Bolgarija bo zgradila infrastrukturo za polnjenje EV

četrtek, 17. november 2022
 

2 programa za polnilno infrastrukturo zelenega prometa 

Bolgarija bo zgradila polnilno infrastrukturo za zeleni promet kot del dveh programov v skupni vrednosti 172 mio BGN ali približno 88 mio EUR. 
  • Prvi program, vreden 140 mio BGN (71,6 mio EUR), vključuje izgradnjo več kot 200 hitrih polnilnic za električne avtomobile po vsej državi. Postaje, ki bodo uporabljale energijo iz obnovljivih virov, bodo povezane s prenosnim omrežjem bolgarskega operaterja elektroenergetskega sistema. 
  • Drugi program, vreden 32 mio BGN, se nanaša na izgradnjo osmih vodikovih polnilnic za vozila javnega prevoza in težka tovorna vozila. Postaje bodo postavljene na obmejnih območjih, na ključnih cestah, ki Bolgarijo povezujejo z Romunijo, Grčijo, Srbijo, Turčijo in Severno Makedonijo, pa tudi v večjih mestih, vključno s Sofijo, Varno in Burgasom. 

Splošni cilj programov je dokončanje vse-državne polnilne infrastrukture za EV do konca leta 2025. Načrtovano omrežje naj bi pokrilo 80 % občin v državi.
 
Slika, ki vsebuje besede nebo, zunanje, transport, dostavno voziloOpis je samodejno ustvarjen 
 

Napovedi širokega vstopa EV v Bolgarijo 

Oba programa, ki bosta pilotno izvedena v Burgasu, temeljita na pričakovanjih o širokem vstopu EV v Bolgarijo v obdobju 2030 - 2040. 
  • Po ocenah bolgarskega operaterja elektroenergetskega sistema, bo število EV vozil v Bolgariji do leta 2030 doseglo 200.000, kar bo zahtevalo skupno 600.000 MWh električne energije letno.  
  • Število EV naj bi po napovedih do leta 2040 v Bolgariji naraslo na 2 mio, skupna letna poraba energije pa na skoraj 6 mio MWh.  
  • Do leta 2050 bi se število EV potencialno povečalo na 3,5 mio, skupna letna poraba električne energije pa na 13 mio MWh.
 
Trenutno je poraba bencina in dizla vseh vozil v Bolgariji ekvivalentna 45 mio MWh električne energije. 
 
Množična uvedba EV naj bi do leta 2050 v Bolgariji zmanjšala porabo energije v prometu za dve tretjini.
 
Marca 2022 je nevladna organizacija Bolgarski energetski in rudarski forum izjavila, da je nameravajo v Bolgariji imeti 10.000 polnilnih mest za EV, ki jih bodo v naslednjih 5 letih poganjali obnovljivi viri, vključno s počasnimi in hitrimi polnilnimi postajami.
 

EV v Bolgariji 

1. julija 2022 je bilo v Bolgariji 4.614 popolnoma električnih vozil (EV), v primerjavi z 2.537 leto prej, kar predstavlja 82 % povečanje.

Hibridnih vozil, ki jih poganja kombinacija elektrike in klasičnega goriva, je bistveno več, kar 25.467, od tega je najpogostejša kombinacija elektrike in bencina.
Julija 2021 je bilo v Bolgariji skupno 16.116 hibridnih vozil, kar pomeni, da se je število hibridnih avtomobilov samo v enem letu povečalo za 58 %.

V Bolgariji trenutno ni subvencij za nakup EV za zasebne potrošnike, čeprav je bila pomoč dodeljena centralni in lokalni upravi za nakup takih vozil v okviru nacionalnega skrbniškega eko sklada. Sklad je do lani zagotavljal le pomoč pri nakupu hibridnih avtomobilov, letošnja shema pa je v celoti usmerjena v EV.  

 
Viri: Factiva, SeeNews, Bulgarian News Agency

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 
 
Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije
 
Priložnosti na bolgarskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: