Cene oljčnega olja bodo spet poletele v nebo

četrtek, 09. maj 2024
 

Povpraševanje bo letos spet preseglo ponudbo, kar bo povzročilo rast maloprodajnih cen

Svetovna proizvodnja oljčnega olja je padla na najnižjo raven v zadnjih 10 letih, kar bo letos še dodatno dvignilo že tako visoke cene oljčnega olja.

Proizvodnja po vsem svetu je pod vplivom vse bolj ekstremnih vremenskih razmer, ki jih povzroča podnebna kriza.

V Španiji in Italiji je oljke v preteklih letih prizadela ekstremna vročina in suša, kar je opustošilo letino. Obstaja upanje, da bo zaradi bolj normalnega vremena letos v teh dveh državah letina nekoliko boljša.

Po ocenah bo letos proizvodnja v Grčiji do -60 % manjša, v Turčiji pa za več kot -50 %, kar je posledica naravnega cikla rasti oljk.

Po zadnjih podatkih Mednarodnega sveta za oljke (IOC) naj bi v letu 2024 po vsem svetu pridelali nekaj manj kot 2,3 mio ton oljk, kar je manj od 2,5 mio ton, pridelanih v lanski težki letini, ter precej manj kot 3,4 mio ton v letu 2022.

Že 2. leto zapored naj bi letos povpraševanje preseglo ponudbo, kar bo povzročilo višje prodajne cene.

The Guardian poroča, da naj bi cena za liter ekstra deviškega oljčnega olja v Združenem kraljestvu letos presegla 16 GBP, kar je približno 18,39 EUR. V začetku tega leta je liter tega olja stal 14 GBP (16,1 EUR). Nekatere premium blagovne znamke, kot sta Odysea in Belazu, že sedaj dosegajo ceno več kot 18 GBP za liter.

Zadnji razpoložljivi podatki britanskega urada za državno statistiko kažejo, da je povprečna cena litrske steklenice oljčnega letos do marca že narasla za 39 %. Cena se je od leta 2018 več kot podvojila in še naprej raste.

Nekateri supermarketi v Združenem kraljestvu so že začeli vstavljati steklenice oljčnega olja v posebne varnostne škatle, da bi preprečili krajo oljčnega olja. S krajo imajo težave tudi v Španiji, kjer je oljčno olje eden najbolj iskanih izdelkov pri tatvinah v trgovinah.

Po podatkih IOC so se cene oljčnega olja pri proizvajalcih v Italiji in Španiji v aprilu 2024 povečale za več kot 60 %, v Grčiji pa za več kot 80 %. Visoke cene so spodbudile nekatere potrošnike, da so začeli kupovati druga olja, kot sta sončnično in ogrščično.
 

Zdravilni učinki oljčnega olja 

Kljub visokim cenam oljčnega olja pa je povpraševanje po njem še vedno zelo veliko, saj se potrošniki vse bolj zavedajo koristi, ki jih ima oljčno olje na zdravje.

Študija, ki so jo izvedli znanstveniki s Harvarda in je bila letos objavljena v reviji JAMA Network Open, je pokazala, da lahko vsakodnevno uživanje oljčnega olja zmanjša tveganje smrti zaradi demence za skoraj 28 %.
 
Za študijo so znanstveniki s Harvarda pregledali podatke za obdobje 28 let od 1990 do 2018 pri 92.383 odraslih. Ugotovili so, da lahko redno uživanje vsaj 7 g oljčnega olja na dan, kar je nekaj več kot pol žlice, zmanjša tveganje smrti zaradi demence za skoraj 28 %.
 
Oljčno olje pozitivno vpliva na možgane, saj vsebuje zdrave maščobe, spojine, ki imajo protivnetne lastnosti, ter antioksidante, kot so vitamin E in fenolne spojine.
 


Viri: Factiva, The Guardian, Times Now

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Združenega kraljestvaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: