Evropska komisija pripravlja ERP programe za recikliranje tekstilnih odpadkov

četrtek, 23. februar 2023
 

ERP programi so eden od odgovorov na izzive, kako zmanjšati tekstilne odpadke  

Številna podjetja s področja elektronike in embalaže so se že združila, da bi pomagala plačati programe recikliranja v skladu z vladnimi pravili. Zdaj pa tudi proizvajalci oblačil vlagajo v infrastrukturo za recikliranje, saj se pripravljajo na podobne zahteve v Evropi.

Po podatkih Združenih narodov približno 85 % tekstila konča na odlagališčih ali se sežge, čeprav bi večino materialov lahko ponovno uporabili. Vsako leto izgubimo približno 500 mlrd USD, ker so oblačila ali premalo uporabljena ali ne-reciklirana. 

Modna industrija prispeva približno 10 % svetovnih emisij toplogrednih plinov, več kot letalstvo in ladijski promet skupaj. To je predvsem zaradi procesov v kmetijstvu in proizvodnji, zaradi ladijskega prometa in kemikalij na osnovi fosilnih goriv.

Tako imenovani ERP programi razširjene odgovornosti proizvajalca so eden od odgovorov na izzive, kako zmanjšati tekstilne odpadke. 

Programi EPR zaračunavajo proizvajalcem minimalne pristojbine za posamezne izdelke za financiranje zbiranja in recikliranja odpadkov. S pristojbinami potem proizvajalci embalaže, elektronike ali oblačil,  financirajo recikliranje, vključno z infrastrukturo, zbiranjem in sortiranjem.

Več zveznih držav ZDA je pred kratkim sprejelo ERP programe za embalažo, medtem ko EPR programi za barve in elektroniko že dolgo obstajajo v določenih državah.

V evropskih državah že obstajajo EPR programi za različno blago, junija 2023 pa namerava Evropska komisija predlagati EPR pravila tudi za tekstilno industrijo, ki bodo veljala v 27 državah EU.
 

Proizvajalci oblačil že vlagajo v infrastrukturo za recikliranje 

Proizvajalec modnih oblačil H&M Hennes & Mauritz AB, ki ima sedež na Švedskem, že pomaga graditi infrastrukturo, ki bi podpirala takšne programe. Družba je z nemškim upravljavcem odpadkov Remondis SE ustanovila skupno podjetje za zbiranje, sortiranje in prodajo neuporabljenih in nezaželenih oblačil. Novo podjetje, Looper Textile Co., bo zbiralo neprodana oblačila iz trgovin skupine H&M in iz uličnih zbiralnikov oblačil, ki jih najdemo v številnih mestih in državah.

Podjetje Looper Textile načrtuje prodajo teh oblačil in tekstila različnim predelovalcem, vključno z Renewcell AB, v katerem ima H&M lastniški delež. Cilj podjetja je v letu 2023 predelati 40 mio oblačil in pri tem tudi ustvariti dobiček.
 

ERP programi povečujejo stopnjo recikliranja 

Programi EPR lahko znatno povečajo stopnjo recikliranja, glede na študijo skupine Recycling Partnership, ki jo finančno podpira skoraj 100 podjetij, vključno s Coca-Cola Co., Amazon.com Inc. in PepsiCo Inc.

Programi EPR so dvignili zbiranje in recikliranje ciljnih materialov, kot sta tiskani papir in embalaža, na več kot 75 % v Britanski Kolumbiji, Belgiji, Španiji, Južni Koreji in na Nizozemskem. Na Portugalskem in v Quebecu pa se je zbiranje in recikliranje povečalo na več kot 60 %.

Nedavni in nastajajoči državni zakoni EPR zdaj ciljajo na odpadno embalažo in recikliranje. Štiri ameriške zvezne države, vključno s Kalifornijo in Koloradom, so doslej že uvedle programe za embalažo, letos pa se bo za podobne programe odločilo vsaj še ducat drugih zveznih držav.

Blagovne znamke se namreč dobro zavedajo, da potrošniki pričakujejo, da bo embalaža primerna za recikliranje in da bo vsebovala reciklirano vsebino.

Toda recikliranje oblačil je drugačen izziv v primerjavi z odpadki iz enega materiala, kot je prazna plastenka za vodo. Oblačila pogosto vsebujejo mešanico sintetičnih vlaken, pridobljenih iz nafte, kot je poliester, in organskih materialov, kot sta bombaž in viskoza.

En pristop uporablja encime za razgradnjo poliestra, ki se lahko zmeša z drugimi vlakni za recikliranje. Nastajajočo tehnologijo francoskega podjetja Carbios SA podpirajo prodajalci oblačil, kot sta Patagonia Inc. in Puma SE .

Podjetje Unifi Inc. s sedežem v ZDA reciklira odpadne proizvode, kot so odrezki iz poliestrske tkanine in plastične steklenice, ter že od leta 2019 proizvaja reciklirana vlakna prek programa, ki ga je pilotno uvedel leta 2011. Svoje recikliranje tekstila širi izven svoje mreže strank, ki vključuje Levi Strauss & Co. in VF Corp, ki je v lasti znamke The North Face. 
 

ERP programi tudi za tekstilno industrijo v EU 

Evropska komisija, izvršna veja oblasti EU, je marca 2022 objavila obsežno strategijo, katere cilj je, da bi imela oblačila do leta 2030 dolgo življenjsko dobo in bi jih bilo mogoče reciklirati, saj bi bila izdelana iz pretežno recikliranih vlaken. To bi veljajo za vsa oblačila, ki se bi prodajala v 27. državah članicah, tudi tista, proizvedena v podjetjih izven EU. 

Obstoječa pravila EU od držav članic zahtevajo, da ločujejo tekstilne odpadke od drugih odpadkov do leta 2025, medtem ko Evropska komisija zdaj pripravlja še predlog za uvedbo EPR programov.
 


Viri: Factiva, The Wall Street Journal

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Predlog Evropske komisije o vseevropskih pravilih o embalaži
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: