Globalni trg storitev v oblaku je v Q3 2021 dosegel 42,5 mlrd EUR

torek, 09. november 2021

Na globalnem trgu je veliko povpraševanje po infrastrukturnih storitvah v oblaku. V Q3 2021 se je svetovna poraba storitev v oblaku povečala za 35 % na rekordnih  42,5 mlrd EUR. Stalno povpraševanje po digitalni transformaciji, prehod na platforme v oblaku za podporo hibridnemu delu in učenju na daljavo ter vse večja uporaba aplikacij v oblaku, specifičnih za panogo, so bili nekateri izmed dejavnikov, ki so prispevali k visoki rasti storitev v oblaku.

Izdatki za storitve v oblaku so se v Q3 2021 medletno povečali za 11,1 mlrd EUR, v primerjavi s Q2 2021 pa za 2,068 mlrd EUR.

Vpliv svetovnega pomanjkanja čipov na trg je neizbežen, saj se ponudniki komponent za podatkovne centre že soočajo z daljšimi dobavnimi roki in višjimi cenami, ki bodo posledično povzročile tudi višje cene ponudnikov. Največji ponudniki storitev v oblaku se zato osredotočajo na razvoj portfeljev storitev, specifičnih za posamezno industrijo, in širitev svojih kanalov, da bi te vse bolj raznolike nabore izdelkov uspešno predstavili na trgu.

Globalno povpraševanje po računalnikih presega zmogljivosti proizvodnje čipov, širitev infrastrukture pa lahko postane omejena za ponudnike storitev v oblaku. Največji ponudniki upravljajo dobavne verige po svojih najboljših močeh, hkrati pa so osredotočeni na razvoj svojih kanalov za vstop na trg, skupaj s svojimi portfelji izdelkov, da bi dohiteli vse širšo paleto uporabe strank, ki spodbujajo povpraševanje od začetka pandemije.

Največji trije ponudniki:

Največji trije globalni ponudniki, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure in Google Cloud so v Q3 2021 imeli skupno 61 % tržni delež.
Vsi trije največji ponudniki prihajajo iz ZDA.

Družba AWS je vodilni globalni ponudnik storitev v oblaku, saj je imela v Q3 2021 32 % delež v celotni porabi za infrastrukturne storitve v oblaku. Na letni ravni je družba povečala prihodke za 39 %. Družba je pred kratkim lansirala novo storitev »AWS for Health«, ki združuje ponudbe, specifične za zdravstveno industrijo, s kibernetsko varnostjo in rešitvami skladnosti. Družba je bila uspešna tudi v javnem sektorju, saj je pridobila ključne posle z vladami ZDA in Združenega kraljestva.

Microsoft Azure je bil v Q3 2021 drugi največji ponudnik storitev v oblaku, z 21 % tržnim deležem in več kot 50 % rastjo že peto zaporedno četrtletje. Družba se osredotoča na prilagoditve storitev v oblaku v posameznih industrijah in razširja zmogljivosti v finančnih storitvah in proizvodnji. Velik uspeh je imela družba tudi pri pridobivanju novih strank za pakete storitev v oblaku za zdravstveno varstvo in trajnost.

Google Cloud je bil v Q3 2021 tretji največji ponudnik storitev v oblaku. Njegov tržni delež je v tem obdobju znašal 8 %, družba pa je dosegla 54 % rast. Google Cloud je napovedal 20 razširjenih tehnoloških partnerstev s podjetji za podatkovno in kibernetsko varnost, da bi poglobil vertikalno strokovno znanje.


Viri: Factiva, Incisive Media, Canalys.

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT