Dobiček družbe BioNTech strmo narašča

četrtek, 12. avgust 2021

BioNTech je že 2. četrtletje zapored presegel pričakovanja glede prodaje. Dobiček se je zaradi naraščajočega povpraševanja po cepivu proti korona virusu v Q2 2021 povzpel na skoraj 2,8 mlrd EUR, v primerjavi z izgubo v enakem obdobju lani v višini 88,3 mio EUR.
Celotna prodaja je bila v Q2 2021 ocenjena na približno 5,3 mlrd EUR, skupna prodaja v prvi polovici leta pa je dosegla skoraj 7,4 mlrd EUR. Nemška biotehnološka družba pričakuje, da bodo njeni celoletni prihodki od cepiva, ki ga je družba razvila v skupnem podjetju s Pfizerjem, znašali približno 15,9 mlrd EUR, kar je precej nad prejšnjo napovedjo 12,4 mlrd EUR.

 
BioNTech je do 21. julija 2021 podpisal pogodbe za 2,2 mlrd odmerkov za dobavo v letu 2021 in več kot 1 mlrd odmerkov za dobavo v letu 2022. Družba ocenjuje, da bodo letne proizvodne zmogljivosti do konca leta 2021 dosegle 3 mlrd odmerkov.
 
»S partnerjem Pfizerjem smo prestopili mejo 1 mlrd odmerkov cepiva Covid-19, ki se pošilja po vsem svetu,« je v izjavi dejal dr. Ugur Sahin, izvršni direktor BioNTech. »Ponosni smo, da smo po le 6 mesecih dosegli ta pomemben mejnik s našo mRNA tehnologijo.«
 
Cepivi BioNTech/Pfizer in Moderna sta doslej edini, ki uporabljata tehnologijo mRNA, ki daje celicam genetska navodila za izdelavo virusnih beljakovin, ki krepijo imunski sistem telesa.
 
Povpraševanje po cepivih mRNA iz bogatih držav narašča, saj so testiranja pokazala, da so mRNA cepica bistveno bolj učinkovita od konkurenčnih cepiv, ki vsebujejo virusne beljakovine ali neaktiviran virus.
 
Dobiček BioNTecha je v prvi polovici leta 2021 dosegel 3,9 mlrd EUR, v primerjavi s 142 mio EUR izgube leto prej. Prihodki od cepiva, ki postaja eno najbolje prodajanih cepiv na svetu, si BioNTech deli s Pfizerjem.

 
Naraščajoče premoženje družbe (njene delnice so se v zadnjem letu povečale za štirikrat) družbi omogoča velik napredek tudi v drugih medicinskih raziskavah. Start-up podjetje iz Mainza v Nemčiji napoveduje, da bo v drugi polovici leta 2021 vložilo med 950 mio EUR do 1,5 mlrd EUR v raziskave in razvoj. Med glavnimi prednostnimi nalogami bo preizkušanje potenciala mRNA tehnologije pri onkoloških raziskavah. Družba dela na razvoju 15 zdravil za zdravljenje raka, obljubila pa je tudi, da bo sredstva namenila za razvoj cepiv proti malariji in tuberkulozi.
 
BioNTech in Pfizer pričakujeta, da bodo prihodnje leto proizvodne zmogljivosti cepiva proti korona virusu dosegle 4 mlrd. Obe družbi bosta nadaljevali z raziskavami mRNA cepiva proti gripi, BioNTech pa je dejal, da bodo testiranja na ljudeh začeli izvajati v naslednjem četrtletju tega leta.
 
Po tem, ko so s cepivom BioNTech/Pfizer začeli cepiti tudi otroke, stare od 12 do 17 let, je BioNTech napovedal, da bodo preizkusili učinkovitost cepiva tudi pri drugih skupinah, kot so otroci, mlajši od 12 let in nosečnice.
 
Svetovna zdravstvena organizacija poziva, da bi revnejše države dobile možnost za proizvodnjo cepiva. Pfizer in BioNTech sta skupaj z drugimi proizvajalci cepiv proti Covid-19 naletela na hude kritike držav v razvoju in skupin za pomoč, ki so pozvale k odpravi patentov in širši proizvodnji cepiva, kar je dr. Sahin zavrnil kot tveganje za nadzor kakovosti. Izvršni direktor Pfizerja za inovacije, Albert Bourla trdi, da bi to zadušilo inovacije.
 
Obe družbi sta zaradi kritik predlagali, da bi vlagali v proizvodnjo v regijah, kot je Afrika. Prejšnji mesec sta Pfizer in BioNTech napovedala načrte za razvoj proizvodne v Cape Townu za dokončanje in polnjenje cepiva.
 
»Za reševanje trenutne pandemije pošiljamo cepivo proti Covid-19 v več kot 100 držav in regij po vsem svetu, vključno z revnejšimi državami,« je dejal dr. Sahin.
 

 
Viri: Factiva, Financial Times, The Irish Times

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije