Avstralska družba Afterpay kupuje špansko podjetje Pagantis, da bi se razširila v Evropo

torek, 25. avgust 2020

Avstralska družba Afterpay Ltd je v ponedeljek, 24.8. 2020 izjavila, da bo kupila špansko konkurenčno podjetje Pagantis, saj se namerava razširiti na evropske trge. Odločitev je posledica razcveta spletnega nakupovanja, ki ga sprožila pandemija COVID-19.

Največja avstralska družba na področju plačilnih storitev, ki je znana po svoji storitvi BNPL (buy now, pay later – kupi zdaj, plačaj pozneje), se je odločila, da bo od NBQ Corporate SLU kupila špansko podjetje Pagantis za najmanj 50 mio EUR.

Hitra rast spletnih transakcij med pandemijo je povečala priljubljenost alternativnih kreditnih podjetij, kot je Afterpay, saj se na njegovo platformo prijavlja vse večje število mladih potrošnikov, ki morda nimajo dostopa do kreditnih kartic in posojil.

Objava o napovedanem nakupu je zvišala ceno delnice družbe Afterpay za 5,1 % na najvišjo raven doslej, na 83 AUD, kar je približno 50,4 EUR.

»Dosedanja rast podjetja nam je dala zaupanje, da se razširimo tudi na nove globalne trge," je v izjavi dejal izvršni direktor družbe Sfterpay, Anthony Eisen. »Nakup podjetja Pagantis nam zagotavlja potrebno regulativno dovoljenje, sredstva in infrastrukturo za pospešitev uvedbe storitve Afterpay v ključne države južne Evrope in širše".

Pagantis ima 1.400 aktivnih trgovcev in 150.000 kupcev, zato bi licenca Pagantis pomenila, da bo Afterpay imel regulativno strukturo za delovanje v vseh državah članicah EU, če to odobrijo regulatorji. Nakup naj bi se predvidoma zaključil decembra 2020. Družba Afterpay že sodeluje s podjetjem Pagantis in se povezuje s trgovci na drobno. Njen cilj pa je začeti s poslovanjem v Evropi v tretjem četrtletju leta 2021.Družba Afterpay se je uvrstila med 20 najboljših in najbolj vrednih podjetij v državi, potem ko je podvojila letno napoved osnovnega dohodka. Družba se ukvarja z zagotavljanjem tehnoloških rešitev plačil in je bila ustanovljena julija 2017. Sedež ima v Melbournu v Avstraliji. V poslovnem letu, ki se je zaključilo 30. junija 2019, je družba ustvarila 133 mio EUR prihodkov. Poročilo o zadnjem poslovnem letu (do 31.6.2020) pa bo družba razkrila 27. 8.2020.

Viri: Factiva, Reuters, The Sydney Morning Herald 

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT