Evropska obrambna agencija začenja projekt s področja krožnosti vojaške opreme

petek, 23. februar 2024
 Evropska obrambna agencija (EDA) je pod okriljem Inkubacijskega foruma za krožno gospodarstvo v evropski obrambi (IF CEED) zagnala nov projekt s področja krožnosti vojaške opreme. Projekt IOTA 2 je namenjen krožnemu upravljanju neprebojnih jopičev. Izvajal ga bo industrijski konzorcij iz štirih držav članic, in sicer Luksemburga, Nemčije, Španije in Francije. IOTA 2 predstavlja mejnik za krožnost na področju obrambe, saj je prvi projekt, ki se izvaja v okviru instrumenta IF CEED.

V okviru programa IF CEED Evropske obrambne agencije je bila opredeljena ključna vloga podatkov kot spodbujevalca krožnosti, saj izmenjava informacij o zmogljivostih med udeleženci v krožnih vrednostnih verigah omogoča podaljšanje življenjske dobe, popravilo in nazadnje učinkovito recikliranje.

V predhodni študiji (IOTA) o shemah izmenjave podatkov je bila analizirana izvedljivost koncepta "digitalnega potnega lista za izdelke" (DPP) na področju obrambe; obravnavani so bili tehnični, organizacijski in pravni vidiki s poudarkom na zaščiti občutljivih informacij. Na podlagi tega je IF CEED Project Circle "Circular Data" ugotovil, da ima DPP velik potencial za kroženje vojaške opreme, pa tudi za izboljšanje interoperabilnosti med funkcijami (nabava, vzdrževanje, logistika) in državami.

Da bi potrdili ta potencial in preizkusili uporabo DPP, so strokovnjaki iz držav članic in industrije opredelili projektno zamisel, ki se osredotoča na dejanski vojaški izdelek: sestavne dele neprebojnih jopičev. Januarja 2024 sta agencija EDA in izbrani konzorcij organizirala uvodni sestanek projekta IOTA 2. Subjekti (+ImpaKT Luxembourg, FECSA, Rheinmetall Business Unit Protection Systems, ELMICRON Dr. Harald Oehlmann GmbH, Sopra Steria Group) iz štirih držav si bodo prizadevali za potrditev koncepta ter opredelili zahteve in opeke za DPP za vložke za neprebojne jopiče, od podatkovnega modela do identifikacije izdelka in vzpostavitve IT.

Krožno upravljanje neprebojnih jopičev bo kot del prizadevanj za prehod oboroženih sil k bolj trajnostnim praksam prispevalo k večji učinkovitosti uporabe virov, zlasti k podaljšanju življenjske dobe in zmanjšanju količine odpadkov. Izvajanje koncepta DPP naj bi prineslo tudi operativne koristi z izboljšanjem sledljivosti, preverjanja pristnosti izdelkov in upravljanja zalog.

IOTA 2 je dober primer vloge IF CEED pri podpiranju razvoja in širjenja krožnosti na področju obrambe. Ta prvi projekt bo dopolnjen z izvajanjem ukrepov na drugih prednostnih področjih foruma.

Več:
   

Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini