BiH je začela izvažati industrijsko konopljo

torek, 26. maj 2020

Prirodno bilje je prvo podjetje v Bosni in Hercegovini, ki si je pridobilo dovoljenje za proizvodnjo in izvoz industrijske konoplje. Podjetje, ki ima sedež v Banja Luki, je izvozno dovoljenje prejelo od Ministrstva za kmetijstvo Republike Srbske (RS).

Lastnik podjetja Nedeljko Kusturič je povedal, da so že sklenili prvi posel z nemškim podjetjem iz Frankfurta, ki je pripravljeno odkupiti njihove bodoče pridelke. Kusturič pričakuje, da se bodo v to zgodbo vključili tudi kmetijski inštituti in kmetijsko ministrstvo, tako da bo razvoj te proizvodnje spremljala strokovna podpora in pozitivna zakonodaja, ki bi bila usklajena s pravnimi rešitvami v Evropski uniji.

Podjetje Prirodno bilje je bilo ustanovljeno leta 1996. Na 80 ha zemlje na leto pridelajo približno 150 ton različnih medicinskih zelišč in aromatičnih začimb, ki so večinoma namenjene za domači trg. Nekaj več kot 34 ha imajo lastne zemlje, sodelujejo pa tudi s 120 lokalnimi kmeti, ki obdelujejo dodatnih 46 ha in nabirajo prostoživeče rastline.

Marihuana in konoplja sta dve sorti konoplje, ki sta se razvili zaradi selektivnega gojenja, marihuana zaradi svojih narkotičnih komponent in konoplja zaradi vlaknin. Vse sorte konoplje so v večini sveta prepovedane od šestdesetih let prejšnjega stoletja, saj so Združeni narodi konopljo označili za nevarno drogo.

V zadnjih desetletjih je več držav prepoznalo industrijske in medicinske vrednosti konoplje. Do danes je že več kot 20 držav po svetu konopljo tudi legaliziralo. Iz industrijske konoplje izdelujejo več kot 200 izdelkov. Njeno seme se večinoma uporablja v prehrambni industriji. V gradbeništvu se konoplja uporablja kot izolacijski material. Iz nje izdelujejo tudi pelete in brikete za ogrevanje, saj ima konoplja več kalorij kot les.

Po podatkih tržne raziskave, ki jo je objavilo podjetje MarketsandMarkets, je bil globalni trg industrijske konoplje v letu 2019 vreden 4,6 mlrd USD. V prihodnjih petih letih bo trg po napovedih analitikov rasel po visoki, 34 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegel že 26,6 mlrd USD.BiH je pred kratkim naredila prve korake k legalizaciji konoplje za industrijsko in medicinsko uporabo. Odločitev o tem je BIH sprejela tudi zaradi  izgube več kot 27.000 delovnih mest v državi v času pandemije COVID-19.

Viri: Factiva; Xinhua News Agency, MarketWatch, FENA
 
Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije