Francoski pohištveni trg bo v letu 2026 vreden 12,3 mlrd USD

torek, 06. julij 2021

Pohištvo je že stoletja pomemben del francoskega življenjskega sloga. V zadnjih letih trg pohištva v Franciji cveti. Francija igra pomembno vlogo na pohištvenih trgih v evropski regiji in v svetu. V Evropi zaseda 3. mesto, v svetovnem merilu pa 7. mesto glede na vrednost prodaje.

Francija je znana po visokokakovostnem in sodobno oblikovanem pohištvu. Francoski trg pohištva vključuje pohištvo od srednjega cenovnega razreda do luksuznega. Na trgu prevladujejo segmenti kuhinjskega, oblazinjenega, kopalniškega in vrtnega pohištva, postelj ter pisarniške opreme. Eden najpomembnejših segmentov je kuhinjsko pohištvo, saj je kuhinja sestavni del vsake francoske hiše in ji Francozi pripisujejo velik pomen.

Gradnja nepremičnin in stanovanj, tehnološki napredek, naraščajoč razpoložljivi dohodek in vse večja želja po elegantnih domovih so dejavniki, ki spodbujajo rast francoskega trga pohištva.

V letu 2020 je bil trg pohištva v Franciji ocenjen na 10,4 mlrd USD. Analitiki napovedujejo, da bo francoski pohištveni trg v obdobju 2021-2026 rasel po 2,84 % povprečni letni stopnji (CAGR) in bo v letu 2026 dosegel vrednost 12,3 mlrd USD. 
 

Francoski pohištveni trg 
Francozi kupujejo pohištvo tako v fizičnih trgovinah kot tudi po spletu. Prodaja pohištva preko spleta v zadnjih letih narašča zaradi povečane digitalizacije in izboljšanih storitev dostave na dom, zato spletne platforme ustvarjajo precejšen dohodek za velike pohištvene korporacije, kot sta Roche Bobois in Ikea. Te velike pohištvena korporacije sprejemajo različne strategije, kot so združitve, prevzemi ter partnerstva, da bi pospešile rast prodaje in postale konkurenčne v tej panogi.
 
Zaradi omejitvenih ukrepov med pandemijo COVID-19 se je število internetnih naročil močno povečalo. Pandemija je v prvi polovici leta 2020 pomembno vplivala na francoski pohištveni trg. Omejitveni ukrepi, blokade in prepovedi prevoza so negativno vplivali na rast pohištvenega trga v Franciji, a je že v letu 2021 napovedano pozitivno okrevanje.

Največji konkurenti na pohištvenem trgu v Franciji so:
  • Roche Bobois SA
  • IKEA
  • Conforama
  • BUT
Družba Roche Bobois SA je francoski oblikovalec in proizvajalec pohištva. Izvaja načrtovanje, proizvodnjo, distribucijo in prodajo pohištvenih izdelkov. Deluje v Evropi, ZDA, Afriki, na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Ima 332 trgovin v 54 državah, kjer svoje izdelke prodaja pod dvema blagovnima znamkama, Roche Bobois in Cuir Center. Družba upravlja s 253 franšiznimi trgovinami, od tega 176 trgovin pod blagovno znamko Roche Bobois in 77 trgovin pod blagovno znamko Cuir Center. Družba je v letu 2020 ustvarila 266 mio EUR prihodkov, zaposluje pa nekaj več kot 800 delavcev.Viri: Factiva, M2 Presswire, Renub Research 

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne in pohištvene industrije