V Avstraliji raste povpraševanje po laboratorijsko gojenem mesu

torek, 04. marec 2025
 

V Avstraliji bo kmalu na voljo laboratorijsko gojeno meso lokalnih proizvajalcev

Avstralski potrošniki bodo kmalu lahko uživali v laboratorijsko gojenem mesu avstralskih podjetij, ki že poročajo o velikem povpraševanju, tako iz vrhunskih restavracij kot iz supermarketov.

Avstralska agencija za varno hrano Food Standards Australia & New Zealand FSANZ je v zadnji fazi odobritve prvega takšnega izdelka, gojenega s pomočjo celic in proizvedenega v Avstraliji, čeprav je predhodno že potrdila varnost tega izdelka.

Avstralski proizvajalci laboratorijsko gojenega mesa medtem že prodajajo meso na drugih trgih.
Vaw Group s sedežem v Sydneyju na primer prodaja laboratorijsko pridelana gosja jetra in druge izdelke bogatim singapurskim gostincem. To zagonsko podjetje je pridobilo 50 mio AUD zagonskega kapitala, kar je približno 30,5 mio EUR.

Vow namerava prodajati podobne izdelke tudi na domačem trgu, predvsem vrhunskim restavracijam in gurmanskim supermarketom, takoj, ko bo s strani FSANZ dobil končno zeleno luč, kar se bo zgodilo predvidoma še pred letošnjim julijem. Podjetja namerava sprva lansirati svoje izdelke le na luksuzni trg, nato pa se razširiti že na množične trge.

Avstralski proizvajalec Magic Valley s sedežem v Melbournu načrtuje, da bo njegova laboratorijsko izdelana jagnjetina v supermarketih že leta 2026 dosegla nižje cene kot meso, pridelano na kmetijah.
Ciljna cena družbe Magic Valley za njeno mleto jagnjetino je 6 AUD (3,65 EUR) za kilogram v primerjavi z 18 AUD (10,97 EUR) ali več za vrhunske izdelke, vzrejene na kmetijah. Magic Valley že od samega začetka cilja na množični trg, s prvotnim poudarkom na mleto meso jagnjetine in svinjine.

Obe zagonski podjetji verjameta, da ima laboratorijsko gojeno meso velik potencial in bo postal eden glavnih virov živalskih beljakovin v prihodnjih desetletjih. Nova generacija potrošnikov je zelo odprta za nove okuse in živila, pa tudi trgovci na drobno povprašujejo po okoljsko prijaznih izdelkih ne-živalskega izvora. Obe podjetji vidita velik potencial tudi v laboratorijsko gojeni morski hrani.


 

Prednosti in način proizvodnje laboratorijsko gojenega mesa

Laboratorijsko gojeno meso ima pomembne okolske prednosti, saj ne zahteva paše ali zakola živali, čiščenja in namakanja zemlje ali uporabe kemikalij, ter ne proizvaja metana.

Postopek izdelave mesa, gojenega v laboratoriju, se začne z odvzemom celic živalim. Te se razširijo in spremenijo v izvorne celice, ki jih je mogoče uporabiti za ustvarjanje katere koli vrste mesnih celic, kot so mišice ali maščoba.

Za proizvodnjo znatnih količin mesa se te celice gojijo in razmnožujejo v velikih fermentacijskih rezervoarjih, znanih kot bioreaktorji, v mešanici vode, aminokislin in drugih hranil.

Meso, gojeno v celicah, je mogoče pobrati v roku enega do nekaj tednov, odvisno od vrste mesa.


 

Rastlinske alternative so v Avstraliji vedno bolj priljubljene

Rastlinske alternative se počasi uveljavljajo na krožnikih avstralskih potrošnikov, pri čemer se vedno več prebivalstva odloča za vegansko ali vegetarijansko prehrano.

Celo fleksitarijanci in mesojedci pomembno prispevajo k temu trendu, saj rastlinske izdelke uporabljajo kot dodatek in ne kot nadomestilo k trenutni prehrani.

Mesna industrija je še vedno zelo pomembna za avstralsko gospodarstvo, saj se država uvršča med vodilne izvoznice govejega mesa po vsem svetu.

Medtem ko poraba mesa in kravjega mleka na prebivalca v državi v zadnjih letih upada, pa se vnos mesnih alternativ in mlečnih nadomestkov postopoma povečuje.

Med rastlinskimi alternativami prevladujejo rastlinsko mleko, tofu, veganski burgerji ter veganske klobase in sir. Ti izdelki posnemajo okus in teksturo živalskih proizvodov, da bi pritegnili zanimanje povprečnega mesojedca.

Veganske različice na avstralskem trgu ponujajo številne mednarodne blagovne znamke, kot so Oatly, Vitasoy in Beyond Meat, pa tudi domače, vključno z So Good, Made With Plants in v2food.

Ponudba rastlinskih alternativ postaja vse bolj dostopna v avstralskih kavarnah, restavracijah in supermarketih. Veriga hitre prehrane iz Melburna, Lord of the Fries, ponuja celo jedilnik, ki je 100 % rastlinski.

A živila rastlinskega izvora so sorazmerno dražja od večine podobnih živalskih proizvodov.
 

Trg rastlinskega mesa se v Avstraliji vztrajno širi

Avstralska prodaja rastlinskega mesa se je od leta 2019 skoraj podvojila, predvsem zaradi velikega povpraševanja v segmentu gostinskih storitev.
Prodaja se je v obdobju 2020-2023 povečala za 47 %, poraba na prebivalca pa za 28 %.
 
Glede na podatke Deloitte Access Economics in Food Frontier je trg rastlinskega mesa v Avstraliji v obdobju 2020-2023 rasel po 14 % povprečni letni stopnji ter leta 2023 dosegel vrednost 272,5 mio USD (252 mio EUR).
 
Pomembna rast je bila opažena v gostinstvu, kjer je povprečna letna rast v obdobju 2020-2023 dosegla 59 %.
Po napovedih analitikov naj bi trg rastlinskega mesa v Avstraliji do leta 2033 presegel 1,6 mlrd AUD ali približno 975,8 mio EUR.

Viri:
  • Factiva
  • The Australian
  • Statista
  • Foto: iStock
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Globalni trg kultiviranega mesa, napovedi do leta 2034 

Trg rastlinskega mesa v Avstraliji

Poslovno okolje Avstralije



Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: