EV bodo podvojila povpraševanje po električni energiji

četrtek, 03. december 2020

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je v torek, 2. decembra, napovedal, da se bo z elektrifikacijo vozil poraba električne energije na globalnem nivoju podvojila. To pa bo povečalo potrebo po razširitvi jedrskih, sončnih, geotermalnih in vetrnih virov.

"Povečanje razpoložljivosti trajnostne energije je velik izziv, s katerim se bomo soočili v fazi prehoda avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem na električne motorje na baterije. Ta faza bo trajala približno dve desetletji," je dejal Musk v pogovoru z berlinsko založniško hišo Alex Springer.

Po mnenju Elona Muska bo trajalo še približno 20 let, da bodo po cestah vozili le električni avtomobili. "Pri avtomobilih je podobno kot pri telefonih in jih ni mogoče zamenjati vseh naenkrat," je dejal Musk in dodal, da se približno vsako leto zamenja približno 5 % vozil.

Ko bodo enkrat električni avtomobili postali norma, bo treba elektriko iz občasno proizvedenih virov energije, kot sta veter in sonce, shraniti, najverjetneje z baterijsko tehnologijo.

Družba Tesla se loteva načrtov za izgradnjo četrte giga tovarne baterij v največjem evropskem gospodarstvu, v Nemčiji. Po mnenju Elona Muska so najboljše vetrne turbine narejene prav v Nemčiji. Družba Tesla je pred kratkim pridobila tudi licenco za trgovanje z električno energijo po zahodni Evropi. Izvedla pa je tudi raziskavo med nemškimi kupci o potencialni uporabi Tesla elektrike v njihovih avtomobilih.

Družba Tesla je na borzi izjemno cenjena in je trenutno vredna 451 mlrd EUR, kar je precej več kot Toyota, Volkswagen, Daimler in BMW skupaj. Letos družba načrtuje, da bo kupcem prvič dostavila 500.000 avtomobilov, a zaradi šibke prodaje na Kitajskem trenutno še ni jasno, ali bo ta cilj tudi dosegla. Tesla, ki ima sedež v Silicijevi dolini, je svoj prvi električni avtomobil lansirala pred dvanajstimi leti. Danes Tesla na trgu ponuja tri različne modele električnih avtomobilov: Tesla S, Tesla X in Tesla Model 3.Viri: Factiva, Reuters, Financial Post
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije
 
Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije