Egipt želi postati središče obnovljive energije

torek, 15. november 2022
 

Povečanje deleža OVE k energetski mešanici bi omogočilo večji izvoz zemeljskega plina

Egiptovska vlada si prizadeva za spodbujanje naložbenih priložnosti v obnovljivo energijo in zelena goriva. V času pred vrhom COP27 (27. konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah, 6. 11. - 18. 11. 2022, Šarm El Šejk, Egipt) je bilo objavljenih na desetine predhodnih poslov za velike nove projekte na teh področjih, med samim dogodkom pa bodo za nekatere od teh poslov podpisane tudi pogodbe.

Egipt si prizadeva za znatno in hitro povečanje prispevka obnovljivih virov energije k svoji energetski mešanici, kar bi omogočilo večji izvoz zemeljskega plina.

Egiptovska vlada vidi obnovljivo energijo tudi kot priložnost za pridobitev novih konkurenčnih prednosti države in predstavlja Egipt kot potencialno središče za zelene vodikove, amoniakove in metanolne oblike energije, ki bodo v prihodnjih desetletjih lahko izpodrinile fosilna goriva.


 

Za zeleni vodik potrebni OVE

Za razvoj projektov zelenega vodika in amoniaka potrebuje Egipt obsežne zmogljivosti obnovljivih virov energije. Država trenutno ne more zadovoljiti potreb industrije zelenega vodika ali amoniaka z nameščenimi obnovljivimi zmogljivostmi, ki jih ima.

Sektor obnovljive energije se v Egiptu dobro razvija, vendar bo potrebnih še veliko naložb, da bi država lahko dosegla zastavljeni cilj, in bodo obnovljivi viri predstavljali 42 % mešanice energije do leta 2030.

Zmogljivosti vetrne in sončne energije so se v preteklosti več kot potrojile, a kljub temu so leta 2021 predstavljale le 5 % skupnih nameščenih zmogljivosti. Hidroenergija predstavlja še dodatnih 7 %, preostanek pa so fosilna goriva.

Tri četrtine domače energije je leta 2021 izviralo iz zemeljskega plina. Poskusi, da bi letos izvozili čim več plina, pomenijo, da se bo delež nafte (predvsem težkega kurilnega olja, vključno z uvozom iz Rusije) v prihodnje povečal iz 13 % v letu 2021.
 

Projekti v egiptovkem sektorju OVE

Prvi val projektov obnovljivih virov energije je vključeval državno gradnjo vetrnih elektrarn ob vzhodni obali Sueškega zaliva, ki so jih večinoma financirale mednarodne razvojne agencije.

Drugi val projektov je bil ponujen zasebnim investitorjem na podlagi zajamčene odkupne cene. Ta struktura financiranja je bila uporabljena za prvi večji sončni projekt, grozd 32 foto-voltaičnih nizov v Benbanu, s skupno zmogljivostjo 1,65 GW. Projekt je začel delovati leta 2019.

Naslednji val projektov obnovljivih virov energije bo temeljil na konkurenčnih razpisih med razvijalci in energetskimi investitorji. Obseg projektov se povečuje, medtem ko so se cene, določene v pogodbah o nakupu električne energije z državnimi kupci električne energije, znižale, kar je odraz tehnološkega napredka, zlasti pri sončnih panelih, ter ekonomije obsega.

Med večje projekte, ki so trenutno v teku, spadata projekt 200 MW sončne elektrarne, ki jo gradi ACWA Power iz Savdske Arabije v Kom Ombo, vzhodno od Benbana, in projekt 500 MW vetrne elektrarne v Ras Gharebu v Sueškem zalivu, ki jo razvija partnerstvo Egiptovski Orascom Construction, francoski Engie in japonska Toyota Tsusho. Partnerstvo že upravlja 262,5 MW vetrno elektrarno na istem območju.

Družba ACWA Power je še posebej navdušena nad obnovljivim potencialom Egipta. Družba je podpisala memorandum o soglasju z egiptovsko družbo za električno energijo in prenos ter z agencijo za novo in obnovljivo energijo za vetrno elektrarno z močjo 10 GW. To bo ena največjih vetrnih elektrarn na svetu.

ACWA Power je junija z egiptovskimi oblastmi podpisala tudi 25-letno pogodbo o nakupu električne energije za 1,1-GW vetrno elektrarno v regiji Sueškega zaliva, ki naj bi začela obratovati leta 2026.

ACWA Power ima tri solarne projekte, ki delujejo v Benbanu, s skupno zmogljivostjo 165,5 MW, razvija pa tudi sončno elektrarno s kombiniranim ciklom moči 2250 MW v Dairutu blizu Luksorja.
 

Egipt je naložbena destinacija s številnimi izzivi

Z vključitvijo memorandumov o soglasju skupne naložbe v egiptovsko obnovljivo energijo znašajo več kot 30 mlrd USD.

Največja načrtovana naložba doslej je 15 mlrd USD vreden projekt danske ladjarske družbe Maersk za proizvodnjo in distribucijo zelenega goriva z lokacij v Egiptu.

Drugi možni vlagatelji so še norveški Scatec (ki je tudi eden vodilnih operaterjev v Benbanu), savdski Al-Fanar, Alcazar Energy s sedežem v ZAE, Actis (investicijski sklad s sedežem v Londonu), indijski ACME in Globeleq, britanski razvijalec električne energije.

Zaenkrat skoraj vsi ti projekti ostajajo zgolj izjave o nameri in bo moralo preteči še nekaj časa, preden se spremenijo v prave naložbe.

Konferenca COP27 daje Egiptu priložnost za lobiranje za financiranje in dolgoročne sporazume o prodaji.
Direktorji podjetij, ki se bodo udeležili COP27, bodo imeli priložnost pospešiti projekte prek stikov z visokimi egiptovskimi uradniki, vključno s predsednikom Abdel-Fattahom el-Sisijem.A Egipt ima kot naložbena destinacija več tveganj. Fiskalna politika je nestabilna, saj je javni dolg prevelik. Velike ovira pa predstavljajo tudi birokracija, erozija neodvisnosti pravosodja ter povečana vpletenost vojske in obveščevalnih služb v gospodarstvo. To pa lahko pomeni, da bo morda uspel le del načrtovanih poslov.

 
Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Priložnosti na egiptovskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: