Benetke uvajajo vstopnino za dnevne izlete

četrtek, 07. september 2023
 

Enodnevni turisti bodo morali za vstop v Benetke plačati 5 EUR 

V Benetkah, v enem od najbolj obleganih turističnih mest v Italiji, se že dogo časa soočajo s problemom prekomernega turizma. Načrt vstopnine, ki so ga v Benetkah prvič obravnavali že leta 2019, je bil sprva preložen zaradi pandemije Covid-19, kasneje pa zaradi tehničnih in postopkovnih razlogov.

Benetke nameravajo prihodnje leto dnevnim izletnikom zaračunati 5 EUR za vstop v mesto, da bi lažje uravnavali pretok turistov.

Pristojbino bodo poskusno zaračunavali 30 dni v naslednjem letu, predvsem v času spomladanskih počitnic in poletnih vikendov, ko je število turistov največje.

Natančni datumi in podrobnosti tega načrta, o katerem so v Benetkah že dolgo razpravljali, bodo dogovorjeni po končni potrditvi mestnega sveta, ki bo predvidoma še v 1. polovici septembra. Znano pa je že, da so lokalni prebivalci, dnevni migranti, študenti in otroci, mlajši od 14 let ter turisti, ki prenočijo v mestu, izvzeti iz obveznosti plačila pristojbine. 

Približno 4/5 vseh turistov pride v Benetke le za en dan. V letu 2019, zadnjem polnem turističnem letu pred pandemijo Covid-19, je Benetke obiskalo približno 19 mio dnevnih izletnikov, ki so ustvarili le del prihodka tistih, ki so ostali vsaj eno noč.

V najbolj obremenjenih dnevih pride v Benetke okoli 40.000 dnevnih izletnikov, ki skupaj s 40.000 turisti, ki že bivajo v mestu, daleč presegajo število vse manjšega prebivalstva v Benetkah, ki je že padlo pod 50.000.Enodnevni izletniki, ki v Benetkah preživijo le nekaj ur, običajno obiščejo Trg svetega Marka in druge znamenitosti. S tem prispevajo k povečanemu prometu pešcev, zaradi česar je hoja po mestnih ozkih ulicah ali po nekaterih mostovih zelo upočasnjena.

Cilj ukrepa je poiskati ravnovesje med pravicami tistih, ki živijo, študirajo ali delajo v Benetkah, in tistih, ki obiščejo mesto. 
 

UNESCO je Benetke uvrstil na seznam ogrožene svetovne dediščine 

Množični turizem v Benetkah se je začel sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja in število obiskovalcev še naprej narašča. 

Istočasno pa število Benečanov, ki živijo v mestu, vztrajno upada zaradi gneče, visokih stroškov dostave živil in drugega blaga v mestu, ter pogostih poplav.
 
Leta 1970 je v zgodovinskem središču Benetk živelo okoli 110.000 ljudi. Do lani je to število padlo na nekaj manj kot 50.000.

Italijanska vlada je Benetkam lani dala zeleno luč za uvedbo omejitev najemnin po zgledu drugih mest. Pariz lastnikom Airbnb omejuje oddajo svoje nepremičnine za 120 dni, London se je odločil za 90 dni, Amsterdam pa za 30 dni.

Leta 2021 je mesto največjim ladjam za križarjenje tudi omejilo dostop do Beneške lagune.

UNESCO je julija letos Benetke uvrstil na seznam ogrožene svetovne dediščine, Italijo pa opozoril, da ne naredi dovolj za zaščito mesta pred vplivi podnebnih sprememb in množičnega turizma. 
 

Kako je drugod po svetu? 

Mesta in države po vsem svetu hotelskim gostom zaračunavajo turistične davke, a le malo jih zaračuna vstopnino.
 
  • Butan, majhna država, ugnezdena v Himalaji, turistom zaračunava 200 USD na dan za obisk. Namen pristojbine je privabiti turiste, ki lahko prinesejo visoko vrednost ob hkratnem manjšem prometu. Pristojbine so namenjene za izboljšanje lokalne infrastrukture in zaščito okolja. 
  • Quintana Roo, mehiška zvezna država, ki vključuje letovišče Cancún, turistom zaračunava vstopnino v višini 18,80 USD za zaščito svojih plaž in majevskih območij. 
  • Nova Zelandija večini turistov (z izjemo svojih avstralskih in pacifiških otoških sosed) ob prihodu zaračuna 35 NZD ali približno 21,1 EUR, za pomoč pri vzdrževanju krajev v državi.
 
 
Viri: Factiva, Reuters, AFP, The Times 

 
Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na italijanski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: