Avstralija

Gospodarske panoge Avstralije

Priložnosti na trgu

Avstralija je potencialen trg za slovenske izvoznike različnih industrijskih izdelkov in storitev.

Perspektivna področja:

Kibernetska varnost: Avstralska vlada je kibernetsko varnost opredelila kot enega od 6 industrijskih sektorjev, ki se štejejo za ključnega pomena za dolgoročne možnosti avstralskega gospodarstva. Na avstralskem trgu obstaja veliko povpraševanje po storitvah kibernetske varnosti za zunanje izvajalce, kar je posledica pomanjkanja kibernetskih strokovnjakov v Avstraliji. Po napovedih se bo na lokalnem trgu povečalo tudi povpraševanje po strojnem učenju in rešitvah umetne inteligence.

Digitalne igre: V Avstraliji je veliko povpraševanje po mobilnih igrah, igralnih konzolah in e-športu, zaradi vse večje odvisnosti od digitalne zabave. Po napovedih se bo povpraševanje po digitalnih igrah v prihodnje še povečevalo. Skoraj 70 % Avstralcev igra videoigre za zabavo, pogosto pa se uporabljajo tudi v izobraževanju, medicini, storitvah za invalide, duševnem zdravju itd. Rast trga je še dodatno spodbudila pandemija Covid-19.

Avtomobilski deli in dodatna oprema
Avstralski avtomobilski trg je zrel in za prihodnja leta je napovedana le skromna rast trga. Je pa na trgu veliko povpraševanje po avtomobilskih delih in dodatni opremi (sem spadajo predvsem nadgradnja komponent vzmetenja, nosilci za streho, nadgrajena razsvetljava, platišča in blažilniki).

Franšizno poslovanje: Franšizni sektor v Avstraliji raste že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Visoko rast so dosegali številni segmenti, kot so gradnja stanovanj, čiščenje preprog, sistemi za popravila, ravnanje z odpadki in finančno načrtovanje. Največ priložnosti za franšizing v Avstraliji je v maloprodaji ne-živil, ki predstavlja več kot 25 % franšiznih sistemov. V letu 2021 so najbolj rasli koncepti maloprodaje hrane, ki spodbujajo zdravje in dobro počutje. Priložnosti pa obstajajo tudi znotraj administrativnih in podpornih storitev.

 

Gospodarstvo

Avstralija je 13. največje svetovno gospodarstvo. Država je domače gospodarstvo dolgo ščitila z visokimi carinami za tuje izdelke, danes pa je trg odprt in ima le minimalne omejitve uvoza blaga in storitev. Proces odpiranja tujim trgom je povečal produktivnost, spodbudil rast in gospodarstvo naredil bolj prožno in dinamično.

Avstralija je pomembna izvoznica naravnih virov, energije in hrane. Bogata je z različnimi naravnimi viri (kot so premog, železo, baker, zlato, zemeljski plin, uran in obnovljivi viri energije), ki privabljajo številne tuje vlagatelje in vključujejo obsežne rezerve.

 

Struktura BDP

Storitveni sektor ima prevladujoč položaj v avstralskem gospodarstvu, saj prispeva 71 % BDP in zaposluje približno 3/4 delovne sile. Največjo rast v storitvenem sektorju dosega segment poslovnih in finančnih storitev. K rasti sektorja pomembno prispevajo tudi zdravstvene in socialne storitve ter turizem.

Kljub temu, da ima storitveni sektor prevladujoč položaj v avstralskem gospodarstvu, pa sta kmetijski in rudarski sektor najpomembnejša pri izvozu.

Kmetijski sektor je leta 2021 ustvaril 3 % BDP.  Avstralija je velika kmetijska država in ena glavnih izvoznic volne, mesa, pšenice in bombaža na svetuDržava je bogata z mineralnimi in energetskimi surovinami, katerih izvoz prinaša državi precejšnje prihodke. Avstralija je velika svetovna proizvajalka železove rude, zlata in urana, pa tudi ena največjih   svetovnih izvoznic utekočinjenega zemeljskega plina.

Vir: EIU; Factiva, maj 2022.

  

Industrijski sektor

Avstralija je predvsem uvoznica končnih izdelkov. Njena industrializacija se je začela šele nedavno, kar pojasnjuje majhen obseg njenega proizvodnega sektorja. Kljub temu je za avstralski industrijski sektor značilna visoka stopnja produktivnosti, saj je 75 % panog nad svetovnim povprečjem. Industrijski sektor zaposluje okoli 1/4 delovne sile in prispeva 26 % BDP. Predelovalna industrija temelji na prehrambni industriji, strojih in opremi, kovinski industriji ter kemični in petrokemični industriji.

Leta 2021 je Avstralija beležila 0,8 % rast industrijske proizvodnje. Za leto 2022 je napovedana rast v višini 2,7 %, v letih 2023 in 2024 pa naj bi rast industrijske proizvodnje znašala 2,3 %, oziroma 2,9 %.Predstavljamo dve gospodarski panogi na avstralskem trgu:
 
stroje in opremo – trg gradbenih strojev in
obnovljive vire energije


Stroji in oprema – trg gradbenih strojev

Avstralski trg gradbenih strojev je bil leta 2021 ocenjen na 2.528,39 mio USD (2.137,81 mio EUR). Analitiki napovedujejo, da bo v prihodnjih 5 letih trg rasel po 3,35 % povprečni letni stopnji ter leta 2027 dosegel vrednost 3.081,11 mio USD (2.605,14 mio EUR).
 

Dejavniki rasti

 • Poraba avstralske vlade za infrastrukturo je v zadnjih nekaj letih opazno narasla, kar je povečalo povpraševanje po strojih in opremi v gradbenem sektorju. V državi se postopno povečuje tudi gradnja stanovanjskih stavb. Razvoj infrastrukture po vsej državi bo proizvajalcem gradbenih strojev ponudil izjemne priložnosti za povečanje prihodkov, saj ima oprema pri teh dejavnostih ključno vlogo. Poleg tega je država priča znatnim neposrednim tujim naložbam (NTI) v gradbeni sektor. Vladna poraba za gradnjo in infrastrukturne dejavnosti v državi, bo tudi v prihodnjih letih spodbujala povpraševanje po gradbenih strojih.
 • Na rast trga bo vplivalo tudi naraščajoče povpraševanje po najnovejši tehnologiji in digitalizaciji gradbenih strojev. Uvedba avtonomne opreme v vozni park in namestitev strojev v različnih projektih, bo zagotovila donosne priložnosti za konkurente na trgu.
 • Rast trga pa lahko ovira vse večje povpraševanje po najemu gradbene opreme, kar je predvsem posledica visokih začetnih naložb in visokih stroškov vzdrževanja.
 

Največji tržni delež bo imel segment tovornjakov prekucnikov

Analitiki napovedujejo, da bo imel v prihodnjih 5 letih največji delež na trgu segment tovornjakov prekucnikov.

Avtomatizacija tovornjakov prekucnikov je stalen trend na avstralskem trgu, predvsem zaradi zagotavljanja varnosti in učinkovitosti, zlasti v rudarski industriji. Tovornjaki prekucniki so potrebni na skoraj vsakem gradbišču. Ponujajo omejene funkcije, vendar opravljajo nadvse pomembno nalogo premikanja in odlaganja številnih vrst materialov, ki se uporabljajo na gradbišču.

Zaradi naraščajočega povpraševanja so proizvajalci začeli lansirati nove izdelke, da bi pridobili svoj tržni delež.
Vse strožji standardi emisij so prav tako povzročili porast povpraševanja po električnih prekucnikih v državi.

Vendar pa je porast povpraševanja po prekucnikih privedel tudi do tega, da številna podjetja ponujajo storitve najema. Ker storitve najema odpravljajo vnaprejšnje naložbe in stroške vzdrževanja, se pričakuje, da bo imela rast podjetij za najem negativno vplivala na rast tega segmenta.

 
Konkurenti na trgu

Avstralski trg gradbenih strojev je zmerno konsolidiran. Glavni konkurenti na trgu se osredotočajo na izboljšanje svojih portfeljev izdelkov, da bi razširili svojo bazo strank. Nekateri drugi ključni konkurenti pa želijo razširiti svojo prisotnost na trgu s prevzemi, združitvami in sodelovanjem z drugimi podjetji.
 
Glavni konkurenti na trgu:
 • Caterpillar
 • Komatsu Ltd
 • John Deere & Co
 • XCMG Construction Machinery Co Ltd
 • Hitachi Construction Machinery Co. Ltd

Največji proizvajalci gradbenih strojev v Avstraliji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Ihi Corporation 14.217,67
Wirtgen Australia Pty Ltd 1.368,09
Sandvik Mining And Construction Australia Pty Ltd 888,76
Cnh Industrial Australia Pty Limited 825,48
Hitachi Construction Machinery (Australia) Pty Ltd 820,69
Caterpillar Of Australia Pty Ltd 795,54
Bradken Resources Pty Limited 589,51
Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2021.
 
Vir: Factiva, oktober 2022.

 

Obnovljivi viri energije

 

Prednosti

 • Avstralija ima obilo sonca, zato ima velik potencial za proizvodnjo sončne energije.
 • Cena električne energije v Avstraliji je visoka, kar povečuje privlačnost sončnih projektov na strehah in zunaj omrežja za lastno porabo.
 • Vse večji je tudi razvoj projektov baterij in shranjevanja energije.
 • Velike tržne priložnosti predstavlja predvsem razvoj vetrnih elektrarn na morju. Vlada je sprejela tri predloge zakonov za razvoj vetrne energije na morju, vključno z regulativnim okvirom za gradnjo, delovanje in razgradnjo elektroenergetske infrastrukture na morju na območju Commonwealtha.

 
in slabosti avstralskega trga obnovljivih virov energije

 • Avstralija nima proizvajalcev opreme za obnovljivo energijo, zato mora večino opreme, potrebne za gradnjo projektov, uvoziti.
 • Obstoječa omrežna infrastruktura ne omogoča popolne integracije nihanja proizvodnje obnovljivih virov energije.
 • Omrežje v Avstraliji je razdeljeno na tri glavne regije omrežij na trgu, kar predstavlja ovire za integracijo proizvodnjo obnovljive energije na celotnem trgu.

 
Tržne napovedi

Avstralija bo v prihodnjih letih eden najuspešnejših trgov obnovljivih virov energije, predvsem zaradi močne vladne politike na tem področju, velikega zanimanja vlagateljev za projekte sončnih in vetrnih elektrarn ter ogromnega potenciala za razvoj obnovljivih virov energije.

Največ bo k širitvi trga prispeval segment vetrnih elektrarn na kopnem, sledi pa mu sektor solarnih, foto-voltaičnih projektov.

Analitiki Fitch Solutions napovedujejo, da se bo avstralska zmogljivost obnovljivih virov energije (brez hidroelektrarn) do leta 2031 povečevala po 5,4 % povprečni letni stopnji ter v letu 2031 dosegla 48,7 GW (z 28,9 QW v letu 2021).

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov se bo po napovedih povečala z 49,6 TWh konec leta 2021 na približno 88,8 TWh v letu 2031, pri tem bo povprečna letna stopnja rasti dosegla 6 %.

 

Največja podjetja na področju obnovljivih virov energije v Avstraliji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Edl Holdings (Australia) Pty Ltd 390,49
Pacific Hydro Pty Ltd 241,11
Ratch - Australia Corporation Pty Ltd 88,54
Pacific Energy Ltd. 83,24
Australian Renewable Energy Agency 30,78
Delorean Corp. Ltd. 20,56
Altus Renewables Limited 8,62
Vir: Factiva, oktober 2022.
 
 


Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje