Eksponentna rast afriškega Fintech sektorja

četrtek, 15. september 2022
 

Razcvet Fintech sektorja v Afriki 

Med letoma 2020 in 2021 se je število novoustanovljenih tehnoloških podjetij v Afriki potrojilo na približno 5.200 podjetij, od katerih jih nekaj manj kot polovica deluje v Fintech sektorju. Fintech je v Afriki v razcvetu, z ocenjenimi prihodki od približno 4 do 6 mlrd USD v letu 2020 in povprečno stopnjo prodora med 3 in 5 % (brez Južne Afrike), kar je primerljivo z vodilnimi svetovnimi trgi.
 
Analiza McKinseyja ocenjuje, da bi lahko afriški Fintech sektor v prihodnjih 3 letih rasel za približno 10 % letno in leta 2025 ustvaril približno 230 mlrd USD prihodkov, od tega 150 mlrd USD izven Južne Afrike, ki je največji in najbolj zrel trg na celini.
 
Rast afriškega Fintech sektorja spodbuja več trendov, kot so naraščajoče število pametnih telefonov, nižji stroški interneta, širša pokritost omrežja, mlada populacija in hitra urbanizacija prebivalstva.

Pandemija Covid-19 je pospešila obstoječe trende v smeri digitalizacije in ustvarila plodno okolje za nova tehnološka podjetja. 
 

Priložnosti v posameznih afriških državah 

Po napovedih naj bi Fintech sektor v Gani in francosko govorečih zahodnoafriških državah rasel celo hitreje kot v Nigeriji in Egiptu. 
 
Letna stopnja rasti Fintech sektorja je najhitrejša v Gani, kjer dosega 15 %. Sledijo ji Kamerun, Slonokoščena obala in Senegal. Nigerija in Egipt sta izenačena z 12 % stopnjo rasti.
 
Visoke rasti so napovedane tudi v Keniji, Maroku, Tanzaniji, Ugandi in v Južni Afriki. Slednja predstavlja 40 % vseh prihodkov v afriškem Fintech sektorju.
 
Teh 11 trgov predstavlja 70 % afriškega BDP in polovico njenega prebivalstva.
 
Glede na različne stopnje digitalne zrelosti v teh državah, bodo priložnosti na vsakem trgu drugačne.
 
Gospodarstva z bolj zrelimi finančnimi sistemi in digitalno infrastrukturo, kot sta Južna Afrika in Nigerija, bodo v prihodnje povpraševala po bolj inovativnih in naprednih finančnih storitvah, vključno z likvidnostjo med podjetji (B2B) in regulativno tehnologijo, kot sta preprečevanje pranja denarja in znanje in poznavanje kupcev (know your customer -KYC).
 
Trgi, kjer finančni sistemi in infrastruktura še vedno rastejo, kot je na primer Egipt, pa bodo v prihodnjih letih povpraševali po osnovnih finančnih storitvah, kot so sklepanje pogodb, servisiranje, terjatve, ocene v zavarovanju, kreditiranje in druge bančne storitve.
 

Izzivi zagonskih podjetij na trgu

Digitalizacija postaja način življenja v Afriki, zato ima celina dobre pogoje za rast Fintech sektorja, ki lahko doseže dolgoročno trajnost.
 
Vendar pa se Fintech start-upi v Afriki soočajo s štirimi izzivi na poti do trajnosti, kot so doseganje obsega in dobičkonosnosti, poslovanje v negotovem regulativnem okolju, obvladovanje pomanjkanja finančnih sredstev in izgradnja trdnih temeljev korporativnega upravljanja. 
 
Trenutno 70 % poslov za zagon Fintech podjetij, financirajo tuji vlagatelji, večinoma iz Severne Amerike, pri čemer so lokalno financirani posli osredotočeni na zagonska podjetja v zgodnji fazi. Po rekordnih naložbah v Fintech sektor leta 202, se financiranje upočasnjuje, zlasti za novo-ustanovljena podjetja v kasnejši fazi.
 
Uspešna Fintech podjetja bodo potrebovala ambiciozno strategijo za privabljanje, razvoj in ohranjanje najboljših talentov. Po nekaterih ocenah ima okoli 50 % afriških razvijalcev programske opreme sedež v samo 5 državah (Južni Afriki, Nigeriji, Maroku, Keniji in Egiptu). Po teh strokovnjakih pa je veliko povpraševanje ne samo v Afriki, ampak po vsem svetu. Svetovna banka ocenjuje, da vsako leto pride do znatnega bega možganov IT strokovnjakov iz držav z nizkimi in srednjimi dohodki, saj iščejo boljše zaposlitvene možnosti in višje plače v državah, kjer je digitalni sektor bolj razvit.
 

Edini samorog in hkrati »decacorn« je podjetje KuCoin

Kljub razcvetu Fintech trga, je Afrika ustvarila le enega samoroga, torej novo ustanovljeno podjetje z vrednostjo nad 1 mlrd USD. To nakazuje, da je še veliko dela za ustvarjanje potrebnih pogojev za sprostitev potenciala sektorja.
 
Edini samorog (ki je hkrati tudi »decacorn«) v tem segmentu na afriški celini je podjetje KuCoin, kripto borza s sedežem na Sejšelih, ki je zbrala milijarde dolarjev od tujih vlagateljev, s čimer je svojo vrednost dvignila na 10 mlrd USD (zaradi česar se imenuje »decacorn«).
 
Februarja 2022 se je tudi podjetje Wasoko približalo temu, da bi zraslo v samoroga, potem ko mu je od mednarodnih vlagateljev uspelo zbrati 125 mio USD in s tem dvigniti vrednost podjetja na 625 mio USD.
 

 
Viri: Factiva, Mail & Guardian Online, McKinsey
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Priložnosti na trgu Južne AfrikeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: