Egipt in Maersk v partnerstvu za proizvodnjo zelenega goriva

četrtek, 31. marec 2022
 

Skupna prizadevanja za pospešitev oskrbe z zelenimi gorivi

Danska ladjarska družba Maersk in egiptovske oblasti so podpisali sporazum o partnerstvu za vzpostavitve obsežne proizvodnje vodika in zelenega ladijskega goriva v Egiptu. Gre za skupni načrt za pospešitev oskrbe z zelenimi gorivi in globalno preoblikovanje ladijskega prometa na neto nič emisij.

Skupno podjetje bo do konca letošnjega leta izvedlo študijo o možnostih proizvodnje vodika in zelenega ladijskega goriva v Egiptu, ki jo poganja obnovljiva energija.

Družba Maersk ima z Egiptom sklenjena partnerstva za pridobivanje goriva in sicer z Generalno upravo za ekonomsko cono Sueškega prekopa SCZone), z Egiptovsko agencijo za nove in obnovljive vire energije (NREA), z egiptovsko družbo za prenos električne energije (EETC) in z Državnim skladom Egipta za naložbe in razvoj (TSFE).

Družba Maersk namerava raziskati podobne priložnosti tudi v drugih regijah z velikim potencialom za razvoj obnovljivih virov energije, pri čemer se opira na poslovne in vladne odnose, da bi državam in komercialnim akterjem olajšala prehod na proizvodnjo zelenih goriv, ki je ključnega pomena za dekarbonizacijo ladijskega prometa.

Egipt ima odlične pogoje za proizvodnjo obnovljive energije in želi postati ena od vodilnih držav na svetu v vrednostni verigi zelene energije, zato se veseli sodelovanja z družbo Maersk na tem področju.

Razpoložljivost zelene energije in goriva v zadostnih količinah in po cenovno konkurenčnih cenah je največji izziv za dekarbonizacijo svetovnega ladijskega prometa. Za družbo Maersk so njena nedavno objavljena strateška partnerstva s šestimi vodilnimi podjetji v industriji ključna pri soočanju s tem izzivom.


 
 

O družbi A.P. Møller-Mærsk A/S 

AP Moller - Maersk je integrirana kontejnerska logistična družba, ki si prizadeva povezati in poenostaviti dobavne verige svojih strank. Maersk deluje v 130 državah po svetu in zaposluje približno 95.000 ljudi. V letu 2021 je družba ustvarila prihodke v višini 388.856,06 mio DKK, kar je približno 52.286,68 mio EUR.


Viri: Factiva, PortSEurope
 

Preberite še:

 
Globalni trendi na področju zelenih tehnologij

Obnovljivi viri energije v Egiptu