IKEA, ki bo maja ponovno odprla svoje prodajalne v Evropi, že ima novo strategijo poslovanja za obdobje po pandemiji

torek, 21. april 2020


Največji svetovni trgovec s pohištvom IKEA Ingka Group namerava z majem ponovno odpreti svoje prodajalne v Evropi, ki jih je moral zapreti zaradi svetovne pandemije korona virusa. V času pandemije so skupini IKEA prihodki upadli za 60 %. Večina IKEA trgovin na evropskem trgu in v Severni Ameriki je zaprtih že od marca, medtem ko so v Aziji skoraj vse trgovine odprte. Vsaka trgovina bo povprečno zaprta do osem tednov.

Spletna prodaja skupine je med krizo COVID-19 dvakrat večja kot v enakem obdobju lani, kar nekoliko blaži celoten upad prihodkov. Trenutno predstavlja spletna prodaja približno polovico vseh prihodkov skupine. V nekaterih državah se je spletna prodaja povečala za približno desetkrat glede na stanje pred pandemijo. Najbolj se je spletna prodaja povečala na Danskem, kjer je prodaja sedaj na enakih ravneh, kot je bila pred zaprtjem trgovin.

Samo-izolacija in drugi ukrepi, zaradi katerih je veliko ljudi ostalo doma, so povečali prodajo pisarniškega pohištva, košar za perilo ter kuhinjske opreme, kot so lonci, ponve in kozarci. Na Švedskem pa se je povečala tudi prodaja kuhinj. V skupini IKEA načrtujejo povečanje zalog svojih izdelkov za dojenčke, saj pričakujejo povečano povpraševanje v sedmih do osmih mesecih. V času pandemije se je povečalo povpraševanje po izdelkih nizkega cenovnega razreda. V pričakovanju, da se bo ta trend nadaljeval, namerava IKEA v prihodnjem letu znižati cene več izdelkom in si prizadevati za povečan obseg izdelkov v najnižjem cenovnem razredu. Glede na porast spletnega poslovanja si IKEA prizadeva za širitev manjših razstavnih prostorov in trgovin v centru mest, ki bodo sčasoma nadomestili velike IKEA centre na obrobju mest.

Ob začetku naslednjega proračunskega leta, v septembru 2020, naj bi se po napovedih generalnega direktorja Jesper Brodina, prodaja skupine povrnila na približno 90 % prodaje v lanskem letu. Na Kitajskem, kjer je IKEA marca ponovno odprla vse, razen ene prodajalne, je prodaja že na isti ravni kot pred letom dni. Trgovina v Wuhanu, kjer se je prvič pojavil nov korona virus, bo ponovno odprta čez nekaj tednov. Kdaj bodo odprli trgovine v Severni Ameriki, pa se še niso odločili.

IKEA ima trenutno 420 trgovin in prodajnih salonov po vsem svetu. Prodaja skupine je v zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 31.8.2019, dosegla 36,7 mlrd EUR, od tega je 11 % prodaje ustvarila preko spletne trgovine.

Vir: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije