc Energy Pty Ltd 7.521,57


Največja podjetja na področju obnovljivih virov energije v Avstraliji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2020)
Edl Holdings (Australia) Pty Ltd 383,74
Snowy Hydro Trading Proprietary Limited 364,45
Pacific Hydro Pty Ltd 215,10
Iberdrola Australia Ltd. 176,81
Ratch - Australia Corporation Pty Ltd 78,80
Pacific Energy Ltd. 74,08
AWN Holding Ltd. 72,39
Letne vrednosti trga so preračunane iz USD v EUR po povprečnih letnih tečajih EIU, povprečne letne stopnje rasti pa se nanašajo na dolarske vrednosti.
 
Vir: Factiva, november 2021.
 
 


Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje