Hrvaška se sooča z izzivi množičnega turizma

torek, 09. julij 2024
 

Hrvaška si prizadeva za trajnostni turizem, a ga ne uresničuje 

Po eni strani Hrvaška uspeva zaradi množičnega turizma, po drugi strani pa ji množični turizem povzroča vse večje breme.

Hrvaški minister za turizem Tonči Glavina poziva k trajnostnemu turizmu. Turizem prebivalstvu ne bi smel povzročati več bremen kot koristi, zato je po njegovem mnenju potrebno ukrepati takoj, če ne bo tudi Hrvaška v 3 do 5 letih imela enake težave, kot jih ima sedaj Mallorca.
Po njegovem mnenju bi se morali usmeriti na rast predvsem v zgodnji in pozni sezoni, s čimer bi lahko zmanjšali število nočitev sredi poletja.

A na vrhuncu letošnje turistične sezone se število turistov povečuje, povečujejo se cene ter s tem tudi prihodki v turizmu. Kljub pozivom k trajnosti si Hrvati lahko letos obetajo rekordno turistično sezono.

Preberite še: V Evropi narašča trend trajnostnega turizma

 

Cene počitnic na Hrvaškem rastejo 

Raven cen počitnikovanja je na Hrvaškem trenutno nižja od ravni cen v Italiji, vendar je nad ravnjo cen v Španiji, Grčiji in na Portugalskem.

A kljub temu, da Hrvaška ne sodi več med poceni počitniške destinacije, kot so Albanija, Bolgarija ali Turčija, še vedno ostaja priljubljena turistična destinacija.

Ena od možnosti, kako preprečiti množični turizem v visoki poletni sezoni, je zato tudi ta, da se del turistov, ki prihajajo sredi poletja, preusmeri iz drage visoke sezone v cenejšo nizko sezono z občutnim zvišanjem cen.

Preberite še: Letos so najvišje cene kampiranja v Italiji, na Hrvaškem in v Švici

 

Breme množičnega turizma 

Prebivalce hrvaških obalnih območij pestijo podobne težave kot prebivalce v prenatrpanih počitniških središčih v Andaluziji, Mallorci ali Gran Canarii.
 
 • Kljub upadanju prebivalstva je ugodna stanovanja za mlade družine težko najti, saj se uporabljajo kot počitniška stanovanja.  
 • Naraščajoči življenjski stroški v turističnih središčih pospešujejo migracije lokalnega prebivalstva.  
 • Zaradi pomanjkanja sezonskih delavcev in močnega povečanja povpraševanja tuje goste vse pogosteje strežejo tuji delavci migranti iz držav z nizkimi plačami.  

Eno od hrvaških mest, ki ga bremeni množični turizem, je tudi Dubrovnik, ki je priljubljena popotniška destinacija skozi vse leto.
 
V Dubrovniku že več let pripravljajo nove akcijske načrte za trajnostni turizem, a staro mestno jedro kljub temu poka po šivih. Zato se že razpravlja o uvedbi vstopnic za staro mestno jedro Dubrovnika.

O potrebi po trajnostnem turizmu se na Hrvaškem govori že leta, a trenutno še ni večjega napredka na tem področju.


 

Številke v hrvaškem turizmu še naprej rastejo

 
 • Število tujih turistov se je na Hrvaškem od leta 2010 skoraj podvojilo in leta 2023 doseglo 16,85 mio.  
 • Po podatkih hrvaške centralne banke je Hrvaška leta 2023 ustvarila 14,6 mlrd EUR prihodkov od tujih turistov, ali 18,8 % BDP.  
 • Prihodki od tujih turistov na Hrvaškem so se v Q1 2024 medletno povečali za 25 % in dosegli 825 mio EUR, kar predstavlja 19 % ocenjenega BDP.  
 • Hrvaška je v Q1 2024 zabeležila več kot 1,1 mio prihodov in več kot 3 mio prenočitev.
 • Največ nočitev so v Q1 2024 zabeležili v Istri (772.000), Kvarnerju (534.000) in Splitsko-dalmatinski županiji (333.000), največ v destinacijah, kot so Zagreb, Rovinj, Dubrovnik, Split, Opatija, Poreč in Zadar.  
 • Gledano po trgih so v Q1 2024 največ nočitev ustvarili domači gostje (962.000), sledijo Slovenci (285.000), Nemci (279.000) in Avstrijci (250.000).
 
Viri:
 • Factiva
 • SeeNews
 • Frankfurter Rundschau
 • CroatiaWeek
 

 Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma

Hrvaški turizem

Gospodarstvo ter možnost vstopa na hrvaški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: