Družba Merck napovedala veliko investicijo na Irskem

torek, 24. maj 2022
 

440 mio EUR vredna investicija družbe Merck bo ustvarila 370 novih delovnih mest

Biofarmacevtska družba Merck, ki je pravkar lansirala novo tableto za Covid-19, bo v 2 proizvodna obrata v Corku na Irskem vložila 440 mio EUR. Naložba bo v naslednjih 5 letih ustvarila 370 novih delovnih mest.

Družba Merck ima proizvodni obrat v Carrigtwohillu v Corku že skoraj četrt stoletja. Družba je tam začela proizvajati leta 1988 s 50 ljudmi, danes pa je tovarna že 10-krat večja od prvotne velikosti in je del Merckovega segmenta za znanost o življenju.
Ena od dejavnosti tovarne je izdelava membran, ki odstranjujejo nečistoče pri izdelavi cepiv in zdravil. Z novo naložbo bo Merck v tem obratu razširil proizvodne zmogljivosti.

Nov proizvodni obrat bo zgrajen tudi na drugi strani mesta Cork v Blarneyju. Tam bodo proizvajali filtrirne kartuše, ki se uporabljajo tudi v proizvodnem procesu za farmacevtske izdelke.

Merck, v Evropi znan tudi kot MSD, ima več velikih obratov na Irskem, ki proizvajajo približno polovico najboljših 20 izdelkov družbe in zaposlujejo več kot 2.700 delavcev.

Merck namerava prodajo skupine povečati na približno 25 mlrd EUR do leta 2025. Da bi dosegli ta cilj rasti, je podjetje povečalo načrtovane naložbe v obdobju 2021-2025.
 

Irska industrija znanosti o življenju

Irska farmacevtska industrija velja za svetovno središče inovacij in proizvodne odličnosti. Njen svetovni ugled je okrepila raven neposrednih tujih naložb, ki se prilivajo v državo. Približno 120 mednarodnih farmacevtskih podjetij ima obrate na Irskem, vključno z 9 največjimi na svetu. Na irskem farmacevtskem trgu pa so uspešna tudi lokalna podjetja.

Sodobni irski farmacevtski sektor se je začel resno razvijati leta 1964, ko je ameriško podjetje Squibb, ki je bilo nekoč dobavitelj zdravil za vojsko v času ameriške državljanske vojne, postalo eno prvih tujih farmacevtskih podjetij, ki je na Irskem vzpostavilo proizvodnjo za sestavine za tablete in kapsule.

V letih 2016–2017 je ameriška družba Bristol Myers Squibb zgradila novo, najsodobnejšo tovarno za biološka zdravila, Cruiserath v Dublinu. Izgradnja tega novega obrata je predstavljala največjo kapitalsko naložbo doslej za družbo Bristol Myers Squibb, vredno 865 mio EUR, hkrati pa je bil to prvi obrat za biološka zdravila te družbe zunaj ZDA. To je bila tudi ena največjih in najpomembnejših tujih investicij v irsko industrijo o znanosti o življenju.

Danes na Irskem delujejo največje mednarodne farmacevtske družbe, med njimi Pfizer, MSD, Novartis in AbbVie.

Po podatkih centralnega statističnega urada Irske je izvoz medicinskih in farmacevtskih izdelkov lani dosegel 62,6 mlrd EUR, kar predstavlja 38 % vsega irskega izvoza.

Farmacevtski giganti pa še povečujejo proizvodnjo, saj je povpraševanje po zdravilih in izdelkih, povezanih z zdravljenjem Covid-19, vedno večje.

Po podatkih irske državne agencije IDA je vrednost kapitalskih naložb v irski bio-farmacevtski sektor v zadnjih 10 letih znašala 1 mlrd EUR letno, medtem ko vrednost naložb v raziskave in razvoj vsako leto znaša okoli 2 mlrd EUR.

Državna agencija IDA, ki je pristojna za privabljanje vhodnih naložb, trdi, da ima Irska eno od najmlajših in najbolj izobraženih populacij v Evropi. To zagotavlja bogat in močan nabor talentov za sektor. Irske univerze so povezane s sektorji inženiringa, kemije, biokemije in biotehnologije. Povratne informacije industrije glede njenih potreb po znanju prihajajo neposredno na univerze in spodbujajo irsko prizadevanje za biofarmacevtsko akademsko odličnost.

Po podatkih irskega Združenja za farmacijo in zdravstvo, sektor neposredno zaposluje več kot 24.500 ljudi, enako število zaposlenih pa sektorju zagotavlja storitve.


Viri: Factiva, Business and Finance Daily News Service, The Sunday Independent

 

Preberite še: 

Biofarmacevtska industrija na Irskem

Globalni trendi na področju farmacije in biotehnologije.