Hiter prodor EV v Avstraliji

torek, 14. februar 2023
 

Vedno več Avstralcev se odloča za nakup EV

Medtem ko se v Avstraliji čakalne vrste za nekatere nove avtomobile že zmanjšujejo, to ne velja za električna vozila (EV). EV postajajo v Avstraliji zelo priljubljena in vse več Avstralcev se odloča za nakup okolju prijaznih vozil.

Lani so v Avstraliji prodali rekordno število električnih avtomobilov. V letu 2022 je 3,1 % od skoraj 1,1 mio prodanih vozil poganjala izključno elektrika, EV pa so predstavljala 22 % od 120.000 prodanih prestižnih in luksuznih avtomobilov.

Proizvajalci avtomobilov se na veliko povpraševanje odzivajo z več modeli in dodatno zalogo.
Volvo na primer pričakuje, da bodo leta 2023 v Avstraliji skoraj polovico prodaje predstavljala EV C40 in XC40.
 

Kljub eksplozivni rasti v zadnjem letu, Avstralija pri uporabi EV še vedno precej zaostaja za preostalim svetom

EV so v letu 2022 predstavljala približno 10 % svetovne prodaje vozil. LMC Automotive ocenjuje, da je bilo lani prodanih 7,8 mio EV, zahvaljujoč razcvetu priljubljenosti na Kitajskem, kjer EV predstavljajo skoraj 20 % prodaje.

Avstralci so leta 2022 kupili 33.410 EV v primerjavi s samo 5.149 leta 2021.

K visoki rasti prodaje EV je veliko prispeval proizvajalec Tesla, ki je lani na avstralskem trgu prodal skoraj 20.000 vozil v primerjavi s približno 12.000 leto prej.

Do visoke rasti prodaje EV na avstralskem trgu je lani prišlo kljub hudim omejitvam dobave zaradi pomanjkanja polprevodnikov in računalniških čipov.
 

Dolgi dobavni roki EV

Medtem ko imajo modeli z enim motorjem razmeroma kratke dobavne roke, morajo kupci na zmogljivejše različice z dvema motorjema čakati skoraj 6 mesecev.

Novinec Polestar (oddelek Volva samo za EV) ima krajše dobavne roke za svojo luksuzno kombi-limuzino Polestar 2, medtem ko morajo kupci na najbolj prodajani Tesla EV, Model 3 in Model Y, čakati od enega do štirih mesecev.

Letos bodo Avstralci lahko kupili večje število priljubljenih EV Hyundai Ioniq 5 in Kia EV6 kot lani. Hyundai Ioniq 5 je bil lani pogosto v celoti razprodan na spletu že v nekaj minutah po začetku prodaje. Kljub večji količini, ki bo na voljo letos, bodo morali bodoči lastniki še vedno čakati nanje nekaj mesecev, saj se boj za omejene zaloge nadaljuje.

Luksuzni modeli imajo praviloma krajše čakalne vrste, čeprav je potrebno na EV BMW iX in i4 čakati tudi do enega leta ali več.

Takšne čakalne dobe so posledica velikega povpraševanja ter omejene ponudbe EV na globalnem trgu. 
 

Spodbude za uporabo vozil z nizkimi emisijami 

Visoka rast prodaje EV v Avstraliji je tudi posledica številnih vladnih spodbud, tako pri nakupu, kot tudi pri stroških registracije.

V avstralski prestolnici letos uvajajo prenovljeno shemo za spodbujanje uporabe vozil z nizkimi emisijami, na podlagi katere bodo vozniki EV vsako leto prihranili na stotine dolarjev pri registracijskih pristojbinah.

Cenejše registracije bodo deležni tudi hibridni avtomobili, medtem ko bodo nekateri športni avtomobili in druga vozila, ki močno onesnažujejo okolje, plačali višje stroške.
 
Shema bo začela veljati julija 2023, po dvoletnem brezplačnem obdobju registracije za nova in rabljena vozila brez emisij.

Nova politika bo zagotovila, da bodo EV cenovno ugodnejša možnost in bo podprla prepoved registracije bencinskih in dizelskih avtomobilov na ozemlju do leta 2035.

Druge zvezne države in ozemlja, ki ponujajo popuste za registracijo EV, so Victoria, Queensland, Južna Avstralija in Severni teritorij, čeprav je Victoria lani uvedla tudi davek za uporabnike cest za vozila z nizkimi emisijami.

Takšne spodbude bi lahko Avstraliji pomagale dohiteti druge države v tekmi za elektrifikacijo prometa.
 

 
 
Viri: Factiva, The Australian, Australian Associated Press 

 

Preberite tudi:

 
Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Priložnosti na avstralskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: