Gazprom Germania - ustavitev dobav ruskega plina

petek, 13. maj 2022
 

Sankcije Ruske federacije proti 31 zahodnim energetskim podjetjem pomembno vplivajo tudi na Nemčijo

Po besedah zveznega ministra za gospodarstvo Habecka zadnje sankcije Ruske federacije proti 31 zahodnim energetskim podjetjem pomembno vplivajo tudi na Nemčijo. Ruska federacija je namreč uvedla sankcije proti plinskemu podjetju Gazprom Germania in njenim hčerinskim družbam, ki delujejo v Nemčiji in ne bodo več oskrbovane z ruskim plinom

Minister Habeck je obvestil, da je Nemčija pripravljena na aktualno situacijo (ruske sankcije) ter da obstajajo alternative poti za dostavo plina Nemčiji, ne da bi navedel podrobnosti. Po njegovem bo sam trg nadomestil izpad plina iz Ruske federacije. 

Po Habecku je zadnji razvoj dogodkov pokazal, da je lahko energija uporabljena kot orožje. Predpogoj energetske varnosti Nemčije v prihodnosti je širitev kapacitet obnovljivih virov energije. Pozval je tudi k večji varčnosti pri porabi plina. 

Ruski energetski velikan Gazprom je nameraval prodati hčerinsko podjetje Gazprom Germania, ki pa ga je nemška zvezna vlada v začetku aprila 2022 dala pod skrbništvo Zvezne omrežne agencije in s tem pod nadzor nemške države. Podjetje Gazprom Germania je lastnik tudi drugih pomembnih podjetij v nemški plinski industriji. Med njimi je tudi največje nemško skladišče plina, ki se nahaja v Rehdenu v Spodnji Saški, in ima približno 20 % nemških kapacitet rezerv plina. 

V Nemčiji je 47 podzemnih skladišč na 33 lokacijah, ki jih upravlja približno 25 podjetij. Energetska skupina Uniper predstavlja približno četrtino nemških skladiščnih zmogljivosti. V mrzlih zimskih dneh se do 60 % porabe plina v Nemčiji pokrije iz nemških skladišč. Po novem zakonu o skladiščenju naj bi bili do 1. novembra zapolnjeni 90 %. 

Pripravil:
Goran Križ
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu
E: goran.kriz@gov.si

 

Preberite tudi:


Začetek gradnje prvega LNG terminala v Nemčiji

Eurostat objavil podatke o odvisnosti EU od uvoza plina