Hiter razvoj španskega vesoljskega sektorja

torek, 16. maj 2023
 

Vesolje postaja bojno polje 21. stoletja

Vojna v Ukrajini je privedla do geostrateškega premisleka držav in večjih investicijskih možnosti.

Pojav zasebnih pobud, kot sta SpaceX Elona Muska in prihajajoče satelitsko omrežje Kuiper Amazon Jeffa Bezosa, predstavljata prelomni kontekst za globalni vesoljski sektor. Na tisoče majhnih satelitov začenja kolonizirati vesolje ter zajemati podatke in fotografije iz vseh koncev planeta.

Vesolje postaja bojno polje 21. stoletja. Gre za strateško in globalno področje, ki bo zahtevalo sodelovanje vseh, starih podjetij in novih podjetij. 
 

Koncept "novo vesolje" 

Španski Hispasat je 3. največji satelitski operater v Evropi. Hispasat je upravljavec številnih španskih komunikacijskih satelitov, ki pokrivajo Ameriko, Evropo in Severno Afriko, z orbitalnih položajev 30,0° zahodno in 61,0° zahodno. Ustanovljen je bila leta 1989, njegove dejavnosti pa vključujejo zagotavljanje komunikacijskih storitev v komercialnem in državnem sektorju.

Vesoljski sektor je bil še pred 10 leti v lasti velikih podjetij, kot je Airbus, nanj pa so vplivale državne vesoljske agencije, kot je ameriška NASA. Od takrat se oblikuje tako imenovano "novo vesolje", koncept, ki zajema vesoljsko dejavnost okoli manjših in cenejših satelitov.

Po izračunih Hispasata, so investicije, ki jih je prejel ta zasebni sektor, v 10 letih v Evropi znašale približno 252,9 mlrd EUR za 1.694 podjetij.

Ta dotok zasebnega kapitala je povzročil eksplozijo novoustanovljenih podjetij, kar je skupaj z znižanjem stroškov proizvodnje in izstrelitve majhnih satelitov, zmanjšalo finančne ovire za vstop na trg.

Podjetja v sektorju, tako velika kot majhna, se izogibajo konceptu "novega vesolja", saj razumejo, da bo treba vesoljski kolač razdeliti glede na ponujene storitve in ne glede na velikost satelitov ali razdaljo njihove orbite.
 
  • SpaceX je novo vesoljsko podjetje, vendar je tudi trenutno vodilno svetovno podjetje pri izstrelitvah satelitov.
  • Telespazio sodeluje v številnih evropskih vesoljskih razvojnih projektih.
  • Napoved evropskega vesoljskega projekta Iris2 za ustvarjanje konstelacije satelitov predstavlja dokončno povezavo med novim vesoljem in glavnimi podjetji, povezanimi z vesoljskim sektorjem.
    Načrt je podprt s finančnimi sredstvi v višini 6 mlrd EUR in konzorcijem, ki ga sestavljajo Airbus SE, Thales Alenia Space SAS, satelitski operaterji Eutelsat Communications, SES, Hispasat, Deutsche Telekom, Orange, OHB, Hisdesat Servicios Estratégicos, Telespazio in Thalesis, ki se potegujejo za pogodbo.
  • V teku pa so tudi drugi vesoljski projekti.
 Nova nanosatelitska tehnologija je odprla pot regionalnim satelitom tudi v Španiji 

V primerjavi z velikimi geostacionarnimi sateliti, ki krožijo na 36.000 km in tehtajo več ton, novi nanosateliti, ki jih uteleša novo vesolje, tehtajo le nekaj več kot 12 kg in krožijo na nadmorski višini 500 m.

V Baskiji je bil že lansiran eden novo nanosatelit, v Kataloniji 2 in še 2 sta na poti, Andaluzija je tik pred lansiranjem enega, na Kanarskih otokih je eden tik pred lansiranjem in še eden v teku. Medtem ko je Katalonija sklenila pogodbo za satelitske storitve, ki je v lasti podjetja Sateliot, sta se za Andaluzija in Kanarski otoki odločila za lastništvo nanosatelita.

Te pobude se bodo nadaljevale, vendar bodo procesi poslovne koncentracije v prihodnjih letih neustavljivi, pri tem pa bo ključna hitrost uvajanja satelitskih omrežij.

Vesoljska agencija New Space in nova španska vesoljska agencija sta številnim novim podjetjem omogočili okrepitev njihovih projektov.

Vlada je letos povečala prispevek Španije Evropski vesoljski agenciji (ESA) za 20 %, na 300 mio EUR. Od leta 2019 je španska vlada povečala svoj prispevek za ESA za 50 %.

Atlantsko satelitsko omrežje, ki predvideva izstrelitev 16 satelitov (od tega 8 s Portugalske), je glavni projekt španske agencije in cilj večjega dela letalske vesoljske agencije Perte, ki bo med letoma 2021 in 2025 v javno-zasebne projekte vložila 4.533 mio EUR.

Obstaja pa tudi na primer omrežje španskega podjetja Sateliot, imenovano prvo globalno omrežje satelitov 5G. Načrtuje se tudi drugo zasebno špansko omrežje, BeetleSat, konstelacija, ki temelji na satelitih, težkih manj kot 200 kg, za globalno povezljivost Ka-pasu za varno komunikacijo od točke do točke.

Jaume Sanpera, izvršni direktor družbe Sateliot, pravi, da ima Španija velik potencial na vesoljskem področju, vendar opozarja, da bodo nova podjetja potrebovala več javnih sredstev, da preprečijo, da bi padla v roke tujih vlagateljev. Sanpera ocenjuje, da bi bilo s približno 1 mlrd EUR javnega denarja mogoče utrditi prihodnost novih španskih novih vesoljskih podjetij in od tam naprej spodbujati celoten ekosistem dobaviteljskih podjetij.

Nanosateliti v nizki orbiti pocenijo vesoljske projekte in rojevajo se nova podjetja, ki potrebujejo javno financiranje, da se konsolidirajo.

Pomanjkanje sredstev je velika težava za razvoj novih vesoljskih podjetij. Ker gre za strateško dejavnost, mora vsak mednarodni investicijski sklad preseliti sedež v državo referenčnega delničarja.
Zaradi tega v sektorju obstaja občutek, da bo v bližnji prihodnosti prišlo do poslovnih premikov, saj bodo tudi nanosateliti postali del načrtov večjih operaterjev.

Po ocenah analitikov se bo dvomestna rast španskega vesoljskega sektorja nadaljevala in vsako podjetje, ki ne bo rastlo s to stopnjo, bo izgubljalo tržni delež.
 

Uporaba vesoljskih tehnologij za vojaške namene

Vojna v Ukrajini je poudarila pomen satelitskih storitev na področju obrambe. V Španiji je na tem področju referenčno podjetje Hidesat, ki je vladni vojaški operater. Vodilno vlogo pa imajo tudi druga podjetja, ki proizvajajo komponente ali ponujajo specializirane storitve opazovanja ali telekomunikacije.

Španija mora doseči tehnološko neodvisnost, da bo lahko izstrelila satelite v vesolje, pri tem pa bi morala imeti tudi svoje programe za komunikacije, navigacijo in opazovanje Zemlje.

Španski vesoljski sektor je v osnovi civilen. Obrambni sektor je glavni kupec visoko-ločljivih slik iz vesolja (več kot 60 %). Veliko področje razvoja za španska podjetja predstavljajo analize teh slik z radarjem v kombinaciji s tistimi, ki jih posnamejo zemeljski brezpilotni letalniki ali nanosateliti v nizki orbiti.

Španija bo v naslednjih 10 letih prvič sposobna prevzeti celotne vesoljske misije. Zmogljivost za izstrelitev satelitov ter načrtovanje in integracija vseh povezanih tehnologij bo v prihodnjih letih povzročila radikalno spremembo španskega vesoljskega sektorja.
 
  • Po zadnjih podatkih, ki so na voljo pri ICEX in sektorskem združenju delodajalcev Tedae, ustvari španski vesoljski sektor približno 12 mlrd EUR letnega prometa in zaposluje več kot 50.000 ljudi.
  • Investicije v raziskave in razvoj predstavljajo 10 % prometa, ki je v zadnjih 10 letih zrasel za 42 %.
  • 80 % prometa španski vesoljski sektor doseže v tujini.
  • 75 % zaposlenih v sektorju ima univerzitetno izobrazbo. To je kazalnik, ki kaže na industrijo z visoko dodano vrednostjo in visoko stopnjo produktivnosti.
 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras 

 

Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na španski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: