Belgijske pivovarje pesti pomanjkanje steklenic

četrtek, 23. junij 2022
 

Belgijski pivovarji se soočajo s težavami pri dobavi embalaže

Pivovarji v Belgiji se soočajo s težavami pri dobavi embalaže, saj so zaloge steklenic v državi nizke, kar je posledica naraščajočih stroškov energije in motenj dobavne verige.
 
Pomanjkanje steklenic je že precej kritično, saj se zaloge, ki so jih prej kupovali v Rusiji, hitro zmanjšujejo. Problem oskrbe je najbolj akuten pri steklenicah, ki se prodajajo na tujih trgih.
 
Večina proizvodnih obratov, od koder so belgijski pivovarji kupovali steklenice, ima sedež v Rusiji. Z novimi predpisi EU o trgovini z Rusijo jih morajo sedaj nabavljati od drugod, večinoma na Portugalskem in v Franciji. 
 
Belgijski pivovarji 70 % steklenic piva izvozijo, kar pomeni, da se veliko steklenic ne vrne nazaj in jih ne morejo ponovno uporabiti, tako kot tiste, ki se prodajajo na domačem trgu.
 
Zaradi pomanjkanja surovin pa imajo pivovarji težave tudi pri pivu v sodu.
 
Naraščajoči stroški energije močno vplivajo na proizvodnjo steklenic, saj je proizvodnja stekla energetsko intenzivna. Nekateri pivovarji so se že preusmerili na polnjenje piva v pločevinke, čeprav so težave tudi pri globalni oskrbi z aluminijem.
 

Najbolj so prizadeta MSP 

Največje težave imajo mala in srednje velika podjetja. Koliko jih bo trenutna situacija prizadela, pa je odvisno od več dejavnikov, kot so vrsta embalaže, izvor dobaviteljev, izvozni trgi, sistem vračljivih steklenic, možnosti ponovnega polnjenja in podobno.
 
Potencialno bo prišlo do negativnih učinkov na potrošniške cene, za nekatere izdelke pa bodo morda pivovarji morali ustaviti proizvodnjo.
 

Največji belgijski pivovarji

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Anheuser-Busch InBev SA/NV 49.527,22
Inbev Belgium 1.872,59
Duvel Moortgat 315,98
Alken-Maes 262,96
Brouwerij Martens 208,04
Société Commerciale de Brasserie SA 76,70
Brouwerij Haacht 70,95

 

24. mednarodna letna konferenca o strategijah piva, Rim, 4. - 6. oktober 2022

Analitiki opozarjajo, da se bodo pivovarji letos soočili z največjo krizo surovin v zadnjih letih, ki je posledica invazije Rusije na Ukrajino, neugodnih vremenskih razmer in naraščajočih stroškov energije, ki bodo dvignili stroške svetovnih cen žita.

Trenutne razmere v pivovarski industriji bo osvetlila tudi 24. mednarodna letna konferenca o strategijah piva (The 24th annual international beer strategies conference 2022), ki bo potekala v Rimu od 4. do 6. oktobra 2022.

Lanski udeleženci konference so bile tako velike svetovne pivovarne (Heineken, AB InBev, Carlsberg, Diageo, Asahi) kot tudi nekatere inovativne obrtne blagovne znamke (Big Drop Brewing in Toast Ales), ki so predstavile svoje najnovejše inovacije.
 
 
Viri: Factiva, Just-Drinks, MarketLine

 
Preberite še: 

Globalni trendi na področju hrane in pijače
 
Priložnosti na belgijskem trgu