BioNTech napovedal visoke prihodke od cepiva za Covid-19

četrtek, 01. april 2021

Biontech je objavil prve rezultate poslovanja za leto 2020 in napovedal prihodke za leto 2021. Od pogodb, ki sta jih s partnersko družbo Pfizer do sedaj že podpisala za prodajo cepiva Covid-19, bo BioNTech ustvaril 11,5 mlrd USD prihodkov.

Biotehnološko podjetje BioNTech je leta 2020 ustvarilo 317,4 mio USD prihodkov od prodaje cepiva Covid-19. Analitiki so predhodno napovedovali 538,8 mio USD prihodkov za leto 2020, 3,8 mlrd USD za leto 2021 in 3,7 mlrd USD za leto 2022.

BioNTech je v izjavi za javnost dejal, da bo v partnerstvu z družbo Pfizer do konca leta 2021 lahko izdelal 2,5 mlrd odmerkov cepiva, v primerjavi s predhodno oceno, ki je znašala 2 mlrd odmerkov. Povečanje proizvodnje je deloma mogoče pripisati boljšim proizvodnim procesom in začetku proizvodnje v novi tovarni v Marburgu v Nemčiji. V teku pa so še dodatni ukrepi in razgovori s potencialnimi partnerji za nadaljnje širjenje proizvodnih zmogljivosti in mreže.

»Leto 2020 je bilo za BioNTech prelomno leto zaradi razvoja in odobritve prvega zdravila mRNA v zgodovini,« je v izjavi dejal izvršni direktor podjetja Ugur Sahin. »Od marca 2021 smo v več kot 65 držav in regij skupaj s svojimi partnerji dostavili več kot 200 mio odmerkov cepiva in že opažamo prve znake zmanjšanja primerov okužb s Covid-19 in smrtnosti v več državah.« Sahin je dejal, da bo podjetje še naprej delalo na razvoju cepiva proti Covid-19, hkrati pa pospeševalo razvoj svojih programov za imuno-terapije raka.

V podjetju vidijo izjemno priložnost, da prihodek od cepiva Covid-19 ponovno vložijo v razširitev in pospešitev raziskav in razvoja novih cepiv in zdravil za izboljšanje zdravja ljudi po vsem svetu.

BioNTech je sporočil, da sta skupaj z družbo Pfizer od 23. marca dostavila 200 mio odmerkov cepiva, v letu 2021 pa bosta dostavila predvidoma 1,4 mlrd odmerkov.

BioNTech je napovedal, da namerava aprila v sodelovanju s Pfizerjem začeti s preizkušanjem nove različice cepiva proti Covid-19, v kateri je bilo cepivo liofilizirano. Liofilizacija ali sušenje z zamrzovanjem je postopek, s katerim odstranimo vodo iz bioloških in organskih snovi, ki bi jih s segrevanjem poškodovali, hkrati pa ohranimo njihovo strukturo in sestavo. Nova različica cepiva bo omogočala lažji transport in manj stroge zahteve glede skladiščenja kot trenutno cepivo, ki ga je treba transportirati v izjemno hladnih pogojih.

BioNTech namerava leta 2021 pri ameriški upravi za hrano in zdravila vložiti popolno regulativno odobritev cepiva te nove različice, ki ima trenutno le dovoljenje za nujno uporabo.

Poleg cepiva proti Covid-19 izvaja BioNTech še vrsto drugih programov, vključno z velikim številom onkoloških programov, od katerih nekateri uporabljajo isto tehnologijo mRNA, na kateri temelji cepivo Covid-19, nekateri pa ne. Trenutno imajo 13 potencialnih zdravil za onkologijo, ki so že v fazah testiranja.

BioNTech je biotehnološko podjetje, ki je bilo ustanovljeno junija 2008, sedež pa ima v mestu Mainz v Nemčiji. V letu 2020 je BionTech ustvaril prihodke v višini 565,82 mio USD, v letu 2019 pa 127,41 mio USD. Čisti dobiček je v letu 2020 znašal 17,8 mio USD.Viri: Factiva, Barron's Online, Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju biotehnologije