Dogajanja v ruskem energetskem sektorju

četrtek, 19. maj 2022
 
 

Položaji mednarodnih energetskih družb v Rusiji

Nekatera tuja energetska podjetja, ki so se odločila zapustiti Rusijo, so v prvem četrtletju 2022 zaradi rusko-ukrajinske krize napovedala morebitne izgube zaradi amortizacije naložb v Rusiji v višini več kot 40 milijard USD, poroča Wood Mackenzie.

V sedanjih geopolitičnih razmerah je bil odziv podjetij različen: nekatera so takoj objavila, da nameravajo prodati svoje deleže v ruskih podjetjih; druga so se odločila, da se ne bodo umaknila iz Rusije, ampak samo, da ne bodo začenjala novih naložb.
 
 

Ruska trgovina energentov z Indijo in Kitajsko

Po izračunih Reutersa je Indija marca in aprila 2022 kupila več kot dvakrat več surove nafte od Rusije kot v celem letu 2021, saj so indijske rafinerije pograbile nafto po znižani ceni, čemur so se drugi izogibali.
 
Indijske rafinerije so od 24. februarja 2022 naročile za vsaj 40 milijonov sodčkov ruske nafte, je izračunal Reuters na podlagi informacij iz razpisov za surovo nafto in podatkov trgovcev. To je primerljivo z uvozom ruske nafte v celem letu 2021 v Indijo v obsegu 16 milijonov sodčkov.
 
Po podatkih Financial Timesa kitajske neodvisne rafinerije diskretno kupujejo rusko nafto z velikimi popusti, saj zahodne države začasno ustavljajo svoje nakupe in raziskujejo možnosti za embargo zaradi Ukrajine.

Številna zahodna podjetja se samosankcionirajo ali se trudijo zagotoviti zavarovanje, dobavo ali financiranje, potrebno za nakup ruskih izvoznih surovin, kar povečuje pričakovanja, da bo energijsko lačna Kitajska vstopila in kupila neprodane sodčke.
 
Bloomberg navaja, da kitajska in indijska podjetja lahko razmislijo o nakupu ali povečanju deleža v ruskih energetskih in surovinskih podjetjih.
 
Hkrati Indija in Kitajska povečujeta uporabo in proizvodnjo premoga, najbolj umazanega od primarnih fosilnih goriv, a v mnogih primerih tudi najcenejšega. Indija načrtuje ponovno odprtje več kot 100 rudnikov premoga, medtem ko Kitajska načrtuje, da bi leta 2022 proizvedla rekordnih 12,6 milijona ton premoga na dan.
 

 

Več novic z Rusije - 16. maj 2022 (pdf v angleškem jeziku)Prispevek je povzet po ruskih virih in predstavlja ruski komentar sprejetih ukrepov.


 

Preberite še:


Poslovanje v Rusiji 

Povzetek objav: Pregled ruskega trga