Izzivi rusko ukrajinske krize, 4. - 8. april, povzetek objav

ponedeljek, 11. april 2022
  

Dogajanja na ruskem trgu

 
Vlada Ruske federacije je 4. aprila 2022 Državni dumi predložila osnutek zakona, ki daje pravico visokokvalificiranim strokovnjakom iz vrst tujcev, pa tudi njihovim družinskim članom, ki delajo v Rusiji, do pridobitve dovoljenja za prebivanje za nedoločen čas.
 
Ruski premier Mihail Mišustin je podpisal sklep o dodelitvi 21,5 milijarde rubljev za podporo IT-sektorju. Paket ukrepov vključuje nepovratna sredstva IT-podjetjem, subvencije za kritje stroškov obrestnih mer, subvencije zaposlenim v IT-podjetjih in nekatere druge ukrepe.
 
Rusija je od 1. aprila 2022 prepovedala izvoz sončnic in oljne ogrščice. Izvoz soje se bo še vedno nadaljeval, število kontrolnih točk pa se bo zmanjšalo. Omejitve ne bodo veljale za izvoz oljne ogrščice in sončničnih semen v države Evrazijske gospodarske unije ter za izvoz teh proizvodov v okviru mednarodnih medvladnih sporazumov.
 
Pododbor za carinske tarife in netarifno regulacijo pri ruskem Ministrstvu za gospodarski razvoj je povečal izvozne kvote za dušik in kompleksna gnojila za 231.000 oziroma 466.000 ton.  Dvomesečno prepoved izvoza amonijevega nitrata, ki jo Rusija uvedla 1. februarja 2022 so jo podaljšali do 1. maja 2022.
 
 

Odziv držav na vojno v Ukrajini

 Kitajska

Po umiku številnih zahodnih blagovnih znamk nudi ruski trg dobre priložnosti za mala kitajska zasebna podjetja, ki bodo iskala priložnosti za zapolnitev niš.
 
S kitajskega zunanjega ministrstva  so sporočili, da bodo kitajska podjetja v trgovini z Rusijo bolj aktivno uporabljala rublje in juane.
 
Analitiki predvidevajo,  da si bo Kitajska prizadevala za večje sodelovanje z Rusijo, zlasti pri pogajanjih za cenejše energente (vključno z zemeljskim plinom in premogom), ki jih Evropa ni več pripravljena kupovati. Kitajska bi lahko služila kot edini ruski ponudnik tehnoloških komponent, vključno s polprevodniki, čeprav bodo ti predvsem čipi nizkega in srednjega cenovnega razreda, kjer so kitajska podjetja razvila večjo samozadostnost dobavne verige. Vendar se bo ta scenarij odvijal počasi. Rusija trenutno predstavlja le 2,4 % kitajskih trgovinskih tokov.
 

Kazahstan

Do 15. junija 2022 namerava Kazahstan omejiti izvoz pšenice in pšenične moke, da bi zaščitil svoj domači trg s hrano. Izvoz pšenice bo omejen na miljon ton, izvoz pšenične moke pa na 300.000 ton.

Izvozniki bodo morali na domačem trgu po nizki ceni prodati tudi 100.000 ton pšenice in 30.000 ton moke.

Kazahstan je eden izmed desetih največjih izvoznikov žita na svetu. Največ žit izvaža v sosednje srednje-azijske države in Afganistan, nekaj izvoza pa gre tudi na Kitajsko in v črnomorska pristanišča.


Ministrstvo za trgovino in integracije Kazahstana je vzpostavilo posebno spletno mesto,  ki vsebuje seznam sankcij in sankcioniranega blaga, za katerega velja prepoved izvoza v Rusijo ali Belorusijo. Minister je ob uvedbi spletne strani navedel, da ima Kazahstan v post sovjetskem prostoru najbolj ugodne pogoje za poslovanje in da lahko podjetja, ki se bodo odločila prenesti poslovanje v Kazahstan, računajo na celotno paleto privilegijev in ugodnosti, ki so na voljo vlagateljem.
 

Izzivi po panogah

Energetika

Evropske države se obračajo na ZDA, pri iskanju alternativne dobaviteljev nafte in plina, da bi omejile svoj uvoz energije iz Rusije.

ZDA same sicer ne bodo mogle zapolniti trenutne vrzeli, ki je nastala zaradi odmika od ruskega uvoza energije, vendar bodo povečale domačo proizvodnjo in postale še večji svetovni izvoznik energije, kot so trenutno. ZDA so namreč četrti največji svetovni izvoznik surove nafte in drugi največji izvoznik zemeljskega plina.

Da bi zadovoljile naraščajoče lokalno in mednarodno povpraševanje, bodo morale ZDA pospešiti že obstoječe načrte za povečanje proizvodnje, zlasti v sektorju utekočinjenega zemeljskega plina.
 

Ukrepi EU kot odziv na rusko vojaško agresijo

 
EU je doslej sprejela štiri svežnje ukrepov.
 
Pred potrditvijo je peti sveženj ukrepov, ki poleg prepovedi uvoza premoga predvideva tudi prepoved transakcij za štiri ključne ruske banke, med njimi drugo največjo VTB. Dodatno so, razen nekaterih izjem,  predvidene prepovedi vstopa ruskim ladjam v pristanišča v uniji ter prepovedi za ruske in beloruske cestne prevoznike.
 
Podrobnosti so na voljo tukaj.
 

Preberite tudi: 

 
Naše najnovejše objave vezane na izzive rusko-ukrajinske krize.
 

Kje v času rusko-ukrajinske krize iskati nove poslovne priložnosti?