Fitosanitarni predpisi EU omejujejo izvoz pomaranč iz Južne Afrike

torek, 09. april 2024
 

Fitosanitarni predpisi (FCM) upočasnjujejo izvoz citrusov in zvišujejo stroške v celotni dobavni verigi


Južna Afrika se pripravlja na začetek sezone citrusov, a industrija se sooča z nenehnimi izzivi zaradi FCM predpisov Evropske unije (EU).

Pravila, ki so bila uvedena leta 2022, predpisujejo hladno obdelavo in dodatne inšpekcijske preglede FCM ter za pridelovalce citrusov v Južni Afriki predstavljajo velike ovire.

Evropa je za južnoafriški izvoz pomaranč tradicionalno pomemben trg.
Ko so pravila začela veljati leta 2022, se je količina izvoza pomaranč v Evropo zmanjšala za -9 % v primerjavi z letom 2021, na 570.020 ton. Zmanjšanje se je nadaljevalo tudi leta 2023, pri čemer so količine padle na 469.465 ton, kar je -25 % manj kot leta 2021 pred uredbami.

Južnoafriško Združenje pridelovalcev citrusov je predpise EU označilo za nepotrebne, neznanstvene in pretirane ter sprožilo pravni postopek prek Svetovne trgovinske organizacije (WTO), da bi jih izpodbijalo. Spor še vedno traja, zato bodo protokoli ostali v veljavi vsaj še v letu 2024.

Po mnenju Združenja FCM predpisi upočasnjujejo izvoz in zvišujejo stroške v celotni dobavni verigi. To ne le omejuje južnoafriško trgovino, ampak tudi ogroža dobičkonosnost gojenja pomaranč v državi, kjer citrusi predstavljajo enega najpomembnejših kmetijskih pridelkov.

Za prihajajočo sezono citrusov je Južna Afrika napovedala dodatne ladijske linije, ki bodo omogočale nemoten izvoz, predvsem na druge trge izven Evrope. Industrija že beleži večjo rast trgovine z drugimi državami, ki bi lahko v prihodnosti vključevale tudi Indijo in Kitajsko.
Nadgradnja infrastrukture hladilnic pa bi v prihodnje lahko zmanjšala pritisk zaradi novih zahtev po hladni obdelavi.


 

Južna Afrika se je lani komajda izognila tehnični recesiji 

Južna Afrika se je v Q4 2023 komajda izognila tehnični recesiji, saj je BDP v zadnjem četrtletju 2023 zrasel le za 0,1 %. V celotnem letu 2023 je država beležila šibko letno gospodarsko rast v višini 0,6 %, kar je posledica močnega krčenja v kmetijstvu, ki se je skrčilo za -12,2 %.

Na splošno so pomanjkanje električne energije in ozka grla v tovornem prometu prizadela večino sektorjev, zlasti industrijo.
Proizvodnja in gradbeništvo sta leta 2023 zrasla za 0,5 % oziroma 0,6 %, medtem ko se je rudarstvo skrčilo za -0,3 %, komunalne storitve pa za -3,8 %.

Trgovinski sektor (vključno z maloprodajo in veleprodajo) se je leta 2023 zmanjšal za -1,7 %, saj so gospodinjstva zmanjšala porabo blaga.

Rast prometa (4,3 %), osebnih storitev (2 %) in finančnih storitev (1,8 %) so bili glavni dejavniki gospodarske rasti v letu 2023. 

Obeti za leto 2024 so nekoliko boljši. EIU Južni Afriki napoveduje, da se bo realna rast BDP leta 2024 pospešila na 1,8 %.

Rast bo v prvi polovici leta ostala nizka zaradi visokih obrestnih mer, ki bodo omejile najem kreditov v zasebnem sektorju in porabo gospodinjstev. Stalno pomanjkanje električne energije in ozka grla v tovornem prometu bodo vplivala na kratkoročno uspešnost, čeprav bo oboje zabeležilo rahlo izboljšanje. Druge ovire za rast so politična negotovost pred splošnimi volitvami 29. maja in obdobje suhega vremena, ki ovira kmetijstvo. 
 

Priložnosti na trgu

Kot najnaprednejše gospodarstvo na celini ponuja Južna Afrika izvoznikom in vlagateljem številne priložnosti.

V državi je prisotnih veliko močnih in sposobnih južnoafriških podjetij, ki so lahko dobri partnerji za trgovino in naložbe.

Država je lahko tudi vstopni trg v druge države in trge v podsaharski Afriki.

Najboljše priložnosti za izvoz ima investicijsko blago, čeprav obstajajo priložnosti tudi v široki paleti potrošniških izdelkov, storitev in franšizinga.

 
Viri: Factiva, The Star, Cape Times, EIU

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na južnoafriški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: