Bodo zaradi novih pravil EU cene čokolade poletele v nebo?

četrtek, 29. februar 2024
 

Sledenje uvoza kakava od stroka do pristanišča

EU je sprejela nova pravila, ki so namenjena preprečevanju krčenja gozdov v državah, kjer se prideluje kakav.

EU ocenjuje, da bi bilo brez uredbe EU o krčenju gozdov do leta 2030 izgubljenih približno 288.000 hektarjev gozdov na leto.

EU bo od podjetij, ki uvažajo kakavova zrna zahtevala, da od 30. decembra dokažejo, da vsako kakavovo zrno, ki ga uvozijo v Evropo, ni povzročilo sekanja gozdnih dreves drugje. Med ta podjetja spadajo tudi Mars, Nestle in Ferrero.


To pomeni, da bo potrebno slediti uvozu kakava od stroka do pristanišča, in to v času, ko cena kakava že raste zaradi padca proizvodnje in rekordnih terminskih cen.

Po novih pravilih bo morala vsaka pošiljka kakava vsebovati GPS koordinate za kmetije, kjer je bil pridelan.

Drugi proizvodi, ki spadajo pod nova pravila, so kava, palmovo olje, les in govedo, ki spodbujajo krčenje gozdov.
 

Bodo zaradi novih pravil EU cene čokolade poletele v nebo?

Nova pravila EU grozijo, da bodo cene čokolade, izdelkov za nego kože in kave močno poskočile, kar je povzročilo nezadovoljstvo pri organih in podjetjih v industriji.

Prav tako so zaskrbljeni tudi izvozniki kakava, saj jim bo nova uredba otežila vstop na trge EU in dvignila cene.

Paul Davis, predsednik združenja European Cocoa Association, pričakuje motnje v dobavi v prihodnjem letu ali dveh, kar bi lahko pomenilo višje cene čokolade v Evropi.

Raziskava britanske skupine za varstvo potrošnikov Which? je lani ugotovila, da so se cene prazničnih čokoladnih škatlic v Združenem Kraljestvu v primerjavi z letom poprej podražile za najmanj 50 %. Proti koncu lanskega leta je cena čokolade rasla skoraj dvakrat hitreje kot druga hrana in pijača v supermarketih. Septembra 2023 je znamka čokolade Galaxy zmanjšala velikost ploščice Smooth Milk s 110 g na 100 g, medtem ko se je cena v Tescu zvišala z 99 penijev na 1,25 GBP.

Novi predpisi EU so bili sprejeti brez pogovorov z akterji v industriji, zato zdaj ti  pri Evropski komisiji lobirajo za prehodno obdobje.Viri: Factiva, Express Newspapers
 
 

Preberite tudi: 


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Novi tržni standardi EU za živila, ki sestavljajo zajtrkZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: