Brazilija doživlja pravi naložbeni razcvet v avtomobilsko industrijo

torek, 12. marec 2024
 

Brazilija doživlja pravi naložbeni razcvet v avtomobilsko industrijo 

Proizvajalci avtomobilov z vsega sveta se v zadnjem času preusmerjajo v Brazilijo. Številni med njimi so napovedali naložbe v avtomobilsko proizvodnjo v državi v skupni vrednosti več kot 72.000 mio BRL, kar je približno 13.330 mio EUR.

Naložbe bodo usmerjene v sestavljanje tako vozil z notranjim izgorevanjem, kot tudi v sestavljanje električnih, hibridnih ali bio- hibridnih vozil, ki jih poganja bioetanol, vrsta goriva, ki je razširjena v južnoameriški energiji.

Država ima ugodno poslovno okolje, kar pomeni predvsem nižje plače in stroške energije, ter odsotnost protestov proti naložbam v velike tovarne. V Braziliji je industrializacija izrecni cilj vlade.

Braziliji koristi tudi bližina »litijevega trikotnika«, ki ga sestavljajo Argentina, Bolivija in Čile, poleg tega pa ima država tudi lastna nahajališča litija. Ta surovina je med drugim potrebna za proizvodnjo električnih avtomobilov. 
 

Napovedane naložbe

  • Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je v začetku marca 2024 napovedal mega investicijo na brazilskih tleh. Do konca leta 2026 naj bi v proizvodnjo vložil 1 mlrd EUR, do konca leta 2030 pa skupno več kot 2 mlrd EUR.
  • Le 2 dni po napovedi investicije s strani Toyote je svojo investicijo v Brazilijo napovedala tudi skupina Stellantis. Skupina, ki vključuje znamke Fiat, Jeep, Peugeot, Citroën in Opel, želi od leta 2025 do 2030 v Južno Ameriko in med drugim v Brazilijo investirati približno 6 mlrd EUR za lansiranje 40 novih modelov na trg, predvsem avtomobilov, ki jih poganja prej omenjeni bioetanol. To bo največja naložba v zgodovini brazilske in južnoameriške avtomobilske industrije kot celote.
  • Brazilski predsednik Lula da Silva je pred kratkim tudi napovedal, da namerava v Brazilijo približno 1 mlrd EUR investirati tudi korejski proizvajalec avtomobilov Hyundai.
  • V severovzhodni brazilski zvezni državi Bahia je kitajski proizvajalec BYD napovedal naložbo v višini 3.000 mio BRL ali približno 556 mio EUR, za izgradnjo lastne tovarne, ki bo prvi proizvodni center BYD v regiji. 
  • Tudi Volkswagen je februarja napovedal, da bo v Braziliji do leta 2028 več kot podvojil svoje načrtovane naložbe na protivrednost 3 mlrd EUR, za proizvodnjo 16 novih električnih in hibridnih modelov.


 

Brazilija je trenutno 9. največja proizvajalka vozil na svetu

Po podatkih brazilskega nacionalnega združenja proizvajalcev motornih vozil Anfavea je država v letu 2023 izdelala 2,32 mio enot, kar predstavlja -1,9 % zmanjšanje v primerjavi z letom 2022.

Anfavea napoveduje, da bo proizvodnja letos poskočila za 6,2 % in se bo v prihodnjih letih še povečevala zaradi novih naložb, ki so jih napovedali mednarodni avtomobilski proizvajalci.

Po napovedih novih naložb v Braziliji brazilska vlada ocenjuje, da bo avtomobilska industrija do leta 2029 v državo prispevala 100.000 mio BRL ali približno 18.515 mio EUR. Večino prihodkov naj bi ustvarili hibridni in električni modeli.

 
Viri: Factiva, Cinco Dias, Stuttgarter Zeitung, Agencia EFE, VW Brazil 

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije 

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na brazilski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: