Gradbeni projekti v Dubaju povečujejo povpraševanje po lesu

torek, 15. februar 2022
 
Vlada Dubaja je iz proračuna dodelila 1,42 mlrd USD za gradbene projekte v obdobju 2022-2024, kar bo pozitivno vplivalo na lesno in lesno-predelovalno industrijo, saj se bo povpraševanje po lesu in lesnih izdelkih povečalo.
 
O tem je spregovoril predsednik organizacijskega odbora prihajajočega sejma lesne industrije, Dubai WoodShow. Sejem bo potekal med 15. in 17. marcem 2022, namenjen pa je svetovni lesni industriji ter industriji lesnih strojev.


Sejem Dubai WoodShow ponuja priložnost za dobavitelje in proizvajalce, da predstavijo svoje izdelke, inovativne tehnologije in strojno opremo tudi potencialnim partnerjem v afriški regiji. S 3,4 trln BDP in 1,3 mlrd prebivalcev v skupno 54 državah, Afrika predstavlja različne poslovne in naložbene priložnosti.
 
Poleg tega nameravajo ZAE poglobiti svoje trgovinske vezi v hitro rastočih gospodarstvih v Aziji in Afriki ter pritegniti 150 mlrd USD tujih naložb od večinoma starejših partnerjev, da bi se ZAE pozicionirale kot globalno središče za poslovanje in finance.
 
ZAE ponuja številne konkurenčne prednosti, kot so strateška geografska lega v bližini afriških trgov, vrhunska infrastruktura, odlične logistične zmogljivosti in poslovno prijazno regulativno okolje. Dubaj je privlačen tudi zaradi strokovnega znanja na področjih, kot sta infrastruktura in gradbeništvo, ki je v razcvetu.

Prav zaradi razcveta gradbene industrije v ZAE pa bo v prihodnje veliko koristi imela tudi lesna industrija, saj se bo zaradi novih gradbenih projektov močno povečalo povpraševanje po lesu in lesnih izdelkih, pa tudi po trajnostnih izdelkih in tehnologijah.

Gradbeni trg ZAE je bil leta 2020 ocenjen na 101,45 mlrd USD. Po napovedih analitikov bo trg v obdobju 2022-2026 rasel po 4,69 % povprečni letni stopnji ter v letu 2026 dosegel vrednost 133,53 mlrd USD.
 

Viri: Factiva, TradeArabia

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne in pohištvene industrije