Globalno pomanjkanje lesnih izdelkov je zvišalo cene lesa

četrtek, 10. junij 2021

Trenutno na globalnem trgu izjemno primanjkuje lesnih izdelkov. Od lanskega leta so se cene lesa v ZDA zvišale za 250 %. Na Švedskem so se cene zvišale le za 50 %, zaradi česar Švedska trenutno velja za trg z nizkimi cenami lesa.

Izjemno povečanje cen je posledica več razlogov. Eden od njih je ta, da je veliko ljudi med pandemijo korona virusa izkoristilo priložnost za obnovo svojih domov. Drugi razlog je prehod v zeleno gospodarstvo, ki povzroča povečano povpraševanje po lesu. Eden od razlogov je tudi večja potreba po gradnji in povečana uporaba lesa v arhitekturi, saj je les okolju bolj prijazen v primerjavi z betonom.

Pomanjkanje lesa je še posebej prisotno v ZDA, zaradi česar cene strmo naraščajo. Po podatkih ameriškega Nacionalnega združenja graditeljev domov, se je cena novega enodružinskega doma povišala za skoraj 36.000 USD.

Robert Bardon, profesor gozdarstva in okoljskih virov na ameriški Visoki šoli za naravne vire, ugotavlja, da pomanjkanje lesa v ZDA ni povezano s pomanjkanjem dreves ali celo s proizvodnjo lesa. Povečanje cen lesa je posledica nedavne konvergence kanadskih tarif za les, povečanega povpraševanja po prenovi stanovanj in gradnji domov, ki ga je povzročila pandemija in težav v logistiki. Na začetku pandemije je povpraševanje po lesu rahlo upadlo, nato pa so ljudje spet nadaljevali s projekti prenove in gradnje domov, kar je povzročalo povečano povpraševanje po lesu. Industrija, ki jo je prizadela pandemija, je morala prilagoditi svoje poslovanje, kar je sprva upočasnilo proizvodnjo in posledično zmanjšalo ponudbo. Pomanjkanje prevoznih storitev za prevoz lesa iz lesnih podjetij v trgovine, pa je še dodatni faktor, ki vpliva na povečanje cen lesa.

Po mnenju prof. Bardona se bodo po končani pandemiji cene lesa ponovno spustile na bolj običajne ravni, kot so bile pred pandemijo. Cene lesa in vezanega lesa naj bi se tudi po napovedih analitikov začele zniževati v letu 2022 in se do leta 2023 vrnile na raven pred pandemijo.Viri: Factiva, Esmerk Swedish News, NC State University, Forbes

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne in pohištvene industrije