Fortenova zbira ponudbe za morebitno prodajo kmetijske divizije

četrtek, 01. februar 2024
 

Ne-zavezujoče ponudbe za prodajo kmetijske divizije bo Fortenova zbirala do konca marca

Skupina Fortenova je 30. januarja začela postopek ocenjevanja interesa za morebitno prodajo svoje kmetijske dejavnosti.

Ne-zavezujoče ponudbe potencialnih kupcev bo skupina sprejemala do konca Q1 2024, nato pa bo sprejela odločitev o nadaljevanju postopka morebitne prodaje.

Tako kot pri prodaji divizije zamrznjene hrane, ki jo je skupina zaključila leta 2021, se namerava Fortenova tudi zdaj osredotočiti na tiste ponudnike, ki so pripravljeni ponuditi ne le pošteno ceno, ampak tudi maksimalno prispevati k nadaljnjemu razvoju, ohranjanju zaposlovanja ter tradicije kmetijske proizvodnje na Hrvaškem.

V zadnjih letih je skupina Fortenova izvedla pomembne naložbe v kmetijski sektor. Ena večjih naložb v lanskem letu je bila obnova kmetijske mehanizacije v vrednosti dobrih 60 mio EUR.

Med premoženje skupine na področju kmetijstva sodijo kmetijsko-predelovalno podjetje Belje, PIK Vinkovci, ki se ukvarja predvsem z poljedelstvom, ter Vupik, ki se poleg prašičereje ukvarja tudi z drugimi kmetijskimi segmenti.Če bo prodaja realizirana, bo skupina izkupiček od prodaje uporabila za nadaljnje zmanjšanje zadolženosti Fortenova Group ter za strateške naložbe v druga osnovna poslovna področja, kot sta maloprodaja in prehrana.

Fortenova je leta 2021 v 615 mio EUR vrednem poslu prodala svojo divizijo zamrznjene hrane, ki je vključevala priljubljeni blagovni znamki Ledo in Frikom.
 

Prestrukturiranje skupine Fortenova se nadaljuje 

Leta 2023 so delničarji skupine Fortenova odobrili posel v vrednosti do 660 mio EUR, po katerem naj bi delnice v lasti sankcioniranih ruskih bank kupila družba Open Pass Limited, registrirana na Malti.

Delničarji Fortenove so se strinjali, da bo družba Open Pass, katere lastnik je lokalni tajkun Pavao Vujnovac, poplačala sankcionirani ruski banki VTB in Sberbank, ki sta bili med lastniki skupine.

To je Vujnovcu omogočilo, da je močno povečal svoj delež v Fortenovi in postal njen večinski lastnik.

Vendar se je posel v začetku januarja 2024 izkazal za spornega. Izvršnega direktorja Fortenove Fabrisa Peruška je konservativna populistična stranka Most obtožila, da deluje v nasprotju z interesi podjetja v korist Vujnovca, kar mu je omogočilo prevzem Fortenove.

Fortenova se je odzvala in poslance Mosta obtožila ponavljanja obtožb sankcioniranega ruskega deležnika SBK Art in odvetnika investitorja iz ZAE Saifa Alketbija, čigar pravna bitka za prevzem nadzora nad Fortenovo ni uspela.
 

O skupini Fortenova 

Skupina Fortenova je nastala iz prestrukturiranja Agrokorja po poravnavi z njegovimi upniki.

Z dejavnostmi v proizvodnji hrane, maloprodaji in kmetijstvu, ki zaposluje več kot 45.000 ljudi, je največji zasebni zaposlovalec v regiji jugovzhodne Evrope.

Maloprodajno vejo Fortenova sestavljata verigi supermarketov Konzum in Mercator.

Prehransko enoto sestavljajo proizvodnja jedilnega olja Zvijezda, sirarna Agrolaguna in proizvodnja brezalkoholnih pijač Jamnica.

Septembra 2023 je Fortenova objavila svoje nerevidirane poslovne rezultate za prvo polletje 2023.

Prihodki družbe so se v tem obdobju povečali za 8 % na 2,7 mlrd EUR, vendar se je prilagojeni EBITDA znižal za -25 % na 101 mio EUR. Izguba se je s 3,3 mio EUR povečala na 40,5 mio EUR.


Viri: Factiva, Just-Food, bne IntelliNews


 

Preberite tudi: 


Globalni trendi na področju hrane in pijače

Gospodarstvo ter možnost vstopa na hrvaški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: