Estonija razvija prvo vsedržavno vodikovo dolino

torek, 12. julij 2022
 

Estonska vodikova dolina bo oblikovala celovito vrednostno verigo vodika po vsej državi 

V času vsesplošne energetske krize si Estonija prizadeva za energetsko neodvisnost in zeleni energetski sistem. V pričakovanju izvajanja zakonodaje o evropskem zelenem dogovoru so se številne estonske organizacije zavezale, da bodo postale podnebno nevtralne. Zato se v sodelovanju med 3 regijami, 1 univerzo in 5 največjimi estonskimi podjetji v energetiki in industriji, razvija prva vsedržavna vodikova dolina. V naslednjih 6 letih želi estonska vodikova dolina oblikovati celovito vrednostno verigo vodika po vsej državi, ki bo pospešila energetski prehod in energetsko neodvisnost celotne države pod geslom "od nič do zelenega."
 

V projektu sodeluje koalicija javnih in zasebnih partnerjev 

Koalicija javnih in zasebnih partnerjev je za estonsko vodikovo dolino že oblikovala vodstveno ekipo, usmerjevalno skupino in podporno skupino.
Med ustanovnimi partnerji so pristanišče Talin, letališče Talin, Alexela, Eesti Energia, Terminal, univerza Tartu, občina Tartu, občina Parnu in otok Saarema.
Podporna skupina vključuje Xfly, Skeleton Technologies, Stargate Hydrogen, Aviation Academy, Univerzo za tehnologijo v Talinu, TS Laevad, Liwathon, Elmo Rent, HHLA TK, Estiko, občino Keila, podeželsko občino Polva, SKYCORP, okrožje Tartu in podeželsko občino Laane Harju.
 

Vzporeden razvoj prometne in skladiščne infrastrukture 

V naslednjih 6 letih bo proizvodnja zelenega vodika razvita v najmanj 6 regijah v državi. Vzporedno s tem se razvija prometna in skladiščna infrastruktura, vključno z infrastrukturo uvoznih in izvoznih terminalov, bencinskih črpalk in skladišč. Vodik, proizveden v Estoniji, se bo uporabljal za javni prevez, za cestni, železniški, ladijski in letalski transport ter za druge načine prevoza. Poleg tega se bo uporabljal kot surovina za industrijo in tudi za ogrevanje.
 
Trenutno estonska vodikova dolina vključuje približno 30 projektov. V njen razvoj so vabljeni tudi drugi partnerji in projekti.
 

Cilji estonske vodikove doline 

Cilj estonske vodikove doline je postati osrednje vozlišče v sistematičnem razvoju vodikovega gospodarstva v Estoniji. Brez tega Estonija nima perspektive postati zelena in energetsko neodvisna. V prihodnjih 6 letih se namerava Estonija osredotočili na zagon in pospeševanje projektov, ki temeljijo na proizvodnji vodika na kopnem. Po letu 2030 pa naj bi bila država kot gospodarstvo pripravljena tudi na obsežno uporabo vodika, ki temelji na rešitvah na morju.
 
Strategija in upravljanje estonske vodikove doline bosta predstavljena septembra 2022, ko bo Estonija oddala tudi vlogo za evropsko subvencijo, saj želi postati del obsežne vodikove doline vzdolž koridorja Severnega morja in Baltika.
 

 
Viri: Factiva, Business World Agency
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij

Globalni trendi na področju transporta in logistike

V Španiji nastajajo vodikove doline in koridorji
 
 

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: