Generatorji upanja

petek, 09. december 2022 

Evropski parlament s kampanjo Generatorji upanja poziva mesta in regije po vsej Evropi, da Ukrajini darujejo električne generatorje


Zaradi ruske vojne proti Ukrajini in nenehnih ruskih napadov na kritično civilno infrastrukturo, ki so v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom, je več kot polovica električnega omrežja v Ukrajini poškodovanega ali uničenega, zaradi česar je več kot 10 milijonov Ukrajincev ostalo brez elektrike. Evropski parlament je zato skupaj z mrežo Eurocities, v katero je vključenih več kot 200 največjih evropskih mest, začel kampanjo Generatorji upanja.

Kampanja poziva mesta, naj podarijo generatorje električne energije in transformatorje, da bi Ukrajincem pomagali preživeti zimo. Ti generatorji bodo omogočili nemoteno delovanje osnovnih dejavnosti v državi, saj bodo zagotavljali energijo bolnišnicam, šolam, vodovodnim omrežjem, centrom za pomoč, zavetiščem, telefonskim oddajnikom in drugim.

Mesta v Evropski uniji, ki imajo generatorje, transformatorje in rezervne dele za popravilo električnih omrežij, ki jih lahko podarijo, se lahko obrnejo na svoje nacionalne organe civilne zaščite. Oprema bo nato prepeljana v enega od treh evropskih vozlišč, vzpostavljenih v okviru mehanizma EU za civilno zaščito. Ukrajinske oblasti se bodo nato odločile, kje v državi je oprema najbolj potrebna, nato pa jo bodo prepeljali tja.

»Skupaj lahko veliko dosežemo. Pozivam vsa mesta po Evropi, da se pridružijo naši kampanji Generator upanja.« 
Roberta Metsola, predsednica Evropskega parlamenta


Več informacij: ukraine.europarl.europa.eu/en/support-for-ukraine/generators-of-hope


Pripravil:

Taras Prytula
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ukrajini
e-naslov: Taras.Prytula@gov.si

 

Preberite tudi:

Izzivi rusko - ukrajinske krize