Začetek gradnje prvega LNG terminala v Nemčiji

ponedeljek, 09. maj 2022
 

Dela na terminalu za utekočinjen zemeljski plin naj bi bila zaključena do konca letošnjega leta


V nemškem kraju Wilhelmshavnu v deželi Spodnja Saška so se 5. maja 2022 v navzočnosti zveznega ministra za gospodarstvo Habecka začela dela na načrtovanem plavajočem terminalu za utekočinjen zemeljski plin (LNG). Spremljala sta ga deželna ministra za okolje dežele Spodnje Saške Lies in za gospodarstvo Althusmann.

Na novem terminalu, ki naj bi bil po optimističnih ocenah dokončan do konca letošnjega leta, naj bi pristajali tankerji z globoko zmrznjenim utekočinjenim zemeljskim plinom, ki se bo potem transportiral po plinskem omrežju. Načrtovana infrastruktura je zasnovana tudi za sprejem dobav zelenega vodika v prihodnosti. Kot je znano Nemčija še nima LNG terminala za uvoz utekočinjenega plina.

Po Habecku je utekočinjeni zemeljski plin namenjen zmanjšanju odvisnosti od ruskega zemeljskega plina. Pospešen energetski prehod predstavlja poceni, neodvisno in varno oskrbo z energijo. Ob tej priložnosti je minister pozval k pospešitvi hitrosti širjenja obnovljivih virov energije.

Po ministru Habecku načrtovani naftni embargo EU kaže, kako velika je odvisnost od ruske oskrbe z energijo. Po Habeckovih besedah bi slednje lahko povzročilo tudi občasno pomanjkanje goriva v vzhodnem delu Nemčije in na širšem območju Berlina. Razlog je v tem, da regijo oskrbuje velika rafinerija v Schwedtu v Brandenburgu, ki predeluje samo rusko nafto. Večinski lastnik je rusko državno podjetje Rosneft.

Po drugi strani je levičarski politik Pellmann obtožil zvezno vlado, da podpira načrtovani naftni embargo na račun vzhodnonemških dežel. Po njegovem je prepoved uvoza socialni sod smodnika, predvsem za Vzhod Nemčije, zato je potrebno drastično zmanjšati davek na energijo ali ga popolnoma ukiniti.

Pripravil:
Goran Križ
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu
E: goran.kriz@gov.si

 

Preberite tudi:


Eurostat objavil podatke o odvisnosti EU od uvoza plina

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij