Avstralija je predstavila 1. nacionalno baterijsko strategijo

torek, 28. maj 2024
 

Avstralija je predstavila akcijski načrt za izgradnjo domače industrije baterij 

Avstralija je 23. maja 2024 predstavila svojo prvo nacionalno baterijsko strategijo, katere cilj je narediti državo kot velesilo na področju proizvodnje baterij.

Po ocenah analitikov naj bi se svetovno povpraševanje po baterijah do leta 2030 početverilo
, zato namerava Avstralija do leta 2035 izdelovati baterije z varnimi dobavnimi verigami, tako za domači trg kot za izvoz.

Nacionalna strategija baterij se osredotoča na področja, za katera zvezna vlada meni, da ima Avstralija konkurenčno prednost, vključno s spreminjanjem surovin v snovi, ki se uporabljajo v globalni dobavni verigi električnih vozil.

Druga področja, na katera se osredotoča strategija, so obsežno shranjevanje energije za električno omrežje, izdelava baterij za industrijsko uporabo ter razvoj tehničnih in varnostnih standardov.

Financiranje strategije bo kril avstralski zvezni proračun za obdobje 2024–2025, vključno s 523,2 mio AUD (321,21 mio EUR) za pobudo Battery Breakthrough Initiative, ki bo namenila proizvodne spodbude za spodbujanje razvoja zmogljivosti za proizvodnjo baterij. Financiranje, ki je bilo objavljeno v proračunu v začetku tega meseca, bo razdeljeno na 7 let, upravljala pa ga bo Avstralska agencija za obnovljivo energijo (ARENA).

Strategija vključuje tudi 20,3 mio AUD (12,46 mio EUR) v okviru načrta Building Future Battery Capabilities, ki bo podpiral raziskave baterij.

Avstralski proračun bo zagotovil 7 mlrd AUD (4,29 mlrd EUR) davčnih spodbud proizvajalcem ključnih mineralov. Prav tako je namenil 1,7 mlrd AUD (1,04 mlrd EUR) za nov inovacijski sklad Future Made in Australia, katerega namen je pospešiti uvajanje inovativnih tehnologij in objektov v proizvodnji čiste energije, kot so baterije.

Leta 2023 je imelo 3,7 mio domov v Avstraliji strešno sončno energijo, vendar jih je le 250.000 imelo baterije za shranjevanje. Z novo nacionalno baterijsko strategijo bi lahko avstralski proizvajalci zadovoljili naraščajoče povpraševanje po stacionarni energiji in potrošnikom zagotovili več izbire.

Izgradnja industrije baterij naj bi Avstraliji zagotovila, da lahko razvije in dostopa do najnovejših baterijskih tehnologij, zavaruje gospodarstvo in ga pomaga zaščititi pred morebitnimi tržnimi šoki.
 

Tudi druge države si prizadevajo za zaščito pred prevlado Kitajske 

Kitajska trenutno prevladuje v svetovni predelavi in proizvodnji baterij. Dobavne verige so zelo koncentrirane, vse od baterij za majhna vozila, pa do velikih industrijskih baterij, pri čemer več kot 75 % dobave prihaja iz Kitajske.

Tudi ZDA si prizadevajo zgraditi ali zaščititi lastne zmogljivosti za izdelavo baterij pred prevlado Kitajske.
Leta 2022 so kot del svojega zakona o zmanjševanju inflacije uvedle proizvodne davčne dobropise za baterije in povezane komponente.
Prejšnji teden so ZDA šle dlje in zvišale carine na litij-ionske baterije in sorodne dele s 7,5 % na 25 %.
Napovedane so tudi 25 % carine za vrsto kritičnih mineralov, grafita in trajnih magnetov.

Politika Future Made in Australia ima podobne cilje kot ameriški zakon o zmanjševanju inflacije, pri čemer v središču obeh shem proizvodnja baterij.Vrednosti AUD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2023.            

Viri:
  • Factiva
  • Australian Broadcasting Corporation
  • The Mandarin
  • The Australian
  • S&P Global Market Intelligence
 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav
 
Gospodarstvo ter možnosti vstopa na avstralski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: