Avstralija

Poslovni obisk Avstralije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Avstraliji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
26. januar dan Avstralije
2. april veliki petek
5. april velikonočni ponedeljek
25. april dan avstralsko-novozelandskega korpusa kopenske vojske (ANZAC)
25. december božič
26. december dan obdarovanja (vse države, razen Južne Avstralije)


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica je 53 USD.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

220-240 voltov, 50Hz. Potreben je adapter.

 

Poslovni običaji

Za poslovni sestanek se je potrebno dogovoriti nekaj dni prej. Potrebno je upoštevati delovni čas med 9. in 17. uro (to vključuje tudi elektronska sporočila), razen če je res nujno. Zamujanje v poslovnem okolju ni zaželeno, zato poskrbite, da na sestanek pridete pravočasno ali nekoliko prej. Če pričakujete, da boste zamudili več kot 10 minut, poslovnega partnerja o tem obvestite. Poleg točnosti se v poslovnem svetu ceni natančnost, prijaznost in neposrednost.

Primeren način pozdravljanja je stisk rok. Vizitke se izmenjujejo med predstavitvijo brez formalnosti, so pa vse manj pogoste in če vam je nekdo ne ponudi, jih verjetno preprosto ne uporablja.

Avstralci (tudi v formalnih situacijah) radi uporabljajo imena, zato lahko pričakujete, da vas bodo naslavljali le z imenom. Naslavljanje z "Mister", "Miss", "Sir" ali "Ma’am" lahko zveni nekoliko okorelo.

Preden začnete razpravljati o poslu, razbijte led z nekaj minutami družabnega klepeta, običajno o vremenu, športu (zlasti nogometu) ipd. Pri predstavitvi ideje se izogibajte nepotrebnim podrobnostim in namesto tega poudarite dejstva, številke in cilje. Avstralci menijo, da izgradnja osebnih odnosov pred začetkom poslovanja ni nujno potrebna. Bolj jih zanimajo izkušnje, dosežki in tradicija podjetja. Poslovna ugodnost iz osebnih razlogov je redka.

Avstralci lahko poslovni sestanek obarvajo s humorjem, da ustvarijo dobro vzdušje za razpravo; pogosto uporabljajo neformalni jezik, ki se lahko zdi neprofesionalen. Čeprav se sestanek morda zdi sproščen, ga vedno jemljite zelo resno.

Pomemben je vtis, da je vse urejeno in pod nadzorom. Avstralci se pri poslu radi počutijo sproščeno, ne glede na to, kakšna je situacija.

Pogajanja ponavadi potekajo hitro in gladko, saj Avstralci običajno takoj predstavijo pošteno in trdno stališče, ki ne zahteva taktiziranja. Prvotni predlog je ponavadi najboljši. Običajno ne uporabljajo raznih taktik, barantanje o ceni pa jih lahko tudi odvrne od sodelovanja.

Med pogajanji bodite jasni glede svojih namenov. Podprite jih z dejstvi in številkami, pri čemer se izogibajte trditvam, ki jih ne morete dokazati. Prizadevajte si za "win-win" rezultat, saj bo ustvaril boljše možnosti za prihodnje poslovanje.

Na sestanku lahko svoje mnenje izrazijo vsi priotni, ne glede na starostno ali poslovno hierarhijo. Uporaba položaja moči kot vzvoda pri pogajanjih se ne odobrava. Dokončno odločanje lahko traja dlje, ker se vodstvo pred zaključkom posla pogosto posvetuje s podrejenimi.

Obdarovanje v poslovnem svetu ni obvezno, je pa zelo cenjeno. Pri tem je potrebno paziti, da obdarovanje ne izgleda kot poskus podkupovanja; neprimerno je npr. darilo med čakanjem na poslovno odločitev, medtem ko je po zaključenem poslu darilo manjše vrednosti izraz zahvale za dobro sodelovanje.

V poslovni kulturi je zelo cenjena zanesljivost, zato se neizpolnitev obljub ali neizvedba posla pogosto ne pozabi.

 

Jezik

Večina avstralskega prebivalstva govori angleško. V družinskem in lokalnem okolju se uporablja preko 300 jezikov, najpogosteje mandarinščina, arabščina, kantonščina, vietnamščina, italijanščina in grščina. K jezikovni raznolikosti Avstralije prispeva tudi preko 150 jezikov avtohtonih prebivalcev. 

Avstralska angleščina se od britanske razlikuje v besedišču, predvsem pa v izgovarjavi in intonaciji.